TC Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde mahkemenin sabah ezanı kararına ilişkin,"Kıbrıs'ta ezanla ilgili mahkeme bizi üzdü. Ezan, istiklalimizin ve bağımsızlığımızın bir simgesidir. Mahkemeyi takip ediyoruz" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, KKTC Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi.

Göreve yeni başlamasından dolayı nezaket ziyaretinde bulunan konuk bakanı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Görmez, Dürüst'ün Milli Eğitim Bakanlığı görevine tekrar getirilmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.

Kasım ayının başlarında Lefke'de ezanın yasaklanmasına ilişkin tartışmalara da değinen Görmez, ezanın tartışma konusu yapılmaması gerektiğini belirtti.

Görmez, "Kıbrıs'ta ezanla ilgili mahkeme bizi üzdü. Ezan, istiklalimizin ve bağımsızlığımızın bir simgesidir. Mahkemeyi takip ediyoruz. Çevre Bakanlığı da ölçümler yaparak müspet raporunu verdi. En kısa zamanda bu tartışmalar son bulur diye umut ediyorum. Ezan, tarihimiz boyunca istiklalimizin ve bağımsızlığımızın sembolü olmuştur. Ezanı tartışma konusu yapmamak gerekir. Bu tartışmalardan en çok Kıbrıs için canını veren şehitler üzülür. Kıbrıs'ta ezana ve değerlerimize karşı yüksek bir bağ olduğunu biliyorum. Ezanın bir mahkeme konusu olması dünyadaki bütün Müslümanları üzer" değerlendirmesini yaptı.

Kıbrıs ile Türkiye'nin birbirinden ayrılamayacağını vurgulayan Görmez, "Aynı dilin, kültürün çocukları olarak Kıbrıs ve Türkiye asla birbirinden ayrı düşünülmeyecek iki topluluktur. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı olarak daima hizmete hazırız" dedi.

“EZAN, VAZGEÇİLMEMİZDİR"

Dürüst ise Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kıbrıs'ta yürüttüğü hizmetlerden dolayı Görmez'e teşekkür etti.

Ezan sesinin Kıbrıs halkı için vazgeçilmez olduğunu anlatan Dürüst, şunları kaydetti:

"KKTC'nin Anavatanına her zaman ihtiyacı olduğunu belirtmek istiyorum. Anavatanımız ne kadar güçlü olursa bizler de o kadar güçlü ve huzurlu oluruz. Birlikteliğimiz devam edecektir. Kıbrıs Türk halkı kolay günlerden geçmemiştir. Bu zor günlerde Kıbrıslı Türkleri ayakta tutan geleneklerine bağlılığı ve en temelinde ayakta tutan ise ezan sesi olmuştur. Ezan sesi vazgeçilmezimizdir. Kıbrıs'ta ezanla ilgili hiçbir rahatsızlık olmadığını da içtenlikle söylüyorum."