Baykan Gürses Özdağ

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Şehit Ertuğrul İlkokulu dışında başka bir okuldan, öğretmenin müdürü, müdürün de öğretmenleri istemediği şekilde bir sorunun bakanlığa iletilmediğini, belirtti.

Dürüst, Milli Eğitim Bakanlığı görevine Ağustos ayı itibari ile geldiğini hatırlatarak muhalefet milletvekili olarak Meclis’te Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda yaşanan sorunları takip ettiğini ve neden çözüm bulunamadığı yönünde hep sorgulayıcı olduğunu anlattı.

Milli Eğitim Bakanlığı görevine geldikten sonra da 1 ay süren diyalog yoluyla soruna nasıl bir çözüm bulunabilineceği üzerinde durulduğunu kaydeden Bakan Dürüst, “İlgili Daire müdürüm sürekli görüşmeler yaptı. Ama okulların açılacağı gün nasıl olsa herhalde bu eylemi yapmazlar diye düşündüm. Fakat bir de baktık ki ortada eylem yok ama 14 öğretmen dersine girmedi. Sorun o 14 öğretmenin derse girip girmemesi değildi. 200 çocuğun sokakta kalması, anne ve babalarını feryadı önemliydi” diye konuştu.

"Çocuklara çok üzüldüm"

Kendisini en fazla üzen olayın ise çocukların üzülmesi olduğunu ifade eden Bakan Kemal Dürüst, “Okula başladıkları ilk gün çok önemlidir. Bunu o çocuklar ilk gün yaşayamadı” dedi.

“Uzlaşı yolları aradık, olumlu sonuç alamadık”

Bakan Kemal Dürüst, sorunun çözümüne ilişkin uzlaşı yollarının arandığını ancak bir türlü olumlu sonuca ulaşılmayınca da öğretmenlerin görev yerlerinin değiştirilmesi yönünde karar aldıklarını belirtti.

Dürüst şunları söyledi:

“Olay olduğu gün çağırdık. Akşam gece 1’e kadar çalıştık. Ertesi gün öğretmenler gidecek diye biliyordum, yine gitmediler. Bu sefer ben Bakanlığın yetkisinde olan konu olmasına rağmen, ülkede daha önce öğretmenlerin görev değişikliği yaşanmayan bir olay olduğundan birkaç gün önceden radikal bir karar alabileceğimizi basında söyledim. Uyardım, kimse huzursuz olmasın dedim. Olmadı. İkinci gün Bakanlar Kurulu toplantısı vardı. Öğretmenleri bizzat benim daire müdürüm aldı, okula götürdü. Bir de veliler vardı, onların da başka şikayetleri vardı. Yine uzlaşı olmadı. Sonradan öğrendim ki geçen dönemde Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar da uzlaşım derneğinden de yararlanarak uzlaştırmaya çalışmış ama yine olmamış. Böylesi travmaya dönüşmüş bir olay olmuştu. Bakanlar Kurulu’nda var olan yetkim pekiştirildi.”

“Müdürün bu sorunu çözmesi gerekirdi”

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Havadis’in “Bir eğitimcinin öğrenci ya da sınıf seçme gibi ayrımcılık yapma hakkı var mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Hayır. Sorunun detayına çok fazla inmek istemiyorum. Çünkü esas konu burada öğretmenlerin derse girmemesi değil. Hangi gerekçe ile olursa olsun, ister 4 ya da 5. Sınıfı isterdi de alamadı, mutlaka altında bir şeyler vardır. Mutlaka o öğretmenleri müdürden kaynaklı huzursuz eden bir şeyler vardı. Aynı şekilde müdürü de o öğretmenlerden dolayı huzursuz eden olaylar vardı. Bizi ilgilendiren boyutu bir öğretmenin aldığı görevi her ne olursa olsun yapmak zorunda olmasıdır. Bir müdür de okulunu huzur ve güven içinde yönetmek zorundadır. Oradaki müdürün bu sorunu çözmesi gerekirdi. Bu sorun mesai bittikten sonra da çocukları etkilemeyecek bir pozisyonda çözülebilirdi.”

Çocuklar etkilendi

Dürüst,  yapılan eylemlerin de çocukları etkilediğini dile getirdi. Kemal Dürüst, “Sendikalar gelsin bakanlık önünde her türlü eylemi yapsın. Ki yapıyorlar da zaten. Ama çocuklarımızı derslerini etkilemesinler. Sendikalar bu eylemleri neden sabah yapıyor. Niye bu eylemleri saat 13’den sonra yapmıyorlar. Bu toplumda gerçekten kaos istemiyorlarsa ve toplum menfaati için çalışıyorlar ise, hatta bu toplumun üzerindeki tüm alanlarda kendilerini bilgiç olarak da addediyorlarsa, siyasette, eğitimde, sağlıkta, dış politikada… Bütün her şeyi en iyi biliyorlarsa nasıl olur da bu huzursuzluğu yaratmamayı bilemiyorlar” diye konuştu.

“Öğretmenlik görevlerinden men edilecek kadar…”

Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda görevleri değiştirilen öğretmenlerin de suçları olduğunu kaydeden Bakan Kemal Dürüst “Geçmiş dönemden beri Teftiş Dairesi’nin raporları vardı. Bazıları çok ciddiydi. Burada bekleyen dosyayı ben kamuya gönderdiğim anda öğretmenlik görevinden men edilecek kadar ciddi konular vardı” diye konuştu.

Havadis’in “Bu ciddi suç dosyası gündeminizde mi?” sorusuna “Şu an bekletiyorum. Hiçbir öğretmenimin ne yerini değiştirmek isterim ne de ceza vermek isterim. Yeter ki herkes sorumluluğunu bilsin. Ama sınırını da bilsin” diye cevap verdi.

Kemal Dürüst, Havadis’in “Bugüne kadar en büyük eleştiri suç işleyen ya da yasalara aykırı davrananlara ceza verilmemesidir. Yani siz de mi bu geleneği sürdüreceksiniz?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Yürütmeyeceğim demedim ama şu an için bekletiyorum. Bu saatten sonra bu kişinin kendini güçlü hissetmediğini düşünüyorum.” 

“Kaos bitti”

Bakan Kemal Dürüst Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda görevine gitmeyen 14 öğretmen olduğunu ancak sadece 7 öğretmenin görev yerlerinin değiştirildiğine vurgu yaparak bu kararın Teftiş Dairesi’nin hazırladığı dosyada bulunan gerekçelere göre verildiğini açıkladı.
Kemal Dürüst, “Dosyalar da benim dönemime ait değildir. Benden önceki Teftiş Dairemizin hazırladığı dosyalardı. Arkadaşları oradan aldık başka yere verdik diye mutlu olmadık. Ama gördüm ki veliler mutlu oldu. Kaos bitti” dedi.

“Nakil yapmadık”

Şehit Ertuğrul İlkokulu’na yeni atanan müdürün ise nakil sırasına göre sırası olan bir müdür olduğunu açıklayan Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, “Müdürü disiplin içinde getirdik. Diğer getirdiğimiz öğretmenler ise gönüllü olanlardı. Bakanlığın yetkisinde olan yıl içi görevlendirmeler yaptık. Nakil yapmadık. Yazıları da şu an yapıldı” dedi.