Mihrisah SAFA 

İngiltere Türk toplumunun tanınmış simalarından Dr. Tözün İsa, tedavi gördüğü hastanede yaşamını kaybetti. Dr. İsa”nın kaybı toplumda büyük üzüntü yarattı 

London Metropolitan Üniversitesi, Çokdilli Eğitim Merkezi Direktörü Tözün İsa hayatını kaybetti. İngiltere Türk toplumunun sevilen simalarından, Kıbrıslı Türk Akademisyen Tözün İsa 59 yaşındaydı. Edinilen bilgiye göre, yaklaşık iki ay kadar önce sol omuzunda rahatsızlıktan şikayet eden İsa, 10 gün kadar önce beyin kanaması geçirmiş ve hastaneye kaldırılmıştı. Sol tarafı felç olan İsa, Croydon Üniversite Hastanesi’nde yatıyordu. Yapılan tetkiklerin sonucunu beklenirken dün akşam saatlerinde vefat etti. İsa, evli ve iki erkek çocuk babasıydı. 

DR. TÖZÜN İSA KİMDİR? 

Kıbrıs doğumlu Dr. Tözün İsa, ilk ve orta eğitimini Lefkoşa’da tamamladıktan sonra 70’li yıllarda ailesi ile birlikte İngiltere’ye yerleşmiş ve 1985 yılında South Bank Üniversitesinden öğretmen olarak mezun olmuştur. Dr. İsa 12 yıllık öğretmenlik yaşamından sonra çeşitli yerel eğitim kurumlarında danışman olarak çalışmış ve 2003 yılından itibaren ise Londra Metropolitan Üniversitesi Eğitim fakültesinde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. 

Türkiye ve Kıbrıs kökenli çocukların eğitimleri konulu doktora çalışmasını temel alan ‘Talking Turkey’ (1985) adlı ilk kitabı Trentham baskısı ile yayınlanmış, daha sonra meslektaşı Alayne Öztürk ile çok dilli sınıflardaki pedagojik yaklaşımları temel alan çalışması ‘Practical Bilingual Strategies in Multilingual Classrooms’ (çok kültürlü sınıflarda çift dilli stratejiler) 2008 yılında basıldı. Claudette Williams ile ortak çalışması olan ‘Unlocking Potential: Complementary Schools in UK’ (‘Açılan Potansiyel: İngiltere’deki Hafta Sonu Okulları’) Mart 2009 da Trentham tarafından yayımlanmıştır. 

Metropolitan Üniversitesinde eğitim bilimleri dalında çalışmalarının yanında çift dillilik alanında master kursları (MA- Education) ve Doktora tez gözetmenliği görevlerini yürüten Dr. İsa, ayrıca 2007 yılından beri Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan Çok Dillik Merkezi’nin (Centre for Multilingualism in Education) Direktörlük görevini sürdürmekteydi. Dr. İsa İlkokullarda uygulanan yabancı dil program çerçevesinde Ulusal Dil Eğitimi Programı (KS 2 National Languages Framework) bölgesel eğitmen olarak Britanya’nın birçok bölgesinde öğretmen adaylarına eğitim seminerleri düzenlemişti. 

Dr. İsa’nın şu anda yürüttüğü çalışmalar arasında Avrupa Birliği ‘Comenius’ programı çerçevesinde Avrupa’da azınlık grupları çok kültürlülük projesi (SIRIUS Project) ve Avrupa’daki Alevi toplumlarını kapsayan ‘Avrupa Alevi Projesi’ yer almaktaydı.