Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorununun; Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğini ve meşru haklarını teminat altına alacak şekilde kapsamlı bir çözüme kavuşturulması konusunun öncelikleri olmayı sürdürdüğünü belirtti. Erdoğan, “Temennimiz sürecin en kısa zamanda sonuca ulaştırılmasıdır. Kıbrıs Türk tarafı çözüm yönündeki iradesini ortaya koydu. Artık Kıbrıs Rum tarafının da buna samimi şekilde karşılık vermesi, uzlaşmayı esas alan, geleceğe odaklanan bir anlayışla meseleyle yaklaşması gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’den adaya getirilecek suyun barış suyu olacağını, ayrıca bu projenin Türkiye ile KKTC arasındaki sarsılmaz bağının sembolü olacağını söyledi. Erdoğan, “Bizim arzumuz Türkiye'den getireceğimiz bu suyun Kıbrıs'ın sadece kuzeyine değil adanın tamamına hayat verebilmesidir. Biz bu suyu, sadece kurak topraklara değil çoraklaşan gönüllere de hayat suyu olmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Turizmde artık Kuzey Kıbrıs’ın adeta bir “patlama” yaşadığını, eğitim öğretimde de artık 70 bini aşkın öğrencisiyle uluslararası camiada farklı bir yere yerleştiğini ifade eden Erdoğan, “KKTC'nin, bölgenin en önemli turizm ve eğitim öğretim merkezlerinden biri haline getirmek bizim de ortak hedefimizdir. Yeni işbirliği projeleri geliştirerek, hedeflediğimiz seviyeye ulaşabileceğimize inanıyorum” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla Lefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda düzenlenen törene katıldı. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk halkını saygı sevgi ve muhabbetle selamlayarak, Kıbrıs Türk halkının barış ve özgürlüğe kavuşmasını sağlayan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramını kutladı. Erdoğan, tüm Türkiye’nin selamlarını ileterek, Ramazan bayramını kutladı ve bayramın herkese hayırlara vesile olmasını diledi.

Erdoğan, Kıbrıs Türk halkının bu önemli gündeki sevincini coşkusunu ve mutluluğunu gönülden paylaştıklarını belirterek, Kıbrıs Barış Harekatının Kıbrıs kadar Türkiye için de tarihi bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

TERÖR LANETLENDİ

Türkiye’de Şanlıurfa’da bugün gerçekleştirilen terör vahşetini de lanetleyen Erdoğan, bu saldırıda 28 kişinin öldüğünü ve 100 kişinin yaralandığını ifade ederek, bu terörü şahsı ve milleti adına lanetledi.

Erdoğan, terörün dini, ırkı, milleti, vatanı olmadığını ifa ederek, teröre karşı uluslar arası işbirliği ile mücadele edilmesi gerekliliğine vurgu yaptı ve bunun artık icraata geçme zamanının geldiğini kaydetti.

Ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Erdoğan, bugün Kıbrıs Türkü’nün özgür yaşama, adanın eşit sahibi olarak varlığını sürdürme hakkı için verilen mücadelenin en şerefli günü olduğunu belirtti. Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 41 yıl önce bugün uluslar arası anlaşmalardan kaynaklanan halklarını kullanarak, Kıbrıslı Türk kardeşlerinin yaşama hakkına kasteden bir teşebbüsü akamete uğrattığını anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs Türkü’nün Barış Harekatı’ndan aldığı güçle hukuk ve eşitlik mücadelesini güven içinde sürdürme imkanı bulduğunu ifade ederek, bu mücadelenin kesintisiz bir şekilde sürdürülerek kararlı ve azimli bir şeklide bugünlere taşındığına işaret etti.

1963’ten bu yana devam eden varoluş mücadelesinin Kıbrıs Türkü için bir kahramanlık destanı olduğuna vurgu yapan Erdoğan, Dr. Fazıl Küçük, Rauf Raif Denktaş ve tüm şehitleri rahmetle andı. Erdoğan, 20 Temmuz’un en büyük mimarlarının şehit ve gaziler olduğunu belirtti.

