Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Cevher Cem Süzal, birlik olarak hedeflerinin, Avrupa Birliği normlarında çağdaş eczacılık hizmeti vermek olduğuna işaret etti.

Süzal, bütün Avrupa ülkelerinde ve gelişmiş dünya ülkelerinde olduğu gibi, ülkede de mesleğin yok olmaması için artık eczanelerin arasında mesafe sınırı olması gerektiği vurgulandı.

Süzal, 14 Mayıs Ezacılık Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Süzal, eczacılığın, ilk eczacılık dersinin verildiği gün olan 14 Mayıs 1839 tarihten itibaren ayrı bir meslek ve eğitim dalı olarak gelişerek fakülteler haline geldiğini, bu nedenle 14 Mayıs’ın Eczacılık Günü olarak kutlandığını söyledi.

Bu yıl bilimsel eczacılığın 177. yılının kutlandığına işaret eden Süzal, birlikleri hakkında bilgi verdi. Birliklerinin, Uluslararası Eczacılık Örgütü’ne (FIP)1986 yılında üye olmayı başardığına dikkat çeken Süzal, eczacılık mesleğinin yanlış politikalar sonucu ülkede hak ettiği değeri görmezken, geleceğinin de tehdit altında olduğunu söyledi.

Eczacılık alanında söz sahibi olan K.T.Eczacılar Birliği’nin görüşü alınmadan, ülkedeki eczacı ihtiyacına bakılmaksızın açılan ve açılmakta olan Eczacılık fakültelerinin yarattığı ciddi sorunların, mesleği ve devamlılığını zora soktuğuna işaret eden Süzal, bu fakültelerin hangi kriterlerde öğrenci alındığının belirlenemediğine dikkat çekti.

Bu konuda siyasileri dünyadaki örneklere bakarak radikal kararlar almaya davet eden Süzal,  “K.T.Eczacılar Birliği olarak üyelerimizle birlikte hareket ederek mesleğimizin saygınlığı ve sürdürülebilirliği adına gereken her yola başvuracağımızı kamuoyuna bildirir, siyasi otoriteleri bu konuda gerekli yaptırımları hayata geçirmeye çağırıyoruz” dedi.

Avrupa Birliği normlarına göre ilaçlar eczaneler vasıtasıyla halka ulaştırılırken, ülkede ilaçların hastanelerden devlet eliyle dağıtıldığına dikkat çeken Süzal, bir an önce çağdaş dünya ülkelerindeki sistemlere entegre olunması gerektiğini vurguladı.

Süzal, yarın saat 20.00’de Girne Colony Hotel’de eczacılık balosu yapılacağını belirterek, tüm eczacıların 14 Mayıs Eczacılık Bayramını kutladı.