Pelin Yükselay

Hava sıcaklarının artmasıyla birlikte suya daha çok ihtiyaç duyan vatandaşlar, musluklardan 5 ile 10 günde bir su akmasına tepki gösteriyor. Diyalog muhabirinin dün ulaştığı 5 seçim bölgesine bağlı 26 muhtar, yaşanan sıkıntıları dile getirirken, ezici bir çoğunluğu susuzluğun dayanılamayacak boyutlara ulaştığını belirtti.

Kuyuların kuruduğunu ve aşırı derecede kirlendiğini anlatan muhtarların hemen hepsi, Türkiye’den gelen suyun bir an önce dağıtılmasını istiyor. Özellikle İskele’ye bağlı köylerde yaşanan sıkıntının daha büyük olduğuna dikkat çeken Ardahan Muhtarı İsmail Çavdar 15-20 günde bir su aldıkarını belirterek, yetkililere acil yardım çağrısı yapıyor.  

İskele Bölgesi

Ağıllar Muhtarı Şenol Ay: Bölgemizde çok büyük su sıkıntısı var. Haftada 3-4 kez, İskele Belediyesi tankerle su taşıyor bölgemize. Bizlerde 4-5 günde bir bu suyu halkımıza dağıtıyoruz ancak yeterli değil. Biz 7/24 sularımızın akmasını istiyoruz. Geçitköy barajında duran su hem çok kaliteli hem de bu sorunumuza çare olacak nitelikte. Bir an önce o suyun musluklarımızdan akmasını istiyoruz. 

Altınova Muhtarı Erbil Kara: Su sıkıntımız çok büyük. 7 günde bir akıyor sularımız. Akan su da çok kalitesiz. İnsanlar kendi imkânlarıyla su almak zorunda kalıyorlar. Pınarlarımız kuyularımız kurudu. Kuyu açmak için izin istiyoruz, “Türkiye’den gelen su dağıtılmaya başlanacak” denilerek bize kuyu açma izni de vermiyorlar. Elimiz ayağımız bağlandı. Bir an önce suyu versinler ve bizde insanca yaşamaya başlayalım. Çok zor bir durumdayız.

Ardahan Muhtarı İsmail Çavdar: 15-20 günde bir akıyor sularımız, sıkıntımız çok büyük. Belediye kendi imkânlarıyla bize yardımcı olmaya çalışıyor ama yetersiz kalıyor. Gelen suyun kalitesi de çok kötüdür. Yıkanmaya bile korkuyoruz. İçme suyunu da dışarıdan alıyoruz. Bir an önce Türkiye’den gelen su akmalı. Hemen şimdi, Türkiye’den gelen suyun musluklarımıza verilmesi lazım. 

Aygün Köyü Muhtarı Süleyman Altınkaynak: Su sıkıntısı çok. Biz Aygün-Kuzucuk ve Ötüken üç köyüz, depomuz bir, 3 günde bir dönüşümlü olarak suyu bölgelerimize iletiyoruz. Depolara da suyu tankerler taşıyor ancak çok yetersiz. Su kalitesi de çok kötü zaten içilemiyor. Suyun kalitesini ölçen de yok zaten. İçme suyumuzu dışardan satın alarak sağlıyoruz. Bir an önce Türkiye’den gelen su anlaşmaya varılıp verilmeye başlanmalı. Kuyular kuruyor, hayvanlar ağaçlar susuzluktan etkileniyor. Böyle devam ederse çok büyük kuraklık yaşayacağız. Türkiye’den gelen suyun bir an önce verilmesini istiyoruz.

Ergazi Muhtarı Halil Severen: Sularımız haftada bir gün akıyor. Kalitesi de çok kötü. Çamaşır makinelerimiz kireçten bozuluyor, lavabolarımız bir gün temizlemezseniz kireç tutuyor. Çok kötü durumdayız, büyük sıkıntı yaşıyoruz. İçme suyunu da hazır alıyoruz. İnşallah bir an evvel Türkiye’den gelen suyu dağıtmaya başlarlar ve bu sıkıntımız sona erer. 

Kaleburnu Muhtarı Mehmet Kulucan: Bu yıl çok şükür ki su sıkıntımız yok. Belediye Başkanımız düzenli bir şekilde depolarını doldurmakta ve bu gelen su, 7/24 çeşmelerimizden akmakta. Suyun kalitesi ile ilgili de herhangi bir endişemiz yok. 

Girne Bölgesi

Alsancak Ilgaz Muhtarı Neşat Kuvvet: Bölgemizde su sıkıntımız fazlasıyla var. 5 günde bir akıyor sularımız. Üstelik gelen su da pek kaliteli değil, ama idare ediyoruz. Tek çaremiz Türkiye’den gelen su. Türkiye’den gelen su dağıtılmaya başlandığı zaman sıkıntılarımızın aşılacağını düşünüyorum. 

Ağırdağ Muhtarı Hasan Oktay Piro: Benim bölgemde herhangi bir su sıkıntı mevcut değil. Sularımız 7 gün 24 saat musluklarımızdan akmakta. Kalitesinden de oldukça memnunuz.

