Özge Kizir

Kaçak taşımacılık konusunda denetimleri sıklaştırdıklarını belirten Bakan Kemal Dürüst, “Kimse kaçak taşımacılığa tenezzül etmesin. Adamlarımız her yerden çıkabilir. Bugün Mağusa’da isek yarın terminal bölgesinde olacağız. Kaçak olan her şeyin karşısındayız” dedi.

Kartal Harman’ın sunup yönettiği ‘Ayaküstü 1 Saat’ programının konuğu Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst oldu. 

Kaçak taşımacılık konusunda açıklamada bulunan Dürüst, bu konudaki denetiminin yapıldığını kaydetti. Dürüst, “buradaki sıkıntı, her alanda olduğu gibi bu alanda da denetim olmamasıdır. Örneğin Sürücü belgesi olmadan kamu taşımacılığı yapan şoförler vardır. Devletin üstündeki kişiler çok ceza kesiliyor diye beni aradı ama cezalarımı silin diye aramadılar bu konuda teşekkür ediyorum. Bugün ülkenin her yanında kimse kaçak taşımacılığa tenezzül etmesin. Adamlarımız her yerden çıkabilir. Bugün Mağusa’da isek yarın terminal bölgesinde olacağız. Kaçak olan her şeyin karşısındayız” şeklinde konuştu.

 “Kamera gelirlerinin bir kısmı Karayolları Dairesine dönmeli”

Karayollarının birçok noktasında sıkıntı olduğunu vurgulayan Dürüst şunları söyledi: “Güzelyurt-Lefke istimlâk konusunda onları açmamız gerekiyor. Her tarafı bitti belki de toplam 2 km yol kalmıştır orada ve açılamıyor. Karayollarımızın birçok noktasında sıkıntı vardır. Çalışacağız. Kaynak Türkiye Cumhuriyetidir. Kaynak yaratacağız onu ben temin ediyorum. Halkımız bize güvensin. Ortada proje yoksa hazırlansın ama öncelikle ortada var olan projeleri bitireceğiz. En önemlilerden birisi kameralardan elde edilen gelirler konusu. Gelirin bir kısmının karayolları dairesine dönmesi gerekir. Yeteri kadar dönmüyor. Dolayısıyla oradan yola çıkarak orada dönen paranın düzgün bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor.” 

“9-10 defa denetim yapıldı ve epeyce ceza kesildi”

Dürüst, sözlerine devam etti: “Bütün yolların tellenmesi yapılabilir. Ani hayvansal hareketlere engel olabilirsiniz. Refüj aralarının kirliliği vardır. Bunların düzgün bir şekilde harekete geçirilmesi gerekiliyor. Müteahhitler birliği ile görüşmemiz oldu. Müteahhitlerimizin işine yardımcı olabilecek bir okul kurulabilir. Fon diye bir şey koyarsanız ve o gelirse sektörde iyi bir şekilde kullanılabilir. Biriken paranın doğru şekilde kullanılmasına Müteahhitler Birliği ile karar vereceğiz. Denetimler konusunda ise kaçak taşımacılığa tedirginlik ettirdiğini biliyorum. Olduğu anda bizi karşılarında buluyorlar. 9-10 defa denetim yapıldı ve epeyce ceza kesilmiştir. Bütçe konusunda bizim yeteri kadar mali bütçemiz yoktur.”

“Katkı koymam gereken ne varsa katkı koyarım”

Trafik kazaları konusunda açıklamada bulunan Dürüst, “2009 yılında eğitim bakanı olduğum dönemde Turkcell’in trafik eğitim için para ayırdığınız ancak arazi bulmadığını söylediler. Biz bunu değerlendirdik ve trafik eğitim parkı yaptık. Bana şoför okulları birliği geldi ve onlarında projeleri olduğu ve trafik eğitim parkı yapmak istediklerini belirttiler. Şoför okulları trafikte eğitim vermeye çalışıyorlar. Dolayısıyla biz bunu doğru şekilde yapar isek bunu daha iyi yaparız dediler. Katkı koymam gereken ne varsa katkı koyarım. Kuralları uyulması adına atılacak her adımda herkesin destek vermesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

“177 bin aracın yaklaşık 47 bini kayıtsızdır”

