Dr. George Kyris Kıbrıs Politikalar Merkezinin davetlisi olarak 13 Nisan Çarşamba günü Doğu Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde bir seminer verdi. Birmingham Üniversitesi’nde Siyasi Bilimler ve Uluslararası Çalışmalar bölümünde öğretim görevlisi olarak görevine devam eden Dr. Kyris, tanınmamış devletler ve çatışmalar üzerine çalışmalarıyla tanınıyor.

“Devlet Olma Durumu Tartışmalı Yönetimlerin Avrupalılaşması” (The Europeanisation of Contested States) adlı kitabının sunumunu yaptığı seminerde, Dr. Kyris örnek olarak Kuzey Kıbrıs’ın da dâhil olduğu Filistin, Güney Osetya, Abhazya, Kosova, Transdinyester, Lugansk, Dağlık Karabağ, Batı Sahara, Somali ve Tayvan’ı ele aldı. Kyris bu gibi yönetimlerin uluslararası tanınma eksikliği, uluslararası izolasyonlar, devlet kapasitelerinin eksikliği, bölgesel kontrollerinin eksikliği, patron devletlerinin üzerlerindeki etkisi ve AB yanlıları ile karşıtları arasındaki çatışmalı durumlarının iç politikalarına etkisi gibi ortak özellikler taşıdıklarını ifade etti.

birmingham-universitesi’nden-dr.-george-kyris-dau’de-seminer-verdi2.jpg

Tanınmamışlığının ve Türkiye’nin etkisinin AB’nin Kuzey Kıbrıs üzerindeki etki alanına rekabet yarattığına işaret eden Kyris; yine de kalkınma, bütünleşme ve sivil toplum gibi ılımlı güçlerin güçlendirilmesi yönünden AB’nin bir miktar etki yaratabildiğini iddia etti. Olukça verimli bir atmosferde geçen seminer boyunca katılımcılardan gelen soruları cevaplayan Kyris, bu gibi yönetimlerin her birinin kendine mahsus şartları olduğunu vurguladı. Bundan dolayı bu gibi yönetimlerin şartlarının genellemesinin yapılmasının imkânsız olduğunu, ancak AB’nin bu gibi yönetimlerle ilişki kurma şeklinin genelleyebileceğini belirtti.

Seminer ile ayrıntılı bilgiye ulaşmak isteyenlerin Kıbrıs Politikalar Merkezi’nin cpc.emu.edu.tr adresinde bulunan internet sayfasından çok yakın bir zamanda seminerin tam videosuna ulaşmaları mümkün olacak.