Akdeniz Köyü Muhtarı Tarık Tarkan Bozalan: Suyumuz sürekli akıyor ancak çok kalitesiz bir su. Kullanım suyudur sadece, içilebilir kalitede değildir. Biz bu suyla çiçeklerimizi sulamaya bile korkuyoruz. Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, arıtma tesisi kurdurdu, tesise parasını ödemediği için arıtmalar çalışmıyor. Evlerimizde içme suyu olarak dışarıdan su alıyoruz. Sudan da öte bizim en büyük sıkıntımız Belediye Başkanı’dır. Bölge halkı olarak Türkiye’den gelen suyun verilmesini istiyoruz ancak verilecek olan suyu özel şirketlerin yönetmesini istiyoruz. Gelecek olan su Belediyelerin, özellikle de bizim belediyemizin kontrolünde olmamalı.

Ozanköy Muhtarı Mustafa Uzun: Yaz geldi tabii sıcaklardan dolayı biraz sıkıntımız var ancak bu çok büyük bir sıkıntı değildir. Bazı bölgeler 4-5 gün su veremiyorlar. Biz 2-3 günde bir su veriyoruz. Kalitesi de çok iyidir suyumuzun. Dağdan geliyor, doğaldır, temizdir. Bir an önce Türkiye’den gelen su da çeşmelerden akmaya başlamalı ama. 

Şirinevler Muhtarı Ertan Beşiktaş : Bölgemizde su sıkıntısı ne yazık ki var. Suyumuz her gün akmıyor. Bir gün köyün bir yarısına veriyoruz, diğer günde diğer yarısına. Sıcakların basmasıyla bu sorun daha da arttı. Aynı zamanda hatlarımızda da sorun var. İnşallah en kısa zamanda bu sorun çözülür. Bunun yanında suyumuz içilebilir kalitede değildir. Kontroller yapılmadığından biz sadece suyu kullanım amaçlı olarak harcıyoruz. İçme suyu ihtiyacımızı da satın alarak gideriyoruz. Türkiye’den gelecek olan su konusunda da bölge halkında endişe var. Eğer şimdiki sudan pahalı olacaksa, bölge halkı bu suyu kullanmak istemiyor. Şimdi bile su parasından şikâyet eden vatandaşlar mevcut. 

Güzelyurt Bölgesi

Akçay Köyü Muhtarı Ali Kali: Normalde her gün sularımız akardı ancak son 2-3 gündür sıcakların artması ve kuyulardaki suların da azalması nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz. Şimdi ek motorlarla sorunumuzu çözmeye çalışıyoruz. En kısa zamanda sorunumuz düzelir diye umuyoruz. Bunun yanında suyumuz kaliteli içilebilir sudur. Suyumuzda herhangi bir sağlığı tehdit eden durum bulunmamıştır. Ayrıca Türkiye’den gelen suyun bir an önce akmaya başlamasını da istiyoruz. Türkiye’den gelen su verilmeye başlanıp en iyi şekilde değerlendirilmeli. 

Çamlıköy Muhtarı Fehmi Çamlıköylü: Sularımız sürekli akıyor. Belediyemiz bir ara tahlil de yaptı sularımıza temiz çıktı. Herhangi bir sıkıntımız yok. 

Şahinler Muhtarı Kadir Özbir: Bölgemizde su sıkıntısı yok. Her ay tahlillerimizi de yaptırıyoruz. Her şey kontrol altında. Belediye ile su paraları konusunda bir sıkıntımız var sadece onu aşmaya çalışıyoruz. Bunun yanında Türkiye’den gelen suyla ilgili de fiyat konusunda endişelerimiz var. Vatandaş bugün bile zor ödüyor su paralarını yarın Türkiye’den gelen suyun parası nasıl ödenecek?

Yayla Köyü Muhtarı Murat Rüstemoğlu: Çok büyük su sıkıntımız var. Bir aydan beridir doğru düzgün suyumuz yok. Belediyeyi arıyoruz, su azaldı, su yok diyorlar. 4-5 günde bir su veriyorlar bize. Bir de zamanında herkese izin verdiler bahçelerine ağaçlar çiçekler ektiler. Şimdi de su yetişmiyor. Sıkıntı çok büyük yani. Zaten gelen suyu da içemiyoruz sadece kullanıyoruz. İçme suyunu ayrı dışarıdan para vererek alıyoruz. Türkiye’den gelen su bir an önce akmalı. Yoksa daha çok susuz kalacağız. 

Yeşilırmak Muhtarı İsmet Özpolat: Bölgemizde su sıkıntı yok. 7 gün 24 saat sularımız akıyor. Akan suyumuz da kaliteli, içilebilir sudur. Türkiye’den gelen suyun akmaya başlaması tabii ülkeye faydalı olur. Bize ulaşmayacakmış diyorlar ama ülkeye fayda getireceğine inanıyorum. 

