Dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarının buluşacağı ve bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Dünya Kırım Tatar Kongresi, 1-2 Ağustos tarihlerinde Ankara'da yapılacak.

Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Evren Olcay, Kırım'ın Rusya tarafından yeniden işgalinin ardından Kırım'da ve diasporada büyük önem verilen kongre hakkında bir basın bildirisi yayınlayarak bilgi verdi. Dünya Kırım Tatar Kongresi Hazırlık Komitesi'nde bulunan Olcay, kongre hazırlık sürecinde komite olarak Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye birer nezaket ziyaretinde bulunduklarını ve kongreye davet ettiklerini belirtti. Kongrede alınacak kararların Kırım ve Kırım Tatarlarının kaderini çizeceğine değinen Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Evren Olcay, şöyle konuştu:

"Anavatanları Kırım'dan yüzyıllar boyunca dünyanın çeşitli bölgelerine göç etmek zorunda kalarak hayatlarını sürdüren Kırım Tatarları ilki 2009 yılında Kırım'da düzenlenen "Dünya Kırım Tatar Kongresi"nin ikincisi için 1-2 Ağustos'ta Ankara'da toplanacak. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki Kırım Tatar teşkilatlarından 650 delegenin katılacağı kongrede Kırımın mevcut durumu, Kırım'da yaşayan Tatarların sorunları ve diasporadakilerin izleyecekleri yol hakkında önemli kararlar alınacak. 2014 yılının başından bugüne Kırım'da yaşananlar karşısında, tüm dünyadaki Kırım Tatarlarının, Kırım Tatar Milli Meclisinin arkasında olduğunu ve Rus işgalini kesinlikle tanımadığını ifade etmesinin en önemli vesikası olacak olan DKT Kongresi'ne hem içeriden hem de dışarıdan ciddi devlet protokolü katılımı olacağını bekliyoruz."