Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte, Dr. Fazıl Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük bir konuşma yaptı.

Bülent Ecevit Anadolu Lisesi’nin (BEAL) Fazıl Küçük’ün eşi Süheyla Küçük’le yaptığı söyleşinin video gösteriminin ardından, BEAL Müzik ve Şiir Korosu’nun “Liderimiz” temalı dinletisiyle anma etkinliği sona erdi.

Törene, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, Ana Muhalefet Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş, GKK Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, askeri ve sivil yetkililer ile Dr. Küçük’ün eşi Süheyle Küçük, ailesi, sevenleri ve öğrenciler katıldı.

KÜÇÜK

Dr. Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük etkinlikte yaptığı konuşmada, Kıbrıs görüşmelerinin Kıbrıs Türkü için hayati önem taşıdığını söyledi.

Küçük, Dr. Fazıl Küçük’ün mücadele yıllarında Rum çetelerin kurduğu EOKA tedhiş örgütünün kan kusturduğu dönemlerde halkıyla birlikte mücadele verdiğini belirterek, şimdiyse geride kalanların genç nesillere o yılları ve Kıbrıs Türkü’nün özgürlük mücadelesini anlatmaya çalıştığını söyledi.

Yabancıların söylediği “Unut ve affet” söyleminin hem Türk dilinde hem de dininde mevcut olduğuna işaret eden Küçük, affetmenin modern dünyada bir fazilet olmasına rağmen, unutmanın bir gaflet olacağını, varılacak bir anlaşmada geçmişi göz ardı etmenin gelecek nesillere ihanetle eşdeğer olacağının altını çizdi.

Küçük, masada al-ver müzakeresi yapılırken tek verilmeyecek tavizin TC’nin etkin ve fiili garantisi olduğunu; Türk ordusunun Kıbrıs’tan ayrılmasının Kıbrıs’ın yeniden kana bulanması 1963’lerin, 67’lerin yeniden yaşanması demek olacağını kaydetti.

“Böylesi bir durumda AB’nin ordu kurup Kıbrıslı Türkleri savunamayacağını” söyleyen Küçük, bunun bir örneğinin Srebrenitsa’da yaşandığını anlattı.

Ölüm yıldönümünde babasını saygı ve minnetle andığını belirten Küçük, konuşmasının sonunda babasının “Kıbrıs Türkü TC’nin etkin ve fiili garantisinin dışında kalırsa yaşayamaz” sözlerini de hatırlattı.