Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerinin "UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde kutlandı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde davullu zurnalı kutlamaya Halkların Demokrasi Partisi Diyarbakır Milletvekili Felek Naz Uca, HDP ve DBP yöneticileri, Belediye Başkan yardımcıları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Burada vatandaşlar birlikte halay çekilmesinin ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yardımcısı Abdullah Sevinç, "Diyarbakır Surları ve Hevsel bahçeleri kültürel peysaş alanı ile alan yönetim planı hazırlanmış, yasa gereği ilgili kurum ve kuruluşlarında onayı alınarak Ocak 2012 yılında UNESCO'ya geçici listeden daimi listeye alınarak müracaat edilmiş bulunmuştur. UNESCO'ya sunulan dosyamız yaklaşık 2 yıl önce konunun uzmanları tarafından yerince inceleme yapılarak yerinde incelenmiştir. Şuanda Almanya'nın Bon kentinde toplanan UNESCO 39'uncu dönem dünya miras komitesi toplantısında 4 Temmuz 2015 tarihinde yapılan oylamada Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri kültürel peysaş alanı ülkemizin 14'üncü miras alanı olarak UNESCO dünya miras listesine dahil edilmiştir ve Diyarbakır artık bir dünya kenti olmuştur, bu da uluslararası boyutta tescillenmiştir" diye konuştu.

Sevinç'in ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan yardımcısı Cihan Aydın ise 2005 yılında başlayıp 2012 yılında hızlandırdığımız sabırla, metanetle ve inatla sürdürdüğümüz çalışmaların meyvelerini nihayet dün itibariyle almış durumdayız diyerek yapılan oylama sonucunda Diyarbakır Surları ve Hevsel bahçeleri UNESCO kültür mirası kalıcı listesine girmiş durumda, hepimize hayırlı uğurlu olsun" dedi

Diyarbakır'ın çok kimlikli, çok kültürlü ve çok inançlı bir şehir olduğunu vurgulayan Sevinç, "Bu şehrin her yerinde birçok medeniyetin izleri yer almaktadır. Geçmiş dönemlerde biliyorsunuz Diyarbakır Ezan ve çan sesleri yan yana yankılanıyordu. Bizim yerel yönetimler ve parti olarak izlediğimiz politika olarak bu geçmiş günleri bir daha Diyarbakır için kalıcı hale getirmek ve bu medeniyet birliğini bir daha sağlamaktır "şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan havai fişek gösterisiyle kutlamalar sona erdi.