Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği (MASİB) yöneticileri ile görüştü.

Bakanlık açıklamasına göre Dürüst kabulde, hükümet olarak tüm sektörlerin önünü açma kararlılığında olduklarını belirtti. Kalıcı ve adaletli bir sistemin yaratılabilmesi için yapılması öngörülen düzenlemelerin, ilgili sektör temsilcilerinin de katılımı ile gerçekleşeceğine inandığını ifade eden Dürüst, “Meselenin günü kurtarmak olmadığını” söyledi.

Dürüst, yasaların ya da tüzüklerin günün koşullarına uygun hale getirilmesi konusunda kararlı olduklarını ve uygulamaların değişen hükümete ya da bakanlara göre farklılık göstermemesi gerektiğini kaydetti.

Dürüst, “KKTC bir hukuk devletidir. Her şey yasalarımızda ve tüzüklerimizde belirtilmiştir. Gelişen ve değişen şartlar da göz önünde bulundurularak, değişiklik gerektiren uygulamalar yasalar ya da tüzükler aracılığı ile yapılmalıdır” dedi.

MASİB Başkanı İbrahim Akın da, yasalardaki bazı maddeler nedeniyle birliğin işlevini yerine getiremez hale geldiğini ve sektörün zor durumda kaldığını ifade etti.

İkinci el araç satışlarındaki devir işlemlerindeki uygulamaların sektörü zor durumda bıraktığını kaydeden Akın, şöyle devam etti:

“Yasalarımıza göre, ikinci el araç devir işlemlerinde formun doldurulması ile birlikte tarafların hazır olmalarına bakılmaksızın 5 TL karşılığında muhtardan onaylanması, kayıt dışı ekonominin önünü açmaktadır. Bu yasal uygulamanın bir an önce değiştirilerek, emlak devir tesliminde olduğu gibi, mukayyit huzurunda tarafların da hazır bulunması koşulu ile devir işlemlerinin gerçekleştirilmesini ön gören bir yasanın yapılmasını talep ediyoruz.”