Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (DAÜ-KAM) Dünya Kültür Mirası gününü bir dizi etkinlik ile kutladı. Tüm dünyada 18 Nisan günü, ICOMOS (International Council of Monuments and Sites) örgütünün öncülüğünde Dünya Kültür Mirası Günü ya da diğer adıyla ‘Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü’ (World Heritage Day) olarak kutlanmaktadır. Bugünün kutlanmasındaki temel amaç, kültür varlıklarının korunması konusunda farkındalık yaratmak ve toplum bilincinin oluşturulması/artırılmasına katkı koymaktır. Bu bağlamda, bu günle ilgili olarak ICOMOS ülkelere/kentlere, konferanslar düzenleme; kentlerin ana arterlerine kültür varlıklarının korunmasına dikkat çekecek flamalar asılması gibi bir takım etkinlikler düzenlenmesini tavsiye etmektedir.

Bu bağlamda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir ilk olarak 2011 yılında ve ardından 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (DAÜ-KAM) ortak etkinliği olarak düzenlenen paneller, fotoğraf sergisi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik bilinç artırma etkinliği gibi farklı etkinliklerle dünya kültür miras gününü kutlandı.

İki önemli Seminer

DAÜ Mimarlık Fakültesi, DAÜ-KAM ve DAÜ Kentsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KENT-AG) tarafından organize edilen ilk etkinlikte, Kadir Has Üniversitesi’nde Dünya Miras Alanlarının Yönetimi ve Tanıtımı - Yeni Medya ve Toplumsal Katılım adlı UNESCO Kürsüsü’nün Başkanlığını yürüten, aynı zamanda ICOMOS ve EUROPA NOSTRA üyesi olan öğretim üyesi Doç. Dr. Yonca Kösebay Erkan, DAÜ’de ‘Dünya Kültür Mirası: Küresel Çabalar ve Yerel Çözümler’ konulu bir seminer vermiştir.

DAÜ’de ikinci etkinlik, DAÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ve INTBAU Cyprus tarafından düzenlenen ve AESOP Üyesi Dr. Gizem Caner tarafından ‘Lefkoşa’nın Bölünmesinin Mekansal Düzenine Tarihsel Bir Bakış’ temasıyla gerçekleştirildi. Her iki seminer sunumuna, DAÜ Mimarlık Fakültesi öğrencileri yanında sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de ilgi göstermiştir.

img_2220.jpg

Lefkoşa, Mağusa ve Girne Belediyelerinin katkısı

Seminerlerin yanı sıra, DAÜ’nün Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne Belediyeleri ile yapmış olduğu işbirliği çerçevesinde, söz konusu kentlerimizin ana caddelerine Kültür Varlıkları’nın korunmasına dikkat çekmek için Belediyeler tarafından Europa Nostra’nın, Belediyelerin ve DAÜ’nün logolarının yer aldığı ve Kültür Mirası Gününe gönderme yapan flamalar/pankartlar asıldı.

Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu Kıbrıs Etkinliği

Günün bir diğer etkinliği ise, Lefkoşa Arabahmet Mahallesi’ndeki Ermeni Manastırı’nda gerçekleşen 'Winners of EU Prize for Cultural Heritage/ Europa Nostra Awards from Cyprus’  (Kıbrıs’ta, Avrupa Birliği Kültür Mirası Ödülü/Europa Nostra Ödülü Kazanmış Projeler) Sempozyumu idi. Söz konusu sempozyum, kurucuları arasında DAÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinin yer aldığı iki toplumlu Europa Nostra Cyprus İnisiyatifinin kuruluş etkinliği olarak düzenlendi.

Avrupa Kültür Varlıkları’nın Sesi olarak bilinen ve Avrupa’da kültür ve doğal varlıkların korunması konusunda giderek büyüyen bir toplumsal hareketi temsil eden büyük bir ağ olan EUROPA NOSTRA’ya (Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu) bağlı olarak iki toplumlu bir inisiyatif olarak kurulmuş bulunan Europa Nostra Cyprus, 18 Nisan Dünya Kültür Mirası Günü’nde ilk etkinliğini düzenledi. 'Winners of EU Prize for Cultural Heritage/ Europa Nostra Awards from Cyprus' (Kıbrıs’ta, Avrupa Birliği Kültür Mirası Ödülü/Europa Nostra Ödülü Kazanmış Projeler) Sempozyumu olan bu etkinlik 2015 yılında Avrupa Birliği Kültür Mirası Ödülü/Europa Nostra Ödülü almış olan, Lefkoşa Arabahmet Mahallesi’ndeki Ermeni Manastırı ve Kilisesi’nde, çok sayıda Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum’un katılımı ile  gerçekleşti. Kıbrıs genelinde ödül almış dokuz projenin sunumlarının yapıldığı Sempozyum’da, Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi ve ICOMOS ve Europa Nostra üyesi olan Doç. Dr. Yonca Kösebay Erkan da, ‘Community Involvement in Cultural Heritage Conservation through EU Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra’ konulu bir seminer verdi. Ülkemizde kültür varlıklarının korunmasına büyük bir önem vermekte olan  ve Europa Nostra’ya üye olma hazırlığı içinde bulunan K.T.M.M.O.B Mimarlar Odası da, Sempozyum sonrasında verilen kokteyle sponsor olarak bu etkinliğin paydaşı oldu.

img_2393.jpg

img_2403.jpg

img_2436.jpg

img_2534.jpg