Bill & Melinda Gates Vakfı, Gine ve Ebola salgınından etkilenen diğer Batı Afrika ülkelerinde kullanılmak üzere plazma tedavisi ve deneysel ilaç araştırmaları için ilk etapta 5,7 milyon dolar bağışlayacağını açıkladı.

Microsoft'un kurucularından Bill Gates, Associated Press'e verdiği röportajda, plazmanın Ebola hastalarının yanı sıra gelecekteki bir salgın için de önlem olacağını söyledi.

İlaç firmasına belli miktarda plazma üretimi için nakit desteği vereceklerini kaydeden Gates, virüse karşı ilaç veya aşı geliştirilene kadar hastalıkla mücadele edecek plazma bulunmasının iyi olacağını ifade etti.

Doktorlar, kanın sıvı kısmı olan ve virüsle mücadele edecek antikorları içeren plazma nakliyle daha önce birkaç Ebola hastasının iyileştiğini ancak bu yöntemin gerçekten işe yarayıp yaramadığının araştırılması gerektiğini kaydetti.

Doktorlar, plazma araştırmasının bir ay içinde tamamlanacağını belirtti. Donörlerin iki haftada bir plazma bağışı yapabileceği kaydedildi.

ABD'de tedavisi başarılı olan ilk Ebola hastalarından Dr. Kent Brantly'e Afrika'da tedavi ettiği 14 yaşındaki bir hastasından plazma nakledilmiş, Brantly'den de ABD'deki diğer Ebola hastalarına plazma nakledilmişti.

Henüz onaylamış ilacı ve aşısı bulunmayan Ebola, çoğunluğu Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 5 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu.