İbrahim Diran

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Cevher Cem Süzal, yanlış politikalar nedeniyle eczacılık mesleğinin geleceğinin tehdit altında olduğunu kaydetti.

14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla Eczacılar Birliği’nde düzenlenen basın toplantısında, eczaneler arasında mesafe sınırlaması, genel sağlık sigortası, antibiyotiklerin reçeteye bağlanması; özel hastane, klinik ve tüp bebek merkezlerinden hastalara ilaç satılması ve ilaç bedellerinin eczanelere geri ödenmesinde yaşanan sıkıntılar dile getirildi.

Toplantıda basın açıklamasını Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Cevher Cem Süzal ve birlik genel sekreteri Sevcan Güvenir okudu.

Açıklamada, “Dünyadaki en eski ve saygın mesleklerden olan eczacılık mesleği yanlış politikalar sonucu ülkede hak ettiği değeri görmezken geleceği de tehdit altındadır” denildi.

Eczacılık alanında söz sahibi olan Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği’nin görüşü alınmadan ülkedeki eczacı ihtiyacına bakılmaksızın açılan ve açılmakta olan eczacılık fakültelerinin mesleğin devamlılığını zora soktuğu kaydedilen açıklamada, fakültelere hangi kriterlerde öğrenci alındığının belirlenmediği ifade edildi.

Eczacılık mesleğinin yok olmaması için eczaneler arasında mesafe sınırı olması gerektiğinin de altı çizilen açıklamada, “İhtiyaca bakılmadan açılan eczacılık fakültelerinin yarattığı sıkıntıların eczacılara yüklenmesi büyük bir hatadır. Bu konuda bu tüzüğün tekrardan gözden geçirilmesini, popülist politikalardan vazgeçilerek ivedi bir şekilde radikal kararlar alınmasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Avrupa Birliği ülkelerinde ilaçların eczaneler vasıtasıyla halka ulaştırıldığı, KKTC’de ise ilaçların hastanelerden devlet eliyle dağıtıldığı belirtilen açıklamada “Gelişmiş dünya ülkelerinde, Türkiye de dahil olmak üzere, ilaçlar eczanelerden alınmakta, bedelleri de devlet tarafından ödenmektedir. Bu sisteme geçilmesi devletin üzerindeki yükü azaltacağı gibi her eczanenin en azından bir eleman istihdam etmesini gerektirecektir. Bu da işsizlik sorununa bir katkı koyacaktır” denildi.

ANTİBİYOTİKLERİN REÇETEYE BAĞLANMASI...

Antibiyotiklerin reçeteye bağlanmasının doğru bir karar olduğu, ancak uygulamanın yürürlüğe girdiği günden itibaren eczanelerin ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığı belirtilen açıklamada, “Bu sistemin yürüyebilmesi için vatandaşların ucuza ve kolay bir şekilde reçete alabilmesi gerekmektedir. Bu zamansız uygulama doktorları, eczacıları ve halkı karşı karşıya bırakmaktadır. Bizim isteğimiz, genel sağlık sigortası geçene kadar bu uygulamanın yürürlükten kaldırılmasıdır” ifadeleri kullanıldı.

ÖZEL HASTANELERDE İLAÇ SATILMASI...

Özel hastanelerin, kliniklerin ve tüp bebek merkezlerinden hastalara ilaç satıldığı da iddia edilen açıklamada, “Uzun zamandan beri özellikle tüp bebek merkezlerinden elevit pronatal, crinonejel, estrofem tablet gibi ilaçların hastalara satılması bizleri çok rahatsız etmektedir. Çocuk aşıları da buna dahildir. Bu ilaçların bizim yasalarımıza göre eczanelerde satılması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

VERİLEN İLAÇLARIN BEDELLERİNİN GERİ ÖDENMESİ...

Uzun süreden beri Sosyal Sigortalar Dairesi ile sigortalılara eczaneler tarafından verilen ilaçların bedellerinin geri ödenmesinde büyük sıkıntılar yaşandığı, bunun kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, sıkıntının Sosyal Sigorta Dairesi’nde personel sıkıntısından kaynaklandığı savunuldu ve bu sıkıntının giderilmesi talep edildi.