“Rum yönetimi, Kıbrıs’ın tamamının yönetimini yüklenecek basirete sahip değildir”

“Bilgili ülkeler tarafından çözüme karar verilinceye kadar bu oyun oynanacak”

“ELAM’ın derhal soruşturulup cezalandırıldığını göstermek gerekliliktir”

“Görüşmeleri sürdürmek büyük güçlerin işine geldiği için bizimkilerin yardımı vardır”

“Çalışan yerde personel yoktur, çalışmayan yerde her türlü hazır yiyici yüksek maaşlarla yer doldurmaktadır”

Özge KİZİR

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Parti Meclisi üyesi Alpay Durduran, müzakerelerde herhangi bir gelişmenin olmadığını söyledi. Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendirmelerde bulunan Durduran, “Müzakere sürecinde herhangi bir gelişme yoktur. Gelişme olduğu hakkında bir şey söylense bile ertesi gün tersi söyleniyor. Ortada sadece görüşmeleri sürdürmek büyük güçlerin işine geldiği için bizimkiler yardım ediyor. İlerleme oluyor evet ama yine esas konular henüz çözülmüş değildir. Aynı nakarat gidiyor” dedi.

“Bilgili ülkeler tarafından çözüme karar verilinceye kadar bu oyun oynanıyor”

Müzakerecilerin üzerinde yoğunlaştıkları mülkiyet konusuna değinen Durduran, şöyle konuştu:

 “Maalesef mülkiyet konusunda da herhangi bir gelişme yoktur. Daha önceden özellikle Annan Planı zamanında ayrıntılı olarak görüşülmüş görüşlerin açık olduğu bir durum vardır. Aynı süreçler devam ediyor ve aynı şeyler tekrar tekrar konuşuluyor. Anayasanın geçici 2. Maddesi mülkiyet konusunun görüşülmesi için şimdiye kadar uygulansaydı ve anayasanın emri yerine getirilseydi bütün bu durum açıklıkla ortada olurdu. Bunlar yapılmadı ve başlama niyetleri de yoktur. Anayasanın 2.Maddesini hiç anmıyorlar. Bilgili ülkeler tarafından çözüme karar verilinceye kadar bu oyun oynanacak.” 

“Üçüncü dünya savaşı kapıda…”

ELAM’ın görüşlerinin tedirginlik yarattığını vurgulayan Durduran, “Rum Ulusal Halk Cephesi’nin (ELAM) görüşleri tedirginlik yaratıyor. Kıbrıs Rum yönetimi, Kıbrıs’ın tamamının yönetimini yüklenecek basirete sahip değildir. Çünkü bu Türk yönetimi, Rum yönetimi veya ortak bir yönetim bile olsa, böyle teröristçe ve ırkçı hareketler yapabilen örgütlere müsaade edemez. Bugün dünyanın genel durumunu görüyoruz. Bize dünyadan açık mesaj şudur: bu ayrımcı politikaları görün ve birbirinizle iyi geçinin yoksa hiçbir zaman hiç kimse huzur görmeyecek. Üçüncü dünya savaşı kapıda olacak. ELAM’ın derhal soruşturulup cezalandırıldığını göstermek gerekliliktir. Tek tesellimiz toplumların geçmiş derslerinden daha olgun hala gelmiş olmalarıdır” dedi.

 “Lafazanlık değişmiyor, lafazanlığı yapanlarda değişmiyor”

Çözüme şimdiden hazır olunması gerektiğini ifade eden Durduran, “Avrupa Birliği çerçevesi elbette ki Kıbrıs’ta kabul edilmiş ve uygulanacak olan bir durumdur. Fakat şayet çözüm olursa bu uygulanacaktır. Güney kesimle kıyaslandığında ekonomi konusunda adımların atılmadığını görüyoruz. Bu adımları atmak için çözümü beklemememiz, hazırlıklarımızı yapmamız gerekir. Kendi ekonomik kalkınmamıza da ihmal etmeden devam etmeliyiz diyorlar. Fakat durum yine aynıdır. Hiçbir şey değişmiyor. Lafazanlık değişmiyor, lafazanlığı yapanlar da değişmiyor” şeklinde konuştu.

“Resmen bizimle alay ediliyor”

Ekonomiyi ilerletmek için devlet çarkının etkin ve verimli bir şekilde çalıştırılması gerektiğini belirten Durduran şunları söyledi: “Ekonomiyi ilerletmek için alınması gereken birinci önlem artık bu devlet çarkının etkin ve verimli bir şekilde çalıştırılabilmesidir. Öyle bir şey yapılmıyor. 1979’dan beridir yıllık planlamalar çıkar. Bu yıllık planlarda birçok görüş uygulanmıyor. Uygulanmadığı hakkında herhangi bir değerlendirme raporu da hazırlanıp yayınlanmıyor. Bu kadar saçmalığa biz katlanıyoruz. Resmen bizimle alay ediliyor. Çözüm olacaksa senin ekonomik kalkınmanı mı bekleyecekler? Öyle bir şey olmayacak. Kendileri de çözüm olacağına karar verirse özellikle Türkiye karar verebilirse bu Kıbrıs sorunu çözülecek. O zamanda sen başına ne gelirse onu çekeceksin. Hiçbir hazırlık yokken bu yaşanacak.” 

“Çalışma yapılmadığı için bütçeden bir şey beklememin olanağı yoktur”

Adaya getirilen su konusunda değerlendirmede bulunan Durduran, “Su konusu da diğer bütçelerin bir kopyasıdır. Başka bir şey değildir. Güya işte biz hazırladık, ekonomik konseye de sunduk falan gibi yeni tavırlar ortaya koydular. Fakat bunun anayasaya göre 5 yıllık kalkınma planı içinde olması gerekirdi. 

Ondan sonra bunun ilkeleri hazırlanıp bakanlar kurulu kararı olarak yayınlanmalıydı. Bunlar ekonomik ve sosyal konseye götürülmelidir. Buna dayanarak bakanlar kuruluna tekrar bunları sonuçlandırıp yıllık programı çıkararak bütçede ona göre başlamalıydı. Bu durumla ilgili çalışma yapılmadı. Bu nedenle bütçeden bir şey beklememin olanağı yoktur. Nitekim gördüğümüz gibi bütçede sıkıntılar çoktur. 

Çalışan yerde personel yoktur, çalışmayan yerde her türlü hazır yiyici yüksek maaşlarla yer doldurmaktadır. Devlet çarkı çalışmamaktadır. Sadece ilçelerde personel vardır. Onlarda azalmışlardır. Onların da canı çıkıyor. Biz para vermek için bile vakit kaybediyoruz. Söyleyecek söz bulamıyorum” dedi.

“Bu suyu kim kullanacak veya kaç paraya kullanılacak bunların belirlenmesi gerekiyor”

Suyun yönetimi konusunda sürekli sorunların yaşandığını belirten Durduran, “Bir anlaşma yapılmıştır ve bir proje vardır. Bu projenin biran önce açıklığa kavuşması gerekiyor. Belirsizlik vardır. Bu suyu kim kullanacak veya kaç paraya kullanılacak bunların belirlenmesi gerekiyor. Bunların kararını alamadıkları için neyini özelleştirecek neyini devlete bırakacaksınız” şeklinde konuştu.