Anayasa Mahkemesi (AYM), 'MİT TIR'ları' haberleri nedeniyle tutuklanan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine karar verdi. 14 Ağır Ceza Mahkemesi, Dündar ve Gül'ün tahliyesi ile ilgili kararını Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal var" kararının bizzat Anayasa Mahkemesi tarafından mahkemelerine gönderilmesi sonrasında vereceğini bildirdi.

KARAR 3'E KARŞI 12 OYLA ALINDI

Karar 3'e karşı 12 oyla alındı.

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

AYM tarafından "Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerine ilişkin Erdem Gül ve Can Dündar kararı basın duyurusu" başlığı ile yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 25/2/2016 tarihinde Erdem Gül ve Can Dündar bireysel başvurusunda (B. No: 2015/18567), tutuklamanın hukuki olmadığı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği şikayetlerine ilişkin olarak başvurucuların Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar vermiştir."

AVUKATLAR DİLEKÇEYİ VERDİ

Kararın ardından, gözler, davaya bakacak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne çevrildi. Can Dündar ve Erdem Gül'ün avukatları AYM'nin kısa kararıyla birlikte 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kalemine geldi ve tahliye talepli dilekçelerini verdi.

Koridorda bunlar olurken, AYM kararı ve tahliye talebini değerlendirecek mahkeme heyeti "Tahşicelere Kumpas" davasında iddianameyi okuyordu. Avukatların kaleme verdiği dilekçe kısa bir işlem süresinin ardında salona götürüldü ve duruşma gören heyete teslim edildi. 

RAPORTÖR DE 'HAK İHLALİ' DEMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi Raportörü de, “Can Dündar ve Erdem Gül’in haklarının ihlal edildiğine karar verilmesi” yönünde rapor hazırlamıştı. Dündar ve Gül'ün, gazetecilik faaliyetinde bulunduğu belirtilen raporda, 'basın ve ifade özgürlüğü haklarının yanı sıra kişi özgürlüğü ve güvenliği haklarının ihlal edildiği' ifade edilmişti.

İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması istenen raporda, kararın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi istenmişti.

'TUTUKLULUK HUKUKİ DEĞİL'

İki gazetecinin cezaevine gönderilmesinin hukuki olmadığı da ifade edilen raporda, tutukluluğun devamına ilişkin mahkeme kararlarındaki gerekçelerin açık ve yeterli olmadığı vurgulandı.

İKİ KEZ MÜEBBET TALEBİ

Can Dündar ve Erdem Gül, MİT TIR’larıyla ilgili haberler nedeniyle 27 Kasım’da tutuklanmıştı. İddianamede; Dündar ve Gül’e 'casusluk', 'hükümeti ortadan kaldırma veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'silahlı terör örgütüne yardım etmek' gibi suçlamalar yöneltilmişti. İddianamede, iki gazeteci için iki kez müebbet hapis cezası talep edilmişti.

DURUŞMA 25 MART'TA

MİT TIR’ları davasının ilk duruşması, 25 Mart’ta yapılacak.