“ÇÖZÜM NOKTASINDAKİ DURUŞUNUZ TAKDİRE ŞAYANDIR”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs sorununun yarım asırdır uluslararası toplumun ve BM’nin gündemini meşgul ettiğini belirterek, bu konuda Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının her zaman iyi niyetle ve samimiyetle hareket ettiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bu konuda Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı her zaman iyi niyetle ve samimiyetle hareket etti. Adil, kalıcı ve yaşayabilir bir çözümü arzu eden bunun için gerekli iradeyi ortaya koyan her zaman Türk tarafı oldu. Kıbrıs Türk tarafının maruz bırakıldığı saldırılara, uğradığı haksızlıklara rağmen çözüm noktasındaki duruşu takdire şayandır.

Bugün de sorunun gerçek mağduru olmalarına rağmen Kıbrıslı kardeşlerimiz aynı ilkeli tavırlarını devam ettiriyorlar.  Kıbrıs sorununu, Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğini ve meşru haklarını teminat altına alacak şekilde kapsamlı bir çözüme kavuşturulması önceliğimiz olmayı sürdürüyor. Şimdiye kadar bu yöndeki her türlü iyi niyetli yaklaşıma ve Birleşmiş Milletlerin çabalarına destek verdik, vermeye de devam ediyoruz.

Müzakerelerin yeniden başlamasından memnuniyet duyuyoruz. Müzakere sürecine hakim olan mevcut olumlu atmosferin değerlendirilerek daha fazla vakit kaybedilmeden çözüm yolunda mesafe kat edilmesini ümit ediyoruz.”

“TÜRK TARAFI HERZAMAN BİR ADIM ÖNDE”

Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Türk tarafının her zaman bir adım önde olduğuna vurgu yapan Erdoğan, Annan Planı döneminde Kıbrıs sorunun çözümü sürecinde referandumlar yapıldığını ve Kıbrıs Türk tarafının referandumda “evet” diyerek sözünde durduğunu, Güney tarafın ise sözünü tutmadığını anımsattı.

Kendilerinin Türk'e yakışanı yaptığını, şimdi de aynı şekilde onların da kendine yakışanı yapmasını isteyen Erdoğan, Kıbrıslı Türkler karşısında, siyasi eşitlik noktasında, Güney Kıbrıs’tan da aynı tavrı beklediklerini belirtti.

manset-20150720225304.jpg

“RUM TARAFI SAMİMİ ŞEKİLDE KARŞILIK VERMELİ”

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Temennimiz sürecin en kısa zamanda sonuca ulaştırılmasıdır. Kıbrıs Türk tarafı çözüm yönündeki iradesini ortaya koydu. Artık Kıbrıs Rum tarafının da buna samimi şekilde karşılık vermesi, uzlaşmayı esas alan, geleceğe odaklanan bir anlayışla meseleyle yaklaşması gerekiyor.

Bu konu iç politik kaygılara, taktik manevralara kurban edilemeyecek kadar önemlidir, kıymetlidir. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılmasının, adadaki taraflar yanında Doğu Akdeniz başta olmak üzere geniş coğrafyaya olumlu yansımaları olacağı açıktır..

Çözüm ile birlikte ada ekonomisi güçlenecek, bugün hayal bile edilemeyen pek çok projenin hayata geçirilmesi mümkün olacaktır. Biz diğer muhataplardan süreci bu şekilde ele almalarını, vizyoner bakış açısıyla süreci kolaylaştırmalarını bekliyoruz.

Kıbrıs Türk halkının hayat kalitesinin daha da üst düzeye çıkaracak istek ve iradeye sahip olduğunu biliyoruz. Bu uzun soluklu mücadelede Kıbrıs Türkü'nün ekonomik açıdan daha güçlü düzeye gelmesi için şimdiye kadar kardeşlerimizle el birliği ve dayanışma içinde olduk. Bu çabamız, kararlılıkla sürecektir.”

“SU PROJESİ BARIŞ SUYU OLACAK”

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Türk halkının ve tüm adanın, su sorununa çözüm bulacak, verimli topraklarına, ana vatandan su getirilmesi sağlayacak su temini projesinde sona gelindiğini kaydetti.

Erdoğan, “1,5 kilometrelik yolumuz kaldı. Su medeniyettir, su hayattır ve bu su sadece özgürlük değil aynı zamanda barış suyu olacak. Bu proje, Türkiye ile KKTC arasındaki sarsılmaz bağının sembolü olacak, birlik ve dayanışmayı yeni bir fiziki bağla pekiştirecektir” diye konuştu.

