Pelin YÜKSELAY

Döviz kurlarının yükselmesi, ilaç fiyatlarına da yansıdı. Avrupa menşeli olan ilaçlarda yüzde 10 ila 15 oranında artış yaşanırken, ilerleyen günlerde bu ilaçlara yeni bir zam daha yapılması gündemde. 

Diyalog’a konuşan Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Eski Başkanı Fatma Azgın, son zamanlarda yükselen döviz kurlarından ilaç piyasasının da etkilendiğini belirterek, yükselen dövizin Türk malı ilaçlara etki etmediğini ancak Avrupa menşeli ilaçlarda bu artışın hissedildiğini belirtti. 

Bu ilaçların KKTC’ye ya direkt Avrupa’dan geldiğini ya da Türkiye üzerinden ithal edildiğini belirten Azgın, Haziran ayından itibaren Avrupa’dan ithal edilen ilaçlarda yüzde 10 ila 15 civarında artış görüldüğünü belirtti. 
Eczacılar olarak bu artıştan çok rahatsızlık duyduklarını belirten Azgın, halkın Avrupa menşeli ilaçları daha çok tercih ettiğini belirterek, bu ilaçların satışının Türk mallarına oranla daha fazla olduğunu kaydetti.

İnsanlar, Türk malı ilaçlara yöneldi

Avrupa menşeli her ilacın, Türk malı alternatifi olduğunu belirten Azgın, yaşanan bu zamla birlikte insanların Türk malı ilaçlara yöneldiğini dile getirdi.

Artışın şu anda bitecek gibi görünmediğini söyleyen Fatma Azgın, KKTC’deki ecza depolarının şu anda yeni bir zam için çalışma yaptıklarını ifade etti. Kendilerine henüz zam çalışmasının gelmediğini anlatan Azgın, yüzde 20 oranında bir zam beklediklerinin de altını çizdi. Azgın, “Bu şekilde Avrupa menşeli ilaçların fiyatları daha da artacaktır” dedi.

“Hükümet KDV’leri düşürürse…” 

“Türk malı ilaçlarda da hafif bir zam olacaktır” diyen Azgın, Türkiye’de AKP hükümete geldikten sonra Türk malı ilaçların fiyatlarının fazlasıyla düşürüldüğünü, bu yüzden de yapılacak olan zammın, vatandaşı çok etkilemeyeceğini kaydetti.

İlaç fiyatlarının artmasından duydukları rahatsızlığı tekrar dile getiren Azgın, vatandaşların da bundan rahatsızlık duyduklarını bu yüzden de huzursuz olduklarını kaydetti.

Vatandaşı rahatlatacak açıklamalarda da bulunan Azgın, temel ilaçların Türkiye menşeli olduğunun altını çizerek, antibiyotik, kalp-damar gibi hayati önem taşıyan ilaçların uygun fiyatlarda kalmaya devam edeceğini söyledi.
Hükümetin eczacılık sektörü için önlem alamayacağını kaydeden Azgın, “belki biraz KDV’ler düşürülebilir, onu da sanmıyorum” dedi.