Türkiye Devlet Suişleri Dairesi (DSİ) Kuzey Kıbrıs Proje Müdürü Birol Çınar, Türkiye'den KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu iddiasına ilişkin, proje kapsamında 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren suyun akmaya başladığı belirterek, "O tarihten bu yana Türkiye'den gelen suyun bırakın kesilmeyi adaya 7/24 kesintisiz olarak tam kapasite ile akıyor" dedi.

Türkiye'den KKTC'ye su iletiminin durdurulduğu iddialarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Birol Çınar, proje kapsamında sadece dönem dönem pompa istasyonunu çalıştırılmadığında suyun baraja değil direk arıtma tesislerine gönderdiklerini belirterek, "bu dönemde barajdaki su akışını görmeyen vatandaşlar vananın kapandığını düşünüyorlar. Suyun kesildiği şeklinde bir durum söz konusu değil. Vana açıldığı günden bu güne vana kesilikle kapatılmadı" diye konuştu.

Türkiye'den KKTC'ye su temin Projesi kapsamında 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren suyun adaya akmaya başladığına değinen Birol Çınar, o tarihten bu yana Türkiye'den gelen suyun bırakın kesilmeyi adaya 7/24 kesintisi olarak tam kapasite ile aktığını söyledi.

Bazı haberlerde çıkan "suyun denize döküldüğü" iddialarını da değerlendiren Birol Çınar, suyun denize dökülmesi zaten proje kapsamında var. Su Türkiye'den basınçla adaya geliyor. Güzelyalı pompa istasyonuna boşalıyor. Buradan pompa istasyonu çalıştığı vakit arıtma tesisine baraja veyahut terfi ettiriliyor. Pompa istasyonu çalıştırılmadığı vakitte bu depo taşmadan denize dökülüyor. Tamamen teknik gereklilikten kaynaklanıyor. Herhangi bir problem olduğundan değil" değerlendirmesinde bulundu.

Birol Çınar, Geçitköy barajı vanasının açıldığı günden bugüne 2 milyon metreküp suyu baraja depolandığını belirterek, su geldikten sonra bazı çalışmaların yapıldığını, tünellerin sızdırmazlığının kontrol edildiğini, bir hafta içerisinde de bu çalışmaların da tamamlanacağını dile getirdi.

Geçitköy Barajı'nın planlandığı şekilde dört ay içerisinde maksimum seviyeye geleceğini söyleyen Çınar, suyun KKTC'ye dağıtımı konusunda çalışmaların sürdürüldüğünü, önümüzdeki günlerde bununda tamamlanarak suyun Kıbrıs Türk halkının kullanımına sunulacağını sözlerine ekledi.

TÜRKİYE'DEN KKTC'YE SU TEMİNİ PROJESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı "Asrın Projesi" diye nitelendirilen Türkiye'den KKTC'ye Su Temini Projesi, KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, 2050 yılına kadar Kıbrıs'ın bütün içme suyu ihtiyacını karşılayacak.

Suyun yaklaşık 38 milyon metreküpü, KKTC'de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme suyu olarak kalan 37 milyon metreküp su ise zirai sulama amaçlı olarak kullanılacak.

Böylece uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacı karşılanmış olacak.