Osmanlı döneminin unutulmaz "alem" ustalarından bakırcı Mustafa Efendi'nin torunu Ayhan Savut, yaptığı alemlerle dünyadaki camileri süslüyor.

Alemci Ayhan Savut'un (67) el emeği alemleri, Gana'dan Fildişi sahillerine kadar onlarca ülkedeki camileri süslüyor. Meslekte 47. yılını doldurmanın gururunu yaşayan ve baba mesleği alemciliği gönüllü olarak yaptığını belirten Savut, yetiştirecek çırak bulamamaktan şikayetçi. Savut, böyle giderse kendisinden sonra Bursa'da alem ustası kalmayacağını söyledi.

Şimdiye kadar Suudi Arabistan, Gana, Libya gibi İslam ülkelerinin yanı sıra ABD, İspanya, Danimarka Çin, Almanya, Hollanda ve İngiltere'deki camiler için de alem yaptığını ifade eden Savut, "Yaptığım alemlerin kalitesini duyanların beni araması şevk veriyor. Yaptığım her alemi evladım gibi görüyorum. Yaptığı alemlerin kararmamasından dolayı dünyanın çeşitli bölgelerinden sipariş alıyorum. Türkiye genelinde bilinen 14 alem ustası var. Bursa'da bu işi yapan sadece ben kaldım. Yetiştirecek çırak bulamıyorum. Benden sonra bu meslek Bursa'da unutulmaya yüz tutacak" dedi

Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesinin Kayhan Mahallesi'nde Bedrettin Camii yanındaki küçük dükkanında 60 santimetreden 3 metreye kadar cami alemi yaptığını ifade eden Savut, "Şu anda Türkiye ağırlıklı çalışıyorum. Gana'dan gelen siparişleri bitirdim, onları gönderiyorum" şeklinde konuştu.

Dünyadaki camileri süslüyor