İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa, 14 fakülteden akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Dürüst, konuşmasına Kıbrıs adasının kısa bir tarihçesinden başlayarak, 1955 ve 1974 yılları arasında Kıbrıs Türk halkının yaşadığı zor dönemleri özetledi.

Dürüst, 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı’nın sadece Kıbrıslı Türklere değil, Kıbrıslı Rumlar da barış getirdiğini dile getirdi.

Kemal Dürüst, 1974’den KKTC’nin kuruluşuna ve KKTC’nin kuruluşundan bu güne kadar geçen süreçte, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti devletinin KKTC’ye büyük katkıları olduğunu anlattı. Dürüst, asrın projesi olarak nitelendirilen Türkiye’den KKTC’ye su temin projesine de değinerek, böylesi büyük ve bir o kadar da anlamlı projenin hayata geçmesiyle Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile olan bağların ne kadar güçlü ve ayrılmaz olduğunun en bariz göstergesi olduğunu kaydetti.

“1974’ün 20 Temmuz’unda adaya barış getiren Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti, bugün adaya yine en büyük yatırımı gerçekleştirmiş, adanın barışına büyük katkısı olacak olan Anadolu’nun suyunu adaya taşımıştır” diyen Dürüst, adaya gelecek suyun KKTC’nin Turizm ve Eğitim temeline dayalı olan ekonomisine de büyük bir katkı yapacağını belirtti”

KKTC’nin ekonomik gelişimi açısından turizm ve eğitimin önemli bir yer tuttuğunu belirten Dürüst, hem turizmde, hem de eğitimde büyük gelişmeler kaydedildiğini söyledi. Dürüst, Güney Kıbrıs’ta olmadığı kadar 5 yıldızlı otellerin ve dünyayla yarışacak kalitede üniversitelerin KKTC’de var olduğunu söyledi.

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin yıllardan beri, Kıbrıslı Türklerin de içerisinde payı olan katkıları aldıklarını dile getiren Dürüst, KKTC’nin sadece Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nden aldığı katkılar ile yüksek öğrenim - öğretim alanında Rum Yönetimi’nin çok ilerisinde olduğunu kaydetti.

KKTC’deki üniversitelerde yaklaşık 125 ülkeden öğrencinin öğrenim gördüğünü belirten Dürüst, sözlerine şöyle devam etti:

“Yıllardan beridir, dünya tarafından ambargolar altında yalnızlaştırılmaya çalışılan KKTC’de yüksek öğrenimini gerçekleştiren 125 farklı ülkeden öğrenciler, mezun olup da ülkelerine döndükleri zaman her biri KKTC’nin birer fahri temsilcileri oldukları gerçeğine dayanarak, bizim için üniversitelerin öneminin diğer bir boyutunu teşkil etmektedir. KKTC’yi tanımayıp, üniversitelerinin verdiği diplomalarını tanıyan 125 dünya ülkesinin varlığı bizler için çok önemli bir durumdur”.

DÜRÜST İZMİR VALİ YARDIMCISI HARPUTLU’NUN ONURUNA VERDİĞİ YEMEĞE KATILDI

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin davetlisi olarak katıldığı konferansın ardından, İzmir Vali yardımcısı Mustafa Harputlu’nun onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

Yemekte, Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, KKTC ile İzmir arasındaki iklimsel, sosyo-kültürel benzerliklerden dolayı, KKTC’deki öğrencilerin İzmir’de yüksek öğrenimini gerçekleştirmesinin daha verimli ve kolay olacağını belirterek, üniversite olarak KKTC vatandaşı öğrencilere pozitif ayırımcılık gösterilmesi noktasında görüş bildirdi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan da Dürüst’ü üniversitede ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, konferansta ortaya koyduğu etkili konuşma ve bilgilerinden dolayı teşekkür etti.

Akhan ayrıca, KKTC vatandaşı  öğrencilere gerekenin yapılacağını ve daha fazla KKTC vatandaşı öğrencilerinin üniversitede öğrenim görmesi için gerekli çalışmaların yapılmasının yanında, hem öğrenci, hem de öğretim görevlisi bakımından karşılıklı olarak değişim programlarının düzenlenmesi için çalışmaların başlatılacağını belirtti.