“13 Ekim BM Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü” kapsamında, Yakın Doğu Üniversitesi’nde “Dünya Afet Riskleri” konulu panel düzenlendi

Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı işbirliğiyle saat 09.30’da başlayan panelde,“Ülkemizde Afet Riski Oluşturan Uygulamalar, Alınan Önlemler ve Risklerin Bertarafına Yönelik Alınması Gereken Önlemler” konuları tartışılıyor.

İki oturum halinde planlanan panelde 7 sunum yapılacak. Panel, 13.30’a kadar devam edecek.

Toplumların afet risklerine karşı nasıl hazırlandıklarını ve neler yapmayı planladıkları konusunda farkındalık yaratmak ve sürece dikkat çekmek amacını taşıyan panele, Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Fatih Yarımbaş, Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi Başkanı Günhan Erdem yanında bazı milletvekilleri, bölge kaymakamları, yetkililer, 
Polis Genel Müdürlüğü yetkilileri, ilgili kurum, kuruluşlar, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı personeli ile vatandaşlar katıldı.

Türkiye’deki terör olaylarında hayatını kaybedenler anısına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi tanıtım filminin gösterimiyle başlayan panelin açılış konuşmasını; Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi Başkanı Günhan Erdem ile Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş yaptı.

1444900065.jpg

ERDEM: “AFETLERE DİRENÇLİ YAPI”

Uluslararası Üniversiteler Arama Kurtarma Konseyi Başkanı Günhan Erdem, “konseylerinin kuruluşundan bugüne kadar yaptığı ana etkinliklerde ana misyonu olan afetlere hazır bir toplum oluşturabilmek, afetlere dirençli bir yapı meydana getirebilmek adına önemli mesafeler kat ettiğini” söyledi.

Konseyin iki ana misyonu olduğuna işaret eden Erdem, bunlardan birinin özellikle üniversite gençlerini, arama kurtarma konusunda bilgi ve beceri donanımlı potansiyel güç halinde örgütleyebilmek, diğerinin ise; toplumun her kesiminde afet bilincini en üst noktaya getirebilmek için eğitimler verip, gerekli bilgileri sunabilmek olduğunu anlattı.

Muasır medeniyetler seviyesine çıkabilmenin en önemli unsurlarından birinin afetlere karşı hassasiyetini minimum düzeye indirebilmiş, afetlere hazır toplumlar halinde yapılanabilmek olduğunu vurgulayan Erdem, özellikle bilimsel anlamda yapılan bu tür toplantıların önemini vurguladı.

Bugünkü panelde çalışmalarını kendileriyle paylaşan akademisyenlere teşekkür eden Erdem, afetlerden korunmak adına panelden çıkacak sonuçların hayata uyarlanmasının şart olduğunu kaydetti.

Erdem, panelin hayırlı olmasını temenni etti.

1444900041.jpg

YARIMBAŞ: “TERÖR OLAYLARI DA BİR İNSANİ AFET”

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Fatih Yarımbaş da, Ankara’da yaşanan terör olayında hayatını kaybedenlere rahmet, geride kalanlara da başsağlığı diledi.

Terör olaylarını bir insani afet olarak nitelendiren Yarımbaş, “Biz sadece doğal afetlerden değil, insanların sebep olduğu bu tür afetlerden de ciddi manada insanımızı kaybediyoruz. Doğal afetleri engellemek, etkilerini azaltmak için çalışıyoruz. Terör olayları için de bir şeyler yapmalıyız. Bununla ilgili çalışılması lazım” dedi.

“13 Ekim BM Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü” nedeniyle ikinci kez bu tür bir panel düzenlendiğini ifade eden Yarımbaş, panelin ilkinin geçen yıl gerçekleştirildiğini anımsattı.

Panelde, afetlerin risklerini azaltmak için neler yapılabileceğinin konuşulacağını ifade eden Yarımbaş, geçen yıldan bu yana yapılan çalışmalara değindi.

Yarımbaş, kaymakamlar ve devletin kurumlarının geçen yıldan bu yana önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu sene daha KKTC merkezli konuların ele alınacağını, afet sonrası psikolojik ve sağlık desteği konularının da dikkate alınacağını anlattı.

Panelin faydalı olacağına inanç belirten Yarımbaş, panelde çıkan sonuçların ilgili kurumlara yazılı olarak gönderileceğini ve bir bilgi altyapısı oluşacağını sözlerine ekledi.

Açılış konuşmaları sonrasında sunumlara geçildi.

Panelde; “Dünya Afet Riskleri” konulu panelde; Yakın Doğu Üniversitesi’nde Deprem ve Zemin Araştırma ve Değerlendirme Merkezi Müdürü, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Cavit Atalar “Lefkoşa Kentinin Sel ve Su Baskınlarının Tarihçesi”: İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu “Yerel Yönetimler İçin Afet ve Acil Durum Yönetimi”; Lefke Avrupa Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Çetin Yiğit “Afet Acil Durumlarda Sağlık Hizmetleri”; Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Bertuğ Akıntuğ “Genelde Lefkoşa Kenti Özelde Lefkoşa Sanayi Bölgesindeki Su Taşkını- Sel Baskınlarının Sebepleri, Alınması Gerekli Tedbirler”; Lefke Avrupa Üniversitesi’nden  Yrd. Doç. Dr. Zihniye Okray  “Psikososyal Krize Müdahale”; İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Doç Dr. İbrahim Demir “Afet ve Acil Durumlar Açısından Risk Değerlendirilmesi”; Polis Genel Müdürlüğü’nden Baş Müfettiş Furgül Tomgüsehan ise “Doğal Afetler Sonrası Medyanın Etkisi” konulu sunum yapacak.