Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Gemikonağı Limanı’nın ekonomiye yeniden kazandırılması konusunda kararlı olduklarını belirterek, 1974’ten beridir kullanılmayan Gemikonağı Limanı’nı yeniden hayata geçirmek için düğmeye bastıklarını, bu konuda çalışmalar başlattıklarını açıkladı.

Dürüst bugün Lefke bölgesini ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

Bakanlık Müdürü Salih Canseç, Plan Proje Müdürü Şifa Soğukpınar ve Karayolları Dairesi yetkililerinin de eşlik ettiği Lefke ve Gemikonağı ziyaretlerinde Bakan Dürüst, Gemikonağı Cengiz Topel Anıtı yakınlarındaki, kaza oranı yüksek viraj ile Gemikonağı Limanı’nda incelemelerde bulundu.

KESKİN VİRAJA ÖNLEM ALINACAK

Bakanlık Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, Bakan Dürüst, ziyaretleri ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, Cengiz Topel Anıtı bölgesinde birçok kazaya neden olmuş keskin viraj konusunda gerekeni yapacaklarını ifade ederek, bölgede yapacakları proje çalışmalarıyla sürekli kullanılan bu yolun tehlikesini ortadan kaldırmak kararlılığında olduklarını kaydetti.

Bakan Dürüst, Gemikonağı Limanı’nın ekonomiye yeniden kazandırılması konusunda da kararlı olduklarını belirterek, 1974’ten beridir kullanılmayan Gemikonağı Limanı’nı yeniden hayata geçirmek için düğmeye bastıklarını, bu konuda çalışmalar başlattıklarını açıkladı.

Yıllardır ihmal edilen Gemikonağı Limanı’nın hayata geçirilmesiyle bölgede sosyal ve ekonomik hareketlilik sağlanacağını kaydeden Bakan Dürüst, yapılan çalışmaları kısa sürede kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.

Gemikonağı Limanı’nın 1974’ten önce CMC madenlerinin taşınması ve Kalecik Petrol Dolum Tesislerinin yapımından önce, petrolün adaya getirildiği bir liman olarak kullanıldığını anımsatan Bakan Dürüst, buranın uzun yıllardan beridir bakımsızlıktan dolayı liman olma özelliğini yitirdiğini belirtti.

1468934290.jpg

“Başta Başbakanımız olmak üzere, hükümet olarak Gemikonağı’na liman yapılmasının ekonomiye büyük bir katkı sağlayacağı inancındayız” diyen Bakan Dürüst, “Gemikonağı’na limanı kazandırma kararlılığındayız. Bu liman sayesinde, ihracat ve ithalatın daha az maliyetle gerçekleştirilmesi sağlanacaktır” dedi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, limanın bölgede hem ekonomik hem de sosyal katkı sağlayacağını belirterek, yolcu taşımacılığı konusunda da hizmet verebileceğinden dolayı, Lefke Avrupa Üniversitesi’nin cazibesini arttıracağını, dolayısıyla öğrenci sayısının artmasına da katkı sağlayacağına inanç belirtti.

Kıbrıs Rum Yönetimi yetkililerinin, KKTC’de her ne yatırım olursa olsun, rahatsızlıklarını ve karşı duruşlarını sürekli uluslararası platformlarda da dahil olmak üzere her alanda dile getirdiklerine vurgu yapan Bakan Dürüst, KKTC’nin gelişimi ve kalkınmasını, çözüm sürecine vurulacak bir darbe olarak ortaya koymalarının, KKTC’deki yatırımları durduramayacağını vurguladı. 

Dürüst şöyle devam etti:

“KKTC her alanda gelişmeye ve kalkınmaya büyük bir kararlılıkla devam edecektir. Bizler için, KKTC’nin kalkınmasına ve gelişimine hiçbir şey engel teşkil değildir. Gazimağusa’ya da Güzelyurt’a da, Paşaköy’e de, kısacası KKTC sınırları içerisindeki her yerleşim yerine hizmet götürmeye, yatırım yapmaya kararlıyız.”

Bakan Dürüst, bu noktada Gemikonağı limanının, hem ekonomiye hem de KKTC uluslararası ulaşımına en kısa sürede kazandırılması için çalışmaların başlatıldığını, bunun da teknik ve model olarak nasıl bir yol izleneceği konusunda da kararını KKTC Hükümeti’nin vereceğini sözlerine ekledi.

1468934292.jpg