Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’nın yeni belediye başkanı İsmal Arter, 4 yılda hedeflediği projeleri ve belediyenin yapısı ile ilgili Diyalog’a önemli açıklamalarda bulundu. 

Göreve geldiği zaman Belediye’nin toplam borcunun 13 Milyon 660 bin TL tutarında olduğunu söyleyen Arter, 25 Milyon TL’lik alacaklarının bulunduğunu aktardı. Bu meblağın 1 milyon TL’sinin T.C Büyükelçiğinden olduğunu ifade eden Arter, geriye kalan miktardan 10 milyonluk kısmın tahsilatı mümkün olmayan alacak olduğunu ve belediyenin kasasında para olmadığını, ay sonu topladıkları vergilerle çarkı döndürdüklerini söyledi. Arter, her gün 13 milyonluk borcu nasıl ödeyeceklerini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

“Belediyeyi 4 ana başlıkta inceledim”
Seçimlerden önce Gazimağusa Belediyesini 4 başlık altında incelediğini ifade eden Arter, bunların idari, teknik, mali ve siyasi yönler olduğunu belirtti.  Mali yönden 13 milyon tutarında borcu olan bir belediye devraldıklarını söyleyen Arter, teknik yönlerden değerlendirdiği zaman yaklaşık olarak 2 aydır Gazimağusa’da bir temizlik seferberliği başlattıklarını ve temizledikçe aslında Mağusa’nın daha önce ne kadar kirli olduğunu anladıklarını ifade etti.

“Borular doğru seçilmedi”
Gazimağusa Belediyesinin 2010 yılında bir kanalizasyon projesi başlattığını anımsatan Arter, “zamanında bu projenin 2012 yılında bitirilmesi hedeflenmişti, ancak proje başarısız olunca günümüze kadar bu atık su kanalizasyon projesi ne yazıkki sarktı” şeklinde konuştu. 
Başarısız proje nedeni ile Gazimağusa’nın kötü kokulara maruz kaldığını söyleyen Arter, mahkeme tarafında Avrupa Birliği’nin % 65, Emek İnşaatın ise % 35 hatalı bulunduğunu anlattı. Kanalizasyon projesinde borunun doğru seçilmediğini ifade eden Arter, boruların yerleştirilmesinde eğim hataları bulunduğunu aktardı. 

“Kanalizasyon diğer projelerimizi engelliyor”
Seçim bildirgesinde de belirttiği gibi Gazimağusa’nın acil olarak bazı proje ihtyaçlarının olduğunu söyleyen Arter, yer altı projesini bitirmeden yer üstüne geçemediklerinden  kanalizasyon projesinin bu konuda kendilerini biraz engellediğini dile getirdi.

“Personelimden büyük oranda memnunum”
Belediyede göreve geldiğinde 20 yıllık siyasi bir yapı bulduğunu söyleyen Arter, az da olsa siyasi bir kirlenme gözlemlediğini dile getirdi. Belediyecilikte siyasetin olmadığına inandığını söyleyen Arter, bu bağlamda hiç kimsenin yerini değiştirmediğini, kendisinin de personelden büyük oranda memnun olduğunu ancak ufak tefek siyasi kirlenmelerin olduğunu bunun da düzeleceğine olan inancını belirtti.

“Tüm fikirlerin ortak bir noktada buluşması lazım”
Gazimağusanın tarihi ve turistik yerler açısından belki de adanın en zengin yerleşim yeri olduğunu söyleyen Arter, bu zenginliği yurtdışına tanıtmak için her kesimin ayrı ayrı fikirler ortaya attığını ancak kimsenin bir masa etrafında toplanmadığı için bir türlü tanıtımın yapılamadığını ifade etti. 
Eski eserler dairesinden izin alarak, hendek için işe koyulduklarını söyleyen Arter, hendeği temizlediklerini söyledi. Amaçlarının hendeği yeşillendirmek, ışıklandırmak, içerisine yürüyüş parkuru ve büfeler yapmak olduğunu anlatan Arter, 2 yıl içerisinde hendek projesinin tamamlanmasını hedeflediklerini bildirdi.

“Tramvay projesine vatandaştan talep var”
Arter, 6 yıl önce yapılan bir ankette Tramvay’ın uygun olmadığı kararına varıldığını, ancak şu an itibarı ile nüfusun arttığını, özellikle Doğu Akdeniz Üniversitesinden sonra diğer bir üniversite, İstanbul Teknik Üniversitesinin de buraya taşındığını dolayısı ile toplu taşımacılıkta bir gelişime gidilmesinin gerekliliğinin kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, halkın da tramvay projesine yoğun talep te bulunduğunu söyledi.

“Maraş’ın yaşayan bir şehir haline gelmesi...” 
Kapalı Maraş bölgesinin şimdiki görünümü ile görüntü kirliliğini yarattığını dile getiren Arter, Maraş bölgesinin yaşayan bir şehir haline gelmesinin bölge için oldukça önemli olduğunu da sözlerine ekledi