Raif DOĞRU

Dünyanın tüm ülkelerinde akaryakıt fiyatları yarı yarıya azalırken, Kuzey Kıbrıs’ta ‘Fiyat İstikrar Fonu’ adı altında uygulanan vergilendirmelerin arttığı bildirildi.

Diyalog’a konuşan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Sunat Atun, konuyla ilgili olarak Meclis’e soru önergesi verdiğini ve Maliye Bakanı Zeren Mungan’dan yazılı bilgi talep ettiğini belirterek, vatandaşlardan haksız vergi alındığını söyledi. 

Atun “Petrol fiyatları tüm dünyada ucuzlarken, bizde maalesef son bir yılda tüm akaryakıt ürünlerine uygulanan fonlarda artışlar olmuştur ve bu artışların bir yıllık tutarı 53 milyonu aşmıştır. Maliye Bakanı’ndan aldığımız belge bunu kanıtlıyor” dedi.

   Bir yıl içinde 86 milyon litre motorin, 14 milyon litre 97 oktan kurşunsuz benzin, 93 milyon litre 95 oktan kurşunsuz benzin ve 39 milyon litre Euro Dizel tüketildiğini söyleyen Atun, bunlara getirilen fon artışlarıyla vatandaşlardan haksız kazanç elde edildiğini ifade etti.

Atun şöyle dedi:

“Motorinden elde edilen fazla gelir toplamı 12 milyon 900 bin TL, 97 oktan benzinden 4 milyon 200 bin TL, 95 oktan benzinden 29 milyon 760 bin TL ve Euro Dizel’den 6 milyon 240 bin TL olmak üzere toplamda 53 milyondan fazla bir gelir edilde edilmiştir. Akaryakıt fiyatlarının tüm dünyada yarı yarıya ucuzladığı bir dönemde hükümetin, bütçe açıklarını kapatmak için uyguladığı bu yöntem sadece dar ve sabit gelirli vatandaşlarımızın bütçelerini değil, ekonomik işletmelerin bütçelerini de olumsuz yönde etkilemiştir.”

Ucuzluk gerekir

KKTC ekonomisinin rekabet edebilir bir duruma gelmesi için, akaryakıt ve elektrik başta olmak üzere, yüksek maliyetli girdilerin ucuzlatılması gerektiğini söyleyen Sunat Atun, KKTC’de bunun tam tersinin yapıldığını söyledi. Atun “Son bir yıl içinde akaryakıt fiyatlarını diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi yarı yarıya azaltmış olsalardı bu ülkede rekabet gücü artardı, ama bunun tersini yaptılar” dedi.