Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi’nin en eski ve renkli yüzlerinden Dr. Wilbert Skip Norman, 18 Mart 2015 Çarşamba günü, Washington DC’de hayata gözlerini kapadı. Norman bir süredir kanserle mücadele etmekteydi.

Skip Norman, 1969 yılında Berlin Film Akademisi’nden mezun oldu. 1976 yılında Ohio State Üniversitesi’nden Alman Dili lisans derecesi ve 1979 yılında Sinema alanında yüksek lisans derecesi aldı. 1984 yılında yine aynı üniversiteden doktorasını alan Skip Norman, 1984 – 1995 yılları arasında Güney Missisipi Üniversitesi, Ohio Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi ve Howard Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Film Bölümü’nde çalıştı. Marion Technical College, The New University of Lisbon ve The German Film and Television Academy’de misafir öğretim üyesi olarak çalışan Skip Norman, 1996 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde göreve başladı.

1996’dan 2010 yılına kadar DAÜ İletişim Fakültesi’nde öğretim üyeliği yapan Skip Norman, fotoğrafçılık, kültür ve iletişim, araştırma metodları, görsel okuryazarlık, antropolojik araştırma yöntemleri, haber fotoğrafçılığı, film teorisi, senaryo, film analizi gibi çok çeşitli alanlarda dersler verdi, yüksek lisans ve doktora tezleri yönetti. Visual Anthropology Journal of Cyprus Studies, The Zora Neale Hurston Forum, Point of View: A Film Journal gibi çok sayıda dergide akademik makaleleri  yayınlandı ve çok sayıda konferansta sunuşlar yaptı.

Bir fotoğraf sanatçısı olan Skip Norman, 1995 yılında ABD’de başlattığı Etnographic Vision sergilerini 1998‘de Kuzey Kıbrıs’a taşıdı ve bu sergilerin beşinci, altıncı ve yedincisini  Gazimağusa ve Lefkoşa’da açtı.

Skip Norman’ın fotoğraf sergileri arasında Ekim 2004 tarihinde İstanbul’da açtığı “Berlin-Maybachufer: Bir Görsel Etnografya”,  Ekim 2008’de açtığı “Kaleburnu Kral Tepesi Arkeoloji Kazısı” sergisi,  Mayıs 2008’de açtığı “Ardıç Ağacı Hikayesi” sergisi, Mayıs 2009’da “Kemal Deveci: Anıların Toplayıcısı” isimli sergisi yer almaktadır.

Çok sayıda film projesinde de yer alan Skip Norman, Dan Frodsham ve Allan Langdale’ın  “Mağusa’nın Taşları: Unutulmuş Bir Kentin Hikayesi” isimli belgesel filminde çalıştı. Ünlü Kıbrıslı Türk Yönetmen Derrviş Zaim’in “Gölgeler ve Suretler” isimli filminin kamera arkası ekibiyle yaptığı ve birçok kez gösterime sunulan “Bir Filmin Görsel Antropolojisi” adlı belgesel en son çalışmalarındandı.

Adı, DAÜ İletişim’de yaşatılacak

Dr. Skip Norman için, ABD’deki cenaze töreninin ardından Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde de bir anma töreni düzenlenecek. DAÜ İletişim Fakültesi Dekanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Fakülte Kurulu kararıyla, fakültenin fotoğraf stüdyosuna “Wilbert Skip Norman Photography Studio” adı verilecek.