Ülkemizde kan verme alışkanlığını geliştirmek ve bu konuda bir bilinç oluşturulmasını sağlamak amacıyla Sağlık Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell’in oluşturduğu “Kan Donörü Veri Bankası”na katılım çağrısı yapıldı.

14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü etkinliğine destek veren Kuzey Kıbrıs Turkcell; tüm dünyada milyonlarca insanın hayatını, hiçbir karşılık beklemeden kan bağışı yapan gönüllülere borçlu olduğunu belirterek, “Kan Donörü Veri Bankası” nın acil durumlarda ne kadar önemli bir veri oluşturduğu belirtildi.

14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü'nde Kuğulu Park'ta düzenlenen,Sağlık Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu başta olmak üzere KKTC Kızılay Derneği Başkanı Ahmet Ulubay, Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim ve birçok gönüllünün yer aldığı etkinliğe Kuzey Kıbrıs Turkcell de destek oldu.

Farkındalık yaratmak ve insanları kan vermeye teşvik etmek amacıyla düzenlenen etkinlikte Sağlık Bakanı Dr. Faiz Sucuoğlu da kan vererek destek olurken, Sağlık Bakanlığı ve Kuzey Kıbrıs Turkcell arasında iki sene önce imzalanan protokolle oluşturulan ve bugüne kadar yaklaşık 3000 kişinin kayıt yaptırdığı "Kan Donörü Veri Bankası" da tanıtıldı.

Kan Donörü Veri Bankası'na kayıt olmak için Ad, Soyad ve kan grubunun aralarında bir boşluk bırakılarak 2323'e ücretsiz SMS (kısa mesaj) atılması gerekiyor.

bulent-dizdarli.jpg

Kan bağışı yapan gönüllüler neler söyledi?

Bülent Dizdarlı: Hekim olduğum günden beri insan sağlığı için ilaçlara ihtiyaç var. Şu gerçeği de biliyorum ki, ihtiyaç duyduğumuz en önemli ilaçlardan biri de kandır ve menşei sadece insandır. Bu nedenle hekim olduktan sonra da senede en az bir kez kan vermeyi prensip edindim.”

Mehmet İnan: “Kan verme etkinlikleri sürekli tekrar edilmelidir. Öğrenciyken de toplanıp 42 ünite kan vermiştik. Şimdi, yeniden böylesi bir etkinliğe katılarak kan bağışında bulunduğum için son derece mutluyum. Kan her zaman bir ihtiyaç ve kan vermek sağlık açısından da çok faydalıdır.”

Gülizar Büyüktepe: “Kan bağışının her gün olması gerekiyor, çünkü sürekli kan ihtiyacı vardır. Bir gün hepimizin kan ihtiyacı olacaktır. Bu düşünce ve bilinçle hareket etmek gerekiyor. Kan vermenin insana birçok faydası vardır ama en önemlisi hissettirdikleridir. Bu özel, manevi bir duygu…”

gulizar-buyuktepe.jpg
 

Tuğçe İnceler: “Lefkoşa'ya gelmiştik, geçerken gördük ve kan bağışında bulunmak istedik. Bu kan bir insana iyilik verecektir, yaşam verecektir, bunu düşünmek insana büyük bir huzur veriyor, özel bir duygu yaşatıyor. Tüm insanlarımızın bu yönde duyarlı olmasını istiyorum.”

Hüseyin Kalkan: “Herkesin bu gibi etkinliklere katılması gereklidir. İhtiyaçlı olan arkadaşlarımıza yardımcı olmak en önemli görevimizdir. Bu gün özelinde değil bu farkındalık her zaman içindir ve her zaman kan ihtiyacı olduğunun farkında olalım.”

Kadir Arın: “Her insanın yapması gereken bir görev. Sırasında hayat kurtarılıyor. Thalessemialı arkadaşlara da faydalı ve kan vermek ayrıca 6 ayda bir hücreleri yeniliyor. O yüzden sağlık anlamında da faydalıdır. Herkesi bu duyarlılığa davet ederiz.”

Onur Ersoy: “Kan vermenin insan sağlığına faydası olduğu bilinmektedir.  Bundan önemlisi Thalessemia hastaları için, acil hastalar için şarttır. Korkulacak bir yanı yoktur. Bir gün gelir bizim de kana ihtiyacımız olabilir ve muhtaç olabiliriz.”

Zehra Borucu: “İlk kez kan veriyorum ve böyle bir etkinliğe ilk
kez katıldım. Duyarlıydım ama hiç kan vermedim, biraz korkuyordum. Arkadaşların tavsiyesiyle korkumu yendim ve geldim. Herkese tavsiye ederim. Eşim 3 ayda bir veriyor. Herkesin bir gün ihtiyacı olabilir.”

İlknur Alşan: “Birinci deneyimim. Herkese tavsiye ederim. Kan bulmak için insanlar bazen adeta çırpınıyor. Hastanızla mı uğraşacaksınız kan mı bulacaksınız, şaşırıyorsunuz. Bizim de ihtiyacımız olmuştu ve zor bulmuştuk. O yüzden unutmayalım ki bir gün hepimizin ihtiyacı olabilir.”

Oya Gürel Usman: “Düzenli olarak kan vermiyorum ama Facebook'ta takip ettim. Böylesi etkinliklerin düzenli olması önemlidir. Ayrıca, kan bağışı yapmak için sürekli imkan vardır. Bu duyarlılığın ülke geneline yayılmasını temenni ediyorum. Acil bir şey olmasını beklemeyelim kan verelim.”

huseyin-kalkan.jpg

tugce-inceler.jpg