“ÇORAKLAŞAN GÖNÜLLERE DE HAYAT SUYU OLSUN”

“Bizim arzumuz, Türkiye'den getireceğimiz bu suyun, Kıbrıs'ın sadece kuzeyine değil adanın tamamına hayat verebilmesidir. Biz bu suyu, sadece kurak topraklara değil çoraklaşan gönüllere de hayat suyu olmasını temenni ediyoruz” diye konuşan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Diğer doğal kaynaklarla birlikte, bu projenin taraflar arasındaki çok boyutlu işbirliğinin unsuru olmasını gönülden istiyoruz. Ekonomideki gelişmeyi kalıcı hale getirme hususunda öncü sektörler olan turizm ve yüksek öğretimdeki başarılarınızı tebrik ediyorum.

Turizmde artık Kuzey Kıbrıs adeta bir patlama yaşıyor. Eğitim öğretimde artık Kuzey Kıbrıs, 70 bini aşkın öğrencisiyle bundan böyle uluslararası camiada farklı bir yere yerleşiyor. KKTC'nin, bölgenin en önemli turizm ve eğitim öğretim merkezlerinden biri haline getirmek bizim de ortak hedefimizdir.

Geride bıraktığımız 10 yılda, bu hedefe ulaşma notasında çok önemli mesafe kat ettik. Ancak önümüzde daha alınması gereken ciddi yol bulunuyor. Uygulamaya koyduğumuz reformları, kararlı şekilde devam ettirerek gündemimizdeki projelerin bir an önce bitirerek, yeni işbirliği projeleri geliştirerek, hedeflediğimiz seviyeye ulaşabileceğimize inanıyorum. Türkiye bu alanlardaki engin tecrübesi ve birikimiyle Kıbrıslı kardeşlerinin yanındadır, bunu böyle bilesiniz.”

“KIBRIS TÜRK HALKI 1974 ÖNCESİNDEKİ ACI DOLU GÜNLERE DÖNMEYECEKTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs Türkü'nün bu topraklarda, geleceğe korkusuz bir şekilde bakarak barış ve huzur içinde yaşamasının kendileri için önemli olduğunu belirterek, Türkiye'nin, her zaman Kıbrıs Türkü'nün yanında olduğunu, gelecekte de her koşulda yanında olmaya devam edeceğine dikkat çekti.

Erdoğan şöyle devam etti:

“Sorunların üstesinden, bundan sonra da el birliğiyle geleceğiz. Anlayış ve gönül birliğimizi muhafaza ederek atılması gereken adımları kararlılıkla atacak, ortaya çıkabilecek sıkıntıları da geçmişte olduğu gibi birlikte aşacağız. Altını çizerek ifade etmek isterim ki; Kıbrıs Türk halkı, asli unsuru olduğu bu güzel adada bir daha 1974 öncesindeki acı dolu günlere dönmeyecektir.

Ama bu kardeşinizin sizlere burada bir hatırlatması var, istiklal şairimiz o veciz ifadesiyle şunu söylüyor; 'Girmeden tefrika bir millete düşman giremez; toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez.' Onun için birliğiniz, beraberliğiniz çok önemli. Onun için hep birlikte şunu söylememiz lazım:Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet... Bu yolu böyle yürüyeceğiz ve buna çok önem vereceğiz. Birlik ve beraberliğimizi muhafaza ettiğimiz müddetçe inşallah istikbalimiz, bu günlerimizden çok daha aydınlık, çok daha parlak olacaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barış Harekatı'nda emeği ve katkısı olan herkesi şükranla, minnetle andığını ifade ederek, “Bir gül bahçesine girer gibi, toprağa düşen, kanlarıyla buraları vatan eyleyen tüm Mehmetçik ve mücahitleri rahmetle, hürmetle yad ediyorum. Allah kardeşliğimizi, dayanışmamızı, gönüldaşlığımızı daim etsin diyorum. 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın Kıbrıs Türk halkına ve tüm milletimize kutlu olmasını diliyor, sizlere sevgilerimi saygılarımı sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.