Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), liderlerin Kıbrıs sorununa ilişkin bazı açıklamalarını eleştirdi. Konuyla ilgili parti açıklamasında, “Birbirlerine dürüst olamayan liderlerle sorun çözülemez. Söyledikleriyle kastettikleri aynı olmalıdır. Ne kastettiklerinden bağımsız olarak dürüstlüklerini korumalarını sağlamak özgür basının ve genel olarak halkın yükümlülüğüdür” denildi.

YKP Parti Meclisi üyesi Alpay Durduran, “Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini destekleyen siyasi partileri, demokratik kitle örgütlerini, bireyleri, ‘Kıbrıs’ta bir antlaşma bulunması için süren görüşmelerde başka şey söyleyip başka şey kastedenlere karşı’ taraf olmaya, ses vermeye” çağırdı.

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Kıbrıs sorununda son gelişmeler konusunda basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı, Parti Meclisi üyesi Alpay Durduran, Rasıh Keskiner, Hamit Aygün ve Lefkoşa İlçe Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Özyücekök katılırken, YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı ile YKP Parti Meclisi üyesi Alpay Durduran birer konuşma yaptı.

KANATLI: “KIBRIS SORUNU ÖNEMLİ BİR UNSUR”

YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı, ülkede birçok gelişme yaşanan bir dönemde bulunulduğunu, YKP için Kıbrıs konusunun her zaman önemli bir unsur olduğunu söyledi.

Kanatlı, Kıbrıs sorunun her şeyi engelleyen ve kısıtlayan bir unsur olduğundan, bu konudaki gelişmeleri yakın bir şekilde takip ettiklerini ifade etti.

DURDURAN: “BİRBİRLERİNE DÜRÜST OLAMAYAN LİDERLERLE SORUN ÇÖZÜLEMEZ”

YKP Parti Meclisi üyesi Alpay Durduran da partinin basın açıklamasını okudu.

Kıbrıslı Rum liderin geçtiğimiz günlerde düzenlediği bilgilendirme toplantısının ardından, yapılan açıklamaların, “oynanan oyunu gözler önüne serdiğini” savunan Durduran, anlaşma isteği olan kesimlerin bunlara dikkat etmesi gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs federal devletinin kuruluşu konusunda liderlerin anlaştıklarının ve bunun 11 Şubat belgesinde yerini aldığının Eide tarafından da açıklandığını belirten Durduran, şöyle devam etti:

“11 Şubat belgesinde neler yapılıp federal Kıbrıs’ın oluşacağı yeterli bir şekilde anlatılmaktadır. Başka bir şeye ihtiyaç yoktur. Eide de bunu teyit etmiştir. Çünkü Eide, belgeye başka şey yazıp başka şey kasteden birisi değildir.”

Durduran, “Birbirlerine dürüst olamayan liderlerle sorun çözülemez. Söyledikleriyle kastettikleri aynı olmalıdır. Ne kastettiklerinden bağımsız olarak dürüstlüklerini korumalarını sağlamak özgür basının ve genel olarak halkın yükümlülüğüdür” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, “Federal Kıbrıs’ın şimdiki Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kapatılmasıyla kurulacağını söyler gibi konuşmasını izah etmek durumunda olduğunu” savunan Durduran, “Anastasiadis de federal devlet eskisinin devamı olacak derken, kimin eskisini ortadan kaldırmaya çalışacağını ve BM’den ve AB’den kaydını silmeyi istediğini açıklamalı ve her gıcık olanın söylentilerine yanıt verirken kuşkular yaratmamaya özen göstermelidir” ifadelerine yer verdi.

Akıncı’nın, “İki kesimlilik derken sadece politik çoğunlukla sınırlı değildir. Biz kuzeyde nüfus ve mülkiyet anlamında sarih çoğunluk olmayacağımız bir antlaşmayı halkımıza onaylatamayız” şeklindeki sözlerini değerlendiren Durduran, “Akıncı yeni bir kırmızı çizgi daha çiziyor. Bunlar barışın veya çözümün çok uzağında olduğumuzu kanıtlıyor. Birilerinin, barışçıların ortadaki aldatmacayı gerçek çaba olarak görmeleri için çalıştıkları açıkça ortadadır” iddiasında bulundu.

“KIBRIS’IN ÇIKARINI DÜŞÜNEREK HAREKET ETMELİLER”

Durduran, liderlerin; 11 Şubat belgesinde yer alan “olumlu bir ortam yaratılmayı amaçlama”, “karşılıklı suçlamalardan kaçınma”, “güven artırıcı önlemleri uygulama çabaları” gibi unsurlara yönelik adımları atmadığını savundu.

Garanti, güvenlik, dönüşümlü başkanlık ve tazminat konularında, liderlerin açıklamalarını karşılaştıran Durduran, tarafların sürekli “Kıbrıslı Türklerin veya Rumların yararına bir anlaşma veya çözümü” tekrar edip durduğunu belirtti.

Durduran, “Oysa biz, tüm Kıbrıslıların yararına bir anlaşma ve çözüm için çalışılması gerektiğini savunuyoruz. Günümüzde Amerika’da dönüşümlü olarak ten rengi başkan tartışması var mı? Dönüşümlü olarak Hristiyan, Müslüman veya Musevi başkan da olsun tartışması var mı? Yoktur. Amerikalı olması yeterlidir. Bizde de hukuk devleti olacaksa cumhurbaşkanının Kıbrıslı olması yeterli olmalıdır” ifadelerini kullandı.

İlgililerin önce Kıbrıs’ın çıkarını düşünerek hareket etmeyi kabul etmesi ve ona göre Kıbrıs’ın kişiliğinin saygı kazanması gerektiğini belirten Durduran, “Yabancıların çıkarlarını kollamaktan vazgeçilmelidir” ifadesine yer verdi.

Durduran, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini destekleyen siyasi partileri, demokratik kitle örgütlerini, bireyleri, “Kıbrıs’ta bir antlaşma bulunması için süren görüşmelerde başka şey söyleyip başka şey kastedenlere karşı” taraf olmaya, ses vermeye çağırdı.

“BİLGİLENDİRME YAPILMADI”

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Durduran, Kıbrıs sorununa ilişkin Cumhurbaşkanı’nın kendileriyle direkt temas kurmadığını, bilgi vermediğini, basında çıkan açıklamalarını takip ederek bilgi aldıklarını söyledi.

Kıbrıs sorununa yönelik Meclis’teki tutanakları okuyabilenlerin bile yeterli bilgi alamadığından şikayet ettiğini belirten Durduran, “Çünkü ortada bir tezgah, oyun var” iddiasında bulundu.