Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Ebru Başay Alper, sürekli değiştirilerek kapsamlı bir yasal çalışmadan “mesafe kısıtlamasını” düzenleyen tüzüğe dönüştürülen Eczacılık Yasa Tasarısı’nı, Bakanlar Kurulu tarafından gerekçe gösterilmeden süresiz ertelendiği gerekçesiyle geri çekme kararı aldıklarını açıkladı.

Alper, “KTEB, Sağlık Bakanlığı’nın ‘kuşa’ çevirerek, esas itibariyle sadece ‘mesafe kısıtlaması’ kriterini içeren tüzük önerisine dönüştürdüğü  yasa tasarısını kabul etti ancak söz konusu tüzük de birliğimizin tüm çabalarına rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu’na uzun bir süre gönderilmemiş ve Sağlık Bakanı ile son yaptığımız görüşmede bize verdiği söz de, söz konusu tüzüğün Bakanlar Kurulu tarafından gerekçesiz olarak ertelenmesi nedeniyle bir kez daha sürüncemede bırakılmıştır” dedi.

Ebru Başay Alper bugün yaptığı açıklamada, eczacılıkla ilgili yasal çalışmayla ilgili süreç hakkında bilgi verdi. Alper ayrıca sözkonusu yasal düzenlemeyi geri çektiklerine ilişkin Sağlık Bakanlığı’na yolladığı yazıyı da basına açıkladı.

Alper, eczacılıkta AB mevzuatı ile uyumlu yasa taslağını uzun uğraşlar sonrası hazırlayıp, bir süre önce Sağlık Bakanlığı’na ilettiklerini, ancak sürekli olarak yapıcı olmayan muhalefet ile karşılaştıklarını savundu.

KTEB’nin söz konusu yasa taslağının hazırlık sürecinde, hukukçular ve AB yetkilileri ile yaptığı istişareler konusunda, Sağlık Bakanlığı’nı da sürekli bilgilendirdiğini ve görüş alış-verişinde bulunduğunu ifade eden Alper, “Bakanlık yetkilileriyle mutabakat sağlayarak yasa taslağı oluşturuldu fakat anlaşılması ve kabul edilmesi mümkün olmayan ani bir tavır değişikliği ile uzun uğraşlar sonucu hazırlanmış olan Eczacılık Yasa Tasarısı ‘mesafe kısıtlaması’ tüzüğüne dönüştürüldü” dedi.

Ebru Başay Alper, maruz bırakıldıkları “gayri ciddi” muameleye rağmen iyi niyet ve sabırlarını koruduklarını ve Hukuk Dairesinin görüşünü alarak tüzüğü de kabul ettiklerini söyledi. Alper, Sağlık Bakanlığı’ndaki bir müdürün yakının “350-500 metre mesafe kısıtlaması”na itiraz etmesinden dolayı “kuşa dönüştürülmüş” yasa tasarısının Bakanlar Kurulu’ndan geçemediğini iddia etti.

Malta Eczane Tüzüğü’ndeki “İki eczane arasındaki mesafe 300 metrelik yürüme mesafesinden az olamaz” ve “her 2500 kişiye bir eczane düşmelidir” maddelerine dikkat çeken Alper, büyüklüğüne bakılmaksızın gelişmiş liberal AB ülkelerinde eczacılığın ülkenin ekonomik ve demografik şartları göz önünde tutularak ciddi bir şekilde regüle edildiğine işaret etti.

Alper, “Gelinen noktada, hem sektörde faaliyet gösteren eczacıların, hem de gelecekte bu sektöre girmek isteyen eczacı adaylarının uzun dönemli çıkarlarını adil ve sürdürülebilir bir şekilde muhafaza edecek, halk sağlığına yapılan katkıların kalitesini koruyacak düzenlemelerin, kurallar sayesinde yaratılmaya çalışılan idealist geleceğin, komplolara kurban edilmesi sebebiyle, söz konusu taslak tüzük önerisini KTEB olarak süresiz bir şekilde geri çekme kararı aldık” dedi.

Ebru Başay Alper şöyle devam etti:

“Kuzey Kıbrıs’ta Eczacılık, siyasilerin oy ve seçim yatırımları, aile, akraba, yakın dost ilişkileri doğrultusunda mesleki yok oluşa doğru sürüklenirken, Kıbrıs’ta itibarlı bir geçmişi ve saygınlığı olan Eczacılık mesleği bu ‘anlayış(sızlık)’ ile yönetilmeye devam ederse, bizleri kaos ve karanlık bir geleceğin beklediği kesindir. Eczacılık sektörünün sürdürülebilir bir yapıya kavuşması için yapmış olduğumuz katkıların huzuru ve Sağlık Bakanlığının Eczacılık sektörü ile ilgili sorumsuz tutumunu kamuoyu ile paylaşmanın endişesi içerisindeyiz.Siyasilerin, eczacılık mesleğini, oy toplama masasında meze yapmasına asla izin vermeyeceğiz.”