Bir ders olarak okutulan öğrenciler açısından bakıldığında sadece iyi not alınması ve geçilmesi gereken bir derstir. Oysa dünyada 2 milyardan fazla kişinin konuştuğu İngilizce dünya insanı olabilmek ve gereken her yerde yaşayabilmek ve çalışabilmek için zorunluluktur. Yabancı dili akıcı bir şekilde konuşmak için gereken bilgileri öğrenmek yerine kişinin içine sindirerek algılaması gereklidir. Örneğin bir çocuğa konuştuğu dil öğretilmez. Çocuk dilin konuşulduğu ve yaşandığı yerde büyürken dili de edinir. İngilizce öğrenmek isteyen kişinin hayatını da İngilizce olarak sürdürmesi gerekir. Yaşamın her alanında İngilizce kullanılmaya çalışmak dile olan hâkimiyeti artırır. Seyredilen filmlerin ve dizilerin orijinal dilinde tercih edilmesi, dinlenen yabancı müzikler ve ilgi alanına giren konular daha rahat anlaşılırken, bilinmeyen kelimeler bir sözlük yardımıyla çok rahat bir şekilde öğrenilebilir. İnsanlar sevdikleri konuları daha iyi anlar ve o konu hakkında araştırma yapmaktan çekinmez. Kendimizi geliştirebilmek için ilgi alanlarımızı doğru tespit ederek konuların İngilizce yayınlarını takip etmemiz gerekmektedir.



İngilizceyi konuşarak ve pratik yaparak öğrenmenin önemi ve gerekliliği dilin farklı kullanımlarında çok önemli hale gelir. Pek çok konu kitaplardan öğrenilebilir ancak pratik kullanım yerlerini duymadıkça ve kullanmadıkça öğrenilmesi zor bir hal alır. ile ana dili İngilizce olan eğitmenlerden eğitim almak bu seviyede büyük önem taşır. İngilizceyi etkin kullanabilmek için ne dendiğini iyi anlamak kadar konuşmayı da etkin ve gerektiği gibi yapmak gerekir. Bu yüzden öğrenilen dilin konuşularak bu sistem aracılığıyla pratik yapılması ve yapılan her çalışmanın sürekli tekrar edilmesi gereklidir. Böylece zenginleşen kelime dağarcığı yeri geldiğinde kullanılmak üzere hazır ve zengin bir hal alır. Dili akıcı bir şekilde kullanabilmek ve pratik olarak konuşabilmek için yapılan çalışmalar ve tekrarlar çok gereklidir. Bu çalışmaların bıkmadan usanmadan sürekli tekrarlanması, sosyal ortamlarda paylaşılması ve yabancı insanların olduğu ortamlarda kullanılması gerekmektedir. Kişi öğrendiği bir cümle ya da yapıyı anlar. Sonrasında da tekrar etmez. Tekrar edilmeyen bilgiler unutulmaya mahkûmdur.



Etkili bir İngilizce konuşmanın temeli düzgün cümle kurmaktan geçer. Kişi ilk önce doğru ve anlaşılır cümle kurmayı bilmelidir. Cümleleri bağlamak ve akıcılığı sağlamak önemli bir iştir. İngilizce bir bütündür. Yazmak, dinlemek ve konuşmak ayrı ayrı düşünülemez. İngilizcenin gelişimiyle yazma da gelişir. Sürekli tekrar yapmak ve özveri ile çalışmak yabancı dil öğrenirken izlenmesi gereken en temel yoldur. Konuşmak hataları bulup düzeltmek ve yazmak yanlışları düzeltip tekrar yazmak gerekir. Yapılan her türlü pratik çalışma dile olan hâkimiyeti artırdığı gibi dili kullandıkça sevmeye de katkı sağlar. Yabancı yayınları takip etmek, kişinin kendi seviyesine uygun kitaplar okuması, hayatını İngilizce üzerine kurgulaması yaşanan sosyal çevrenin de değişmesine ve dilin kullanımının daha akıcı hale gelmesine olanak sağlar.