Özge Kizir

Çok kısa bir süre sonra Türkiye’nin büyük ve saygın üniversitelerinden birisi olan Nişantaşı Üniversitesi’nin Güzelyurt’a üniversite kuracağı açıklaması Rum basınında yer buldu. Rum Lider Nikos Anastasiadis’in açıklamaları ve Rum basınında yer alan haberleri değerlendiren Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, çıkan haberleri hayretler içerisinde izlediğini belirtti. 

Dürüst, Güney Kıbrıs’taki tepkileri dikkatine getiren Haberal Kıbrıslı muhabirine yaptığı açıklamada, “Rum kesiminin ve Rum Lider Nikos Anastasiadis’in açıklamalarını danışmanlarım bana getirdi ve hayretler içerisinde kaldım. Onlar, Güzelyurt’a yatırım yapılmaması gerektiğini söylüyorlar. Ben de diyorum ki, bu halk bizi seçmişse, bu yöre halkının daha sosyal, huzurlu ve ekonomik yapısının güçlü olduğu bir ortamı yaratmamız gerekiyor. Dolayısıyla yüreğimi ortaya koyarak bu topraklara yatırım yapan herkesi de kucaklamaya hazır olduğumuzu, bilakis davet ettiğimizi de duyurmak istiyorum. Güzelyurt’a bundan sonra daha çok yatırımcı gelecektir”  şeklinde konuştu.

“Güzelyurt’a Sağlık Toplum Bilimleri Üniversitesi yapılıyor”

“Güzelyurt’a Sağlık Toplum Bilimleri Üniversitesi yapılıyor. Bu bizler için son derece önemlidir. Halkımızın bu topraklardaki ekonomik, sosyal ve kültürel yaşantısına yön verecek olan bir yatırım değerlendirmekteyiz” diyen Milli Eğitim Bakanı Dürüst, şöyle konuştu:

“Bizleri hiç alakadar etmez”

“Anastasiadis’in memnun olması, olmaması veya oradaki Rum halkının ve yöneticilerinin memnun olup olmaması bizleri hiç alakadar etmez. Nasıl ki, biz Güney Kıbrıs’ta Türklerin bırakmış olduğu topraklara onların yatırım yapıp yapmadıkları beni şu an için alakadar etmiyorsa, onları da, bu topraklarda bizim yaptığımız yatırımların ilgilendirmemesi gerekir.”

“Kıbrıs Türk halkı buraları vatan toprağı bilmiştir”

Ülkeye daha fazla yatırım yapılacağının mesajını veren Dürüst, “40-42 yıldan beridir Kıbrıs Türk halkı bu topraklarda yaşamaktadır ve buraları vatan toprağı bilmiştir. Dolayısıyla biz daha çok çalışacağız. Güzelyurt’a, Lefke’ye ve KKTC’nin bütün bölgelerine daha çok yatırımlar yaptıracağız. Bunu çok açık bir şekilde söylemek istiyorum” şeklinde konuştu.

“Anlam verebilmiş değilim”

Güney’de yaşanan hareketliliğe anlam veremediğini dile getiren Kemal Dürüst şunları söyledi: 

“Güney Kıbrıs’taki bu hareketliliğe anlam verebilmiş değilim. Bizim yaptığımız durum kendi halkımıza sahip çıkmaktır. Kendi insanımızın daha rahat yaşamasına ve ekonomik seviyesinin yüksek olmasına katkı sağlamaktır. Rum halkı kimmiş ki, Rum idareci ve siyasileri bizim topraklarımıza yapılacak olan yatırımlara dil uzatmaktadırlar. Dolayısıyla kimse kusura bakmasın. Güzelyurt’a yapılan yatırımların daha da çoğalması için halkımızın bize vermiş olduğu destekten aldığımız güçle sonuna kadar yolumuza devam edeceğiz.

“Yatırımlar çözüm sürecine katkı sağlamaktadır”

Yapılan yatırımlar bana göre çözüm sürecine katkı sağlamaktadır. Güzelyurt’a yapılan yatırımlar, Güzelyurt halkının Güzelyurt’u daha çok sahiplendiğinin Rum liderliği tarafından algılanmasına yön vermektedir diye düşünüyorum. Dolayısıyla narenciyecimizin ağaçlarına daha çok bakması veya esnafımızın daha çok yatırım yapmasını da destekleyecek bir unsurdur. Rum halkı elbette bir çözümde Güzelyurt’un artık bir kez daha sonsuza kadar geri iade edilmeyeceğini daha rahat algılamıştır.

“Daha büyük turizm yatırımlarının geleceğinin müjdesini de veriyorum”

“Yatırımlar çözüm sürecine hiçbir şekilde engel teşkil etmeyecek. Burada 42 yıldan bahsediyorum. 42 yıldır halkımız bu toprakları vatan bilmiş insanları ilk defa gelen bu yatırımlar olacaktır. Hele ki üniversite büyük bir yatırımdır. Ardından daha büyük turizm yatırımlarının geleceği müjdesini de veriyorum. Bu yatırımlara da kararlı politikalarla öncülük edeceğimizi de, şahsen benim öncülük edeceğimi de belirtmek istiyorum. Çünkü yatırıma susamış bir Güzelyurt halkı vardır. Yatırım gelmeli ve halkımızın refah seviyesi yükselmelidir.”

“Çözüm sürecini desteklemek demek yatırımları durdurmamız demek değil”

Dürüst, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Biz çözüme karşı değiliz. Biz çözümün olması gerektiğini düşünüyoruz. Çözümün olması Anastasiadis’in beğenisine göre olmayacaktır. İki halkın toplam çıkarlarının değerlendirildiğini ve her iki kesimin de rahatsız olmadığı noktada olacaktır. Çözüm sürecini destekliyoruz. Çözüm sürecini desteklemek demek, yatırımları memlekette durdurmamız anlamı taşımamaktadır. KKTC’nin gelişmesi için yatırım gerekmektedir. Yatırımın da gereği neyse o yapılacaktır.”