Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, uyuşturucu, alkol ve sigaraya karşı mücadelede, önemli olanın “hayır” diyebilecek öğrenciler yetiştirmek olduğunu belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası(KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) ve Eğitim Vakfı'nın desteğiyle Lefkoşa’daki Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) uyuşturucu ile ilgili seminer düzenlendi.

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst seminerde yaptığı konuşmada, bakanlık görevini devraldığı zaman, çevre ve trafik eğitimi yanında kötü alışkanlıklardan çocukları nasıl koruyabilecekleri üzerinde de çalışmalar yürüttüklerini, bunun sonucunda, çevre eğitimini müfredata dahil etme noktasına geldiklerini, uyuşturucu noktasında da çok katılımcı bir çalışma öngördüklerini kaydetti.

Dürüst, bugünkü sunum için katkılarından dolayı sivil toplum örgütü ve Vakıf yetkililerine teşekkür etti.

Uyuşturucu, alkol ve sigara ile mücadelede, önlem ve tedbirlerin ne derece alınabileceğinin önemli olduğunu kaydeden Dürüst, bu konuda sadece Eğitim Bakanlığı’nın çalışmasının yeterli olmadığını, tüm kesimlerin el ve gönül birliğinde hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Dürüst, “Toplumun neresinde ne vakit olacağını bilmediğimiz bu fekalete dur diyelim… Anne ve babaları uyararak dur diyelim” dedi.

Öğretmenlere yönelik bir kılavuz da hazırlattıklarını kaydeden Dürüst, “Önemli olan farkındalık yaratarak (uyuşturucuya) hayır diyebilecek öğrenciler yetiştirmektir” dedi

Sadece eleştiren ve “ben ne yaptım” sorusunu sormayan bir anlayışın geride bırakılması gerektiğini de belirten Dürüst, uyuşturucuya karşı savaş içerisinde olduklarını, bu savaşta esas güçlerinin öğretmenler olduğunu söyledi.

1458222125.jpg

KARAOKÇU

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu ise konuşmasında, uyuşturucu ile mücadelede yüzleşme ve farkındalık yaratmanın önemini, “Yüzleşmezsek çözüm bulamayız, farkındalık ne kadar çok olursa o kadar etkili oluruz” ifadeleri ile vurguladı.

Uyuşturucu yanında sigara ve alkol kullanımı üzerinde de araştırmalar yürüttüklerini ifade eden Karaokçu, araştırmalarda sigara deneyenlerin yüzde 40’ının kullanıcı olduğunu, KKTC’de erkeklerde görülen akciğer kanserlerinin yüzde 99 kadınlarda görülen meme kanserinin ise yüzde 90’ının da sigara ile bağlantılı olduğunu gördüklerini belirtti.

SON DÖNEMİN TUZAĞI NARGİLE

Son dönemlerin yeni tuzağının nargile olduğunu da anlatan Karaokçu, nargilenin sigaradan onlarca kat daha zararlı olduğunun bilimsel olarak ortaya konduğunu belirtti.

Nargile içince 15-52 sigaradan alınan miktarda karbonmonoksit, 101 sigaradan alınan miktarda da katran ciğerlere teneffüs ettiğini anlatan Karaokçu, TC Sağlık Bakanlığı’nın yaptırdığı araştırmaya göre bir defa nargile  kullanmanın 50 adet sigaraya bedel olduğunu söyledi.

BALİ VE UYUŞTURUCU

Bally ve uyuşturucunun çocuk ve gençleri ciddi şekilde tehdit eden ve her geçen gün büyüyen bir başka sorun olduğunu kaydeden Karaokçu, bir yapıştırıcı olan Bally’nin marketler ve seyyar satıcılar aracılığıyla genç ve çocuklara satıldığını kaydetti.

Komisyon olarak yaptıkları son araştırmada, Bally kullanımının ortaokullara kadar düştüğünü, tehlikenin ilkokullara dayandığını gördüklerini ifade eden Karaokçu, Bally’nin beyin üstüne doğrudan toksik etki yaptığı için oldukça zararlı olduğunu kaydetti.

Sentetik uyuşturucu kannobinoidin (bonzai) 100 yılın en tehlikeli uyuşturucusu durumunda olduğuna işaret eden Karaokçu, içerisine, beyine geri dönüşü olmayacak derecede zarar veren sentetik maddeler konan bonzainin iki nefeste kişiyi bağımlı edecek derecede güçlü bir uyuşturucu olduğunu anlattı.

Uyuşturucunun en yoğun olduğu bölgelerden birinin Güney Kıbrıs’taki Aya Napa olduğunu kaydeden Karaokçu, son dönemde Aya Napa’ya ziyaretlerin azaldığının bunun da nedeninin KKTC’de oluşan “Aya Napalar” olduğunu belirtti.

Ülkedeki uyuşturucu sorununun tüm boyutlarını ele alarak çözümüne yönelik stratejiler ve eylem planlarının geliştirmeyi ana hedef olarak belirleyen Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun çalışmaları hakkında da bilgi veren Karaokçu, Komisyon tarafından hazırlanan Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Yasa’nın yürürlüğe girdiğini belirtti.

Karaokçu, küçük miktarlarda uyuşturucu maddeden yakalanan çocuk ve genç suçluların cezaevine değil tedavi ve rehabilitasyona yöneltilip topluma yeniden kazandırılmasını öngören bir yasa önerisi de dahil pek çok yasa üzerinde çalışmalar yürüttüklerini de söyledi.

1458222090.jpg