Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ), Tüketici Fiyatları Endeksi hesaplamalarına temel oluşturan tüketim yapısını güncelleştirerek fiyat endekslerine yansıtmak ve halkın gelir düzeyi ile sosyo-ekonomik karakteristiğini saptamak amacıyla yapacağı bir yıllık “Hane Halkı Bütçe Anketi” 1 Ekim’de başlıyor.

DPÖ, 2014-2015 Hane Halkı Bütçe Anketi’nde ayda 270 olmak üzere toplam 3 bin 240 farklı hane halkına “Hane Halkı Bütçe Anketi” uygulanacağını açıkladı.

Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Ali Korhan’ın yaptığı yazılı açıklamaya göre, 1 Ekim 2014-30 Eylül 2015 tarihleri arasında on iki ay uygulanacak 2014-2015 Hanehalkı Bütçe Anketi ile ülkedeki hane halklarının tüketim kalıplarında ve harcama alışkanlıklarında zaman içinde meydana gelen değişikliklerin belirlenmesi amaçlanıyor.

Anketten elde edilecek verilerle Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) hesaplamalarına baz teşkil eden tüketim yapısının güncelleştirilerek fiyat endekslerine yansıtılması ve hane halklarının gelir düzeyleri ile sosyo-ekonomik karakteristiklerinin saptanması da hedefleniyor.

Açıklamada, bu amaçla, 4 Aralık 2011 Nüfus Sayımı adres çerçevesi baz alınarak ülke genelinin bloklara ayrılacağı kaydedildi.

Anket, DPÖ’nün görevlendirdiği anketörler tarafından gerçekleştirilecek. Anketörler örneğe çıkan hane halklarını, birlikte yapacakları bir program dahilinde, bir ay boyunca ihtiyaç duyulacak zaman aralıklarıyla, ziyaret ederek çalışmalarını tamamlayacak. Ayrıca, İstatistik ve Araştırma Dairesi’nde çalışan kontrol memurları, anketörleri ve anketin alan uygulamasını çeşitli zamanlarda anket yerine gerçekleştirecekleri ziyaretlerle denetleyecek.

86 ANKETÖR GÖREV YAPACAK… KORHAN’DAN “YARDIMCI OLUN” ÇAĞRISI

DPÖ Müsteşarı Ali Korhan, 86 anketörün, 23 de kontrol memurunun görev alacağını belirttiği anket için geçtiğimiz hafta eğitimler verildiğini bildirdi ve anket yapacak alandaki görevlilere yardımcı olunmasını istedi. Korhan, anketle ilgili katkı, şikayet ve önerilerin 2287653 numaralı telefona yapılabileceğini veya [email protected] e-posta adresine gönderilebileceğini de duyurdu.