Özge Kizir

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, mahkemenin, muhaceret ve seyrüsefer afları olarak bilinen Yasa Gücünde Kararnamelerin durdurulmasıyla ara emri kararına saygı duyduklarını, ancak kararın vatandaşları üzdüğünü söyledi. CTP’nin de iktidar olduğu dönemde benzer afları çıkardığını anımsatan Dürüst, 

“Halkın menfaatine olan her iki icraatı durdurmanın halk tarafından büyük memnuniyetsizlik yarattığını gördüm. Vatandaşların ödeme sıkıntısı noktasında yeniden düzenleme yapacağız” dedi.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst muhaceret affı ve seyrüsefer affıyla ilgili alınan ara emri konusunda Haberal Kıbrıslı gazetesine açıklamada bulundu.

Mahkemenin vermiş olduğu karara saygı duyduklarını ifade eden Dürüst, “Biz, hükümet ve Bakanlar Kurulu üyeleri olarak bir kararı çıkarırken halkımızın menfaatine ve halkımızın yaşamını rahatlatabilmek açısından kararlar aldık. Dolayısıyla halkın menfaatlerini gözeterek aldığımız biz bu kararları mahkemede düşürebilmek veya uygulamasının durdurulması için müracaatta bulunanların halkın menfaatlerini ne kadar düşündüklerini sorgulamamız gerekiyor” şeklinde konuştu. 

“CTP iktidarları döneminde de benzeri kararlar alınmıştı”

Dürüst, sözlerine şöyle devam etti: 

“Daha önce Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) iktidarları döneminde de -özellikle seyrüseferlerle alakalı konuda- benzeri kararlar alınmıştı. Muhaceret Yasası ile alakalı da aynı şekilde farklı iktidarlar döneminde böylesi kararlar alınmıştı. Fakat biz o dönemin muhalefet partisi olduğumuz döneminde halka karşı duyduğumuz sorumluluklardan dolayı hiçbir zaman bu tür halkın menfaatini gözeten kararları durdurma gibi bir girişimimiz asla olmadı. 

“Mecliste bu kararları yasalaştırarak uygulayacağız”

Dolayısıyla ben bu kararlara yani mahkemenin kararına saygı duymakla birlikte, halkın menfaatine olan her iki konudaki durdurmanın halk tarafından memnuniyetsizlik yarattığını ifade etmem gerekiyor. Yasa gücünde kararnameler durdurulmuştur ama nihayetinde biz onları yine 10-15 gün içerisinde meclise sunacağız. Mecliste de bu kararları yasalaştırarak uygulayacağız.”

“Halkı üzdüğünü gördüm”

Dürüst, sözlerini şöyle tamamladı: 
“Bugün halkın daha rahat yaşamasına çıkardığımız yasa gücünde kararnamelerin bugün durmasının-halkın arasında olan birisi olarak- halkı ne kadar üzdüğünü gördüm. Vatandaşların ödeme sıkıntısı noktasında yeniden düzenleme yapacağız. Bizim tek amacımız ekonomik açıdan halkın daha rahat yaşamasına fırsat vermektedir. Başka bir derdimiz yoktur.”