Gül Çakır

Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan, AKSA’nın hala bölgedeki halkı zehirlemeye devam ettiğini vurguladı, halkın da dünyanın en pahalı elektriğini kullandığına dikkati çekti 

Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan, AKSA’nın hala bölgedeki halkı zehirlemeye devam ettiğini söyledi. 

AKSA’nın halka verdiği sözleri tutmadığını savunan İzcan, halkın gelirine göre dünyanın en pahalı elektriğini kullandığına dikkati çekti. AKSA’nın şu anda 100-110 megawat arasında elektriğin zaman zaman yüzde 50, zaman zaman ise yüzde 60’ını ürettiğini savunan BKP Genel Başkanı İzcan, Elektrik Kurumu’nun elektriği AKSA’dan alıp üzerine komisyon koyarak halka sattığını öne sürdü. İzcan, fuel-oil’in fiyatının neredeyse 5 kat kadar düştüğünü ama Elektrik Kurumu’nun henüz hiç indirim yapmadığını belirtti. 

“EL-SEN DE HALKI TEHDİT EDİYOR” 

Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan Ada TV’de konuk olduğu programda ülkedeki enerji ve elektrik konusunda kötü yönetim olduğunu savunarak, bu konuda rahatsız olduğu noktaları dile getirdi. 

İzzet İzcan, Elektrik Kurumu’nun uzun yıllar tek olduğunu hatırlatarak, daha sonra buna AKSA’nın dahil olduğunu belirtti. İzcan, AKSA ile Elektrik Kurumu’nun birlikte hareket ederek halkı tehdit ettiğini savunarak şunları söyledi: 

“Karşımızda olan tablo, uzun yıllar tekel olarak duran Elektrik Kurumu ve daha sonra bu tabloya AKSA özel şirket olarak girdi bu alana. Elektrik bu iki şirketin tekelinde. Karşılıklı halkı tehdit ediyorlar. Sadece Yönetim Kurulu değil, işin ilginç yanı Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası da (EL-Sen) zaman zaman elektriği kesmekle tehdit ediyor veya kuruma zam yap diye çağrıda bulunuyor. Böyle anormal bir durum da var. ” 

İzcan, olaya geniş bir açıdan bakmak gerektiğini söyleyerek, Dünya’nın enerji ihtiyaçlarını ve enerji kaynaklarını çeşitlendirdiğini, Avrupa Birliği’nin Avrupa Parlamentosu kararıyla 2020 yılına kadar bütün Avrupa Birliği devletlerinde yüzde 20 temiz enerjiye geçme şartını koyduğunu dile getirdi. 

AB’nin kirli enerjiden kurtulmak için bunu yaptığını dile getiren İzzet İzcan, ancak ülkedeki elektrik santrallerinin kirli yakıt kullanmakta ısrar ettiğine dikkati çekti. İzcan şöyle dedi: 

“AKSA ŞALTERİ İNDİRDİ, İSTEDİKLERİNİ ALDI” 

“AB bunu yaptı çünkü yakıta dayalı kirli enerjiden ve bu kaynakların da tükenmesinden ve pahalı bir üretimden kurtulmak istiyor. Şalteri saat 4’te indiriyorum dedi AKSA, üretimimi durduruyorum. Saat 4’e bir saat vardı. Hükümet teslim oldu. Hükümet bu şantajı 2008 yılında da yedi. 2010 yılında sözleşmesi doluyordu ve AKSA, sözleşmesini ‘alım garantili ve ayrıcalıklı bir şekilde 2024’e kadar uzatırsanız ya da 2008’de ben bırakıyorum şalteri yine indiriyorum’ dedi ve istediklerinin hepsini aldı.” 

DÜNYANIN EN PAHALI ELEKTRİĞİ İLE ZEHİRLENİYORUZ 

AKSA’nın bölgedeki halkı zehirlemeye devam ettiğini belirten İzcan, bununla birlikte dünyanın en pahalı elektriğini de satmayı sürdürdüğünü dile getirdi. 

İzcan şunları söyledi: 

“AKSA bir tarafta milleti zehirliyor. Filtreyi zorla taktırdık. Şimdi de maliyetleri artırsın diye filtreyi çalıştırmaz. Hükümet kükürt oranı yüzde 3 yasak dedi. Dinlemedi, binlerce ton getirip limana dayadı ve şalteri kapatırım dedi. Bakanlar Kurulu bin bir kılıf uydurarak kabul etmek zorunda kaldı. AKSA hala bölgedeki halkı zehirlemeye devam ediyor. Bununla birlikte bizim gelirimize göre Dünyanın en pahalı elektriğini de satıyor. AKSA aynı zamanda halka verdiği sözleri de tutmadı.” 

AKSA’nın şu anda 100-110 megawat elektriğin zaman zaman yüzde 50, zaman zaman ise yüzde 60’ını ürettiğini savunan BKP Genel Başkan, Elektrik Kurumu’nun elektriği O’ndan alıp üzerine komisyon koyarak halka sattığını iddia etti. 

“BİRİLERİ BELEŞ KULLANIYOR” 

İzcan, fuel-oil’in fiyatının neredeyse 5 kat kadar düştüğünü ama Elektrik Kurumu’nun henüz hiç indirim yapmadığını şu sözlerle ifade etti; 

“Fuel-oil 28-29 Dolara düştü ama Elektrik Kurumu bir kuruş indirim yapmıyor. İkide bir çıkıp, ya iş çevrelerini ya esnafı ‘beleş kullanıyorsunuz’ diye suçluyor. Ama beleş birileri kullanıyor, doğrudur. Beleş kullananları biz biliyoruz ve söylüyoruz. Çalışanlara bu hak eskiden beri tanınmış. Bundan da kimse feragat etmiyor. Biz çalışanların bütün haklarına saygılıyız. Hele Birleşik Kıbrıs Partisi, emeğin partisidir. Ayrıcalıklıların partisi değil ama. Aralarında fark var.” 

“CİDDİ RÜŞVET İDDİALARI VAR” 

Konuşmasında ihaleler konusunda da değinen BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, ihalelerde ciddi rüşvet iddiaları bulunduğunu savundu. İzcan şöyle dedi: 

“40 milyon dolarlık fuel- oil ihalesi yapıldı. Önce ihale açılmadan bir şirkete verildi. Sonra o şirket diskalifiye edildi. İhale ortadan kalkarak pazarlık usulü başka bir şirkete verildi. Bu da İhale Tüzük ve Yasaları’na aykırıdır. Ciddi rüşvet iddiaları var. Bunlar sözlü olarak konuşuluyor. Satın Alma Komisyonu Üyeleri hakkında. Bunların Mali Polis tarafından araştırılması lazımdır. “ 

“ŞAİBELİ İŞLER YAPILIYOR MU YAPILMIYOR MU?” 

Bu işin temizlenmesinin bir tek yolu olduğunu dile getiren İzcan, Başbakanlık Denetleme Kurulu’ndan görevlilerin belgeleri incelemekte olduğunun belirtildiğini, belgelerin Sayıştaylık ve Savcılık’a ve CTP Genel Başkanı Talat’a verildiğini bildiğini söyledi.