Mağusa Bölgesi

Mallıdağ Muhtarı Ahmet Basri: Su sıkıntımız yok. 7/24 çeşmelerden sularımız akıyor. Sadece bu son birkaç gündür havaların biraz aşırı ısınmasından o da sanırım kısa süreli kesintiler oluyor ama genel olarak dediğim gibi sürekli suyumuz var. Suyumuz da Tirmen’den geliyor. Kaliteli, içilebilir sudur. Çok şükür, bir sorun yok.

Paşaköy Muhtarı Ali Göktürk: Ne yazık ki su sıkıntımız var. Sularımız iki günde bir akıyor. Bazı bölgelere ise hiç akmıyor. O akmayan bölgelerdeki insanlar da su ihtiyaçlarını tankerlerle gidermek zorunda kalıyorlar. Türkiye’den gelen su bir an önce bizlere verilmeli. Sıkıntımızın çözümü için bu şart. Bunun dışında bölgemize verilen su içilebilir sudur. Kalitesinden de memnunuz.

Akdoğan Muhtarı İsmail Kozanoğlu: Su sıkıntımız yok. Sularımız bir gün veriliyor, bir gün verilmiyor dengemizi bu şekilde kurduk ve rahatız. Su kalitesi konusunda da sizin gazetenizde okuduk geçenlerde bazı bölgelerde bir takım sıkıntı olduğunu sularda. Ben bölge muhtarı olarak bu şekilde bir şikâyet almadım bölge halkından. Ama şunu belirtmeliyim. Bir an önce Türkiye’den gelen su çeşmelerimizden akmaya başlamalı. Yoksa gelecek yıl biz de susuzlukla boğuşmak zorunda kalacağız.

Güvercinlik Köyü Muhtarı Tufan Zararsız: Su sıkıntımız yok. Sürekli bir şekilde musluklarımızdan sularımız akıyor. Kendi köyümüzde bulunan kuyunun suyunu tüketiyoruz. Memnunuz da suyumuzdan. Türkiye’den gelen suyun akmasını da dört gözle bekliyoruz. Biz su sıkıntısı yaşamıyoruz ancak, yaşayan başka bölgeler olduğunu biliyoruz. İnşallah bir an önce bu sorun aşılır. 

Pertev paşa Mah. Muhtarı Arif Mustafa Cüce: Önceden çok büyük su sıkıntımız vardı. Sularımız 15 günde bir akıyordu. Şimdi çok şükür bu sıkıntımız ortadan kalktı. Her gün depomuzda suyumuz mevcut. Biz suyumuzu bitirmeden de takviyesi yapılıyor. İçilebilir değil ancak suyumuz. Biz içme suyumuzu dışarıdan kendimiz temin ediyoruz. Umarım en kısa zamanda Türkiye’den gelen su akıtılır da bu sorunlarımız ortadan kalkar. 

Lefkoşa Bölgesi

Balıkesir Muhtarı Mehmet Karaborsa: Su sıkıntımız ne yazık ki başladı. Yıl kurak geçti ve rezervler kuruyor. Bölgemize 3 günde bir su veriyoruz. Şansımız suyun hem kullanılır hem de içilebilir olması ancak dediğim gibi rezervler kuruyor. Bir an önce Türkiye’den gelen su verilmeli. Yoksa ilerleyen zamanlarda sıkıntımız daha da çok büyüyecek.

Hamitköy Muhtarı Feyzullah Bostancı: Su sıkıntımız çok büyük. 8 günde bir akıyor sularımız. Onun dışında tankerle su ihtiyacımızı gidermeye çalışıyoruz. Akan su da içilebilir su değildir, sadece kullanım suyudur. Büyük sorunlar içerisindeyiz. Türkiye’den gelen suyun akmasını bekliyoruz dört gözle. Terk çaremiz artık o.

Haspolat Muhtarı Asım Egemen: Su sıkıntımız yok. 3 günde bir suyumuz düzenli ve yeterli bir şekilde akıyor. Suyumuz kaliteli içme suyudur da aynı zamanda. Hiçbir şikâyetimiz yok. Ancak bir an önce Türkiye’den gelen su konusunda anlaşılmalı ve dağıtımına başlanmalı. Bizler artık musluklarımızdan 7 gün 24 saat su akmasını istiyoruz.

Arabahmet Muhtarı Ali Sarı: Su sıkıntımız yok. Düzenli bir şekilde akıyor sularımız. Tek sıkıntımız suların biraz tuzlu olması. O konuda şikâyet alıyoruz. Bir de Türkiye’den gelen su konusunda anlaşmaya varılırsa ve su artık akmaya başlarsa daha güzel günlerin bizim olacağına inanıyorum.
Haydarpaşa Mahallesi Muhtarı Mesut Kazık: Bölgemizde su sıkıntısı yok. 3 günde bir akıyor sularımız. Kalitesi konusunda da bir şikâyet almadım. Her şey yolunda. Türkiye’den gelen suyun akmasını da istiyoruz ama fiyat konusunda çekincelerimiz var. Suyun fiyatını biraz düşük tutarlarsa ben daha iyi olacağına inanıyorum.