Çerçeve anlaşmasının hem ekonomik hem de stratejik anlamda önemli olduğunu vurguladı.

Dursun Oğuz, ilk etapta elektrikte maliyetin düşürülmesini sağlayacak anlaşmanın uzun vadede de bölgesel enerji politikaları bakımından avantajlar yaratacağını söyledi.

Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Dursun Oğuz BRT’de katıldığı programda gündemi yorumladı.

Bir soru üzerine Türkiye ile imzalanan enerji işbirliği çerçeve anlaşmasını değerlendiren Oğuz, günümüz şartlarının enerji alanında işbirliği gereksinimi yarattığını söyledi.

Cumhuriyet Meclisi’nde de onaylanan çerçeve anlaşması hayat bulduğunda Türkiye’den kablo ile elektrik gelmesi dahil bir çok enerji kaynağına ilişkin işbirliği sağlanacağını ifade eden Oğuz, doğalgaz, petrol ve elektriğin yanı sıra yenilenebilir enerji kaynakları konusunda da işbirliği yapılacağının altını çizdi.

Dursun Oğuz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin deniz ve karada bulabileceği her türlü enerji kaynağının işlenmesi ve pazarlanması aşamasında da işbirliği yaşanacağını belirtti.

Ülkenin enerji ihtiyacının karşılanmasını sağlayacak anlaşmanın elektrik maliyetlerinin düşürülmesine de yol açacağını kaydeden Oğuz, böylelikle üretim maliyetlerinin de ucuzlayacağını söyledi.

UBP Genel Sekreteri Oğuz, yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin yatırımların artacağına işaret ederek, Türkiye ile sağlanacak enterkonnektenin Güney Kıbrıs’la da olacağını belirtti.

Dursun Oğuz, anlaşmanın stratejik açıdan da önem taşıdığını söyledi.

Güney Kıbrıs’ın petrol-doğalgaz konusunda yabancı şirketlerle anlaşmalar yaptığına işaret eden Oğuz, Akdeniz havzasından çıkacak enerjinin uluslararası piyasalara ulaşımında en ekonomik yolun Türkiye üzerinden geçtiğine değindi.

Petrol ve doğalgaz çıkarmak kadar bunun pazarlanmasının da önemli olduğunu vurgulayan Oğuz, bu konuda en sağlıklı yol olan Türkiye ile işbirliğinin son derece stratejik önemi bulunduğunu kaydetti.