Seyrüsefer konusunda kesin olarak varılan net bir kararın olmadığını ifade eden Dürüst şöyle konuştu: “ Geçen hafta bütün ilgili birlikleri çağırdık ve toplantı yaptık. Bu noktada 3 toplantı yapmış olduk. Ülkede 177 bin araç vardır. Bu 177 bin aracın yaklaşık 47 bini kayıtsızdır. Her kesim etkilenmesin diye maliye bakanlığı çalışma yapıyor. Güney kesimdeki akaryakıt fiyatı KKTC’den daha ucuz olmamalıdır. Bu ülkede kayıtsız aracın kalmaması ve her aracın kayıt altında olması gerekiyor. Kişi başına 3-4 araba düştüğünde ve günü geldiğinde seyrüsefer ödenmesi gerektiğinde ödeyemiyor öteleniyor ve kayıttan düşmeye başlıyor. Pahalı yapmayacağımız bir sistem üzerinde duruyoruz.” 

“Toplu taşımacılığa bence çok geç kalınmıştır”

Toplu taşıma konusunun üzerinde yoğunlaşacaklarını belirten Dürüst, “Bunun üzerinde duracağız. Doğru adım atmaktan geri durmayacağız. Toplu taşımacılıkta olumlu sinyalleri almaya çalışacağız. Toplu taşımacılığa bence çok geç kalınmıştır. Bizim ülkemizde bizim insanımız ve alışkanlıklarımız çok farklıdır. Biz bir ada ülkesiyiz. Düşünüyorum da bir hafta sonu etrafımız deniz ve buradan Lefke’ye veya Girne limanına kadar gezilecek bir şey yaratılmadı. Yanlış anlaşılmaktan korkuyorum ama rahat yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“Ülke yararına hem sağlıklı hem de daha doğu işlerin olacağını düşünüyoruz”

Daha önce Eğitim Bakanlığı görevinde bulunan Dürüst, Ulaştırma Bakanlığı’nda da yabancılık çekmediğini kaydederek şöyle dedi:  “Milli Eğitim Bakanlığı ile özdeşleşmişim gibi bir durum olmuştu. Şimdi bayındırlık bakanlığındayım ve çok yabancılık çekmedim. Güvenilir bir ekiple çalışmak önemlidir. Ülke yararına hem sağlıklı hem de daha doğu işlerin olacağını düşünüyoruz.” 

 “Alo uyuşturucu hattı kurduk”

Eğitim Bakanı ilen başlattıkları uyuşturucu projesinin iptal edilip edilmemesi konusunda açıklamada bulunan Dürüst, “Böyle bir şey varsa bana değil eğitim bakanlığına sorulması gerekiyor. Uyuşturucu konusunda 9 ay boyunca katkı koyduğumuzu belirtmek istiyorum. Bütün sivil toplum örgütleriyle birlikte çalıştık. Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu ve ekibiyle beraber çalıştık. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Mehmet çakıcı ile görüşmeler yaptık. En önemlisi ‘alo uyuşturucu’ diye bir hat kurduk. Telekomünikasyondan hattını aldık. Uyuşturucu projenin iptali konusunda aynı kabine içerisinde iki bakan olarak sormadım. Bana bir şey sorulmuşsa o bakanlığının içerine karışmak yerine aksine yardımcı olmak isterim” dedi.

“Tam gün eğitimin bu ülkede geçmesi gerekiyor”

Raylı sistem konusunda değerlendirmede bulunan Dürüst, “Raylı sistemi neden yapmıyorsunuz diyorlar aslında bunun devletin yapmasına gerek yok. Adalet ve Kalkınma Partisi’ni (AKP) şu anlamda başarılı görüyorum. Devlet olarak yapamıyorsak eğer özel bir şekilde yapılacak ve devlette onun hakkını alacak. Artık daha iyi hizmet almamız gerekirse adam gibi bu hizmet yapılmalıdır. Bu ülkede siyaset yapabilmek adına siyasetçinin de cesur olması gerekiyor. Sistemin eğitim modelini sitem ediyorum. Tam gün eğitimin bu ülkede geçmesi gerekiyor. Siyasetçiler kaos olacağını düşünüyorlar ama olacak dalgalanan deniz duracaktır. Hükümetin kararlı olması gerekiyor” ifadesini kullandı.