Bertuğ Topal

Dünya piyasalarında yaşanan kriz, Yunanistan’ın geleceğine ilişkin belirsizlik ve Türkiye’de yaklaşan seçimler dövizin yükselişinin devam etmesine neden oluyor. Dövizde ve özellikle sterlindeki artışın sürmesi dövizle borçlanan vatandaşı da krizin içine sokmuş durumda. Geçtiğimiz yılın bu gününde dolar 2,10 TL civarlarında iken dün dolar ortalama 2,70 TL’den işlem gördü. Bir yılda doların 60 kuruş birden artış göstermesini ekonomistler, Türk Lirası’nın değer kaybının Türkiye’deki belirsizlik nedeniyle olduğunu kaydetti.

Euro ise bu bir yıllık dönemde 2,71 TL’ye kadar düşerken şu an 3.00 TL civarlarında işlem görüyor.

Sterlin bir yılda 50 kuruş arttı

Dolar ve Euro’daki artışın yanı sıra sterlin de tavan yaptı. 2014 yılında 3.50-3.70 TL seviyelerinde seyreden sterlin, 2015 yılının ilk çeyreğinde 4.11 TL’yi gördü. Sterlin, 2015’in Şubat ayında 3.82 TL’ye kadar çıkmıştı. Ülkemizde özellikle uzun vadeli borçlanmada ciddi bir işlem hacmine sahip olan sterlin dikkate alındığında

KKTC’deki ekonomik çıkmazın büyüyeceği endişesi de artıyor. Uzmanlar Türkiye bağlantılı dedi. Ekonomi uzmanları dövizdeki artışı Türkiye’de Merkez Bankası’na yapılan siyasi baskılara da bağladı.

Dolar yükseliyor: TC Merkez Bankası ne yapabilir?

Doların Türk Lirası karşısında rekor üzerine rekor kırması, Türkiye Merkez Bankası üzerindeki baskıların yeniden artmasına neden oluyor.

Uzmanlara göre zayıf büyüme ile değer kaybeden TL arasında sıkışan Türkiye Merkez Bankası için ‘Şimdilik en iyi eylem, eylemsizlik’.

Açıklamaya bir de “Gerekli görülmesi halinde finansal piyasalardaki istikrarı destekleyici yönde ilave tedbirler de ele alınacaktır” ifadesi eklenerek, piyasaya gerekirse diğer araçların da kullanılabileceği mesajı verildi.

Bu yıl performansı en kötü para birimi Türk Lirası

İngiliz Financial Times Gazetesi Türk Lirası’nın Amerikan Doları karşısında rekor düzeyde gerilemesine değindi. Gazete, bu yıl şu ana kadar gelişmekte olan ülkeler arasında para birimi dolara karşı en fazla değer kaybeden ülkenin Türkiye olduğunu yazdı.

Financial Times’ın “Şirketler ve Piyasalar” ekindeki haberde, liranın dolar karşısında sadece dün yüzde 0,7 değer kaybettiği ve kurun 2,73 olduğu belirtiliyor.

Gazetenin muhabirleri Michael Hunter ve Elaine Moore’un vurguladıkları bir diğer nokta da, liranın dolar karşısında sadece bu yılki değer kaybının yüzde 16’ya ulaşması.

Ekonomistler tedirgin

Dövizin artışının ardından ekonomistler ve bankacılar da tedirgin oldu. Ekonomistler bu konuyu Başbakanla görüştüklerini ifade ederek şu an için herhangi bir önlem alınmasının mümkün olmadığını belirtti.

Vatandaşlara kazancınız neyse o para biriminden borçlanın dediklerini kaydeden Ekonomistler, insanların hesabını yaptığını ve faizi düşük olan Sterlin cinsinden borçlanmaya devam ettiklerini gördüklerini belirtti.

Türkiye’de faiz oranlarının tekrar yukarıya çekilmesi durumunda dövizin yeniden dizginlenebileceğini ifade eden Ekonomistler, faizi yükseltmenin de yan etkileri olduğunu belirtti.

Sezinler: Vatandaşlar dikkatli olmalı

Ekonomist Mahmut Sezinler, Türkiye’de tüketici verilerinin ekonomik zayıflıklar işaret ettiğini ifade ederek bundan dolayı Türkiye’nin büyüme beklentisinin revize edilerek aşağılara çekildiğini söyledi. Türkiye’de yaşanan bu durumun ülkemizi de yakından etkilediğini kaydeden Sezinler, vatandaşları döviz konusunda uyardı.

Geçmiş yıllarda yaratılan büyümenin Türkiye ekonomisinin performans düşüklüğü nedeniyle yavaşlamış durumda olduğunu kaydeden Sezinler, kurun yukarılara çıkması halinde şuan için 76 milyar TL kur farkı yazan reel sektörün kur farkı bilanço zararının artacağını belirtti.