Eczacılar Birliği, talep ettikleri önlemlerin acil bir şekilde alınması istemiyle eylem düzenledi.

Öğle saatlerinde Sağlık Bakanlığı önünde eylem yapan eczacıların, “eczacılar burada bakan nerede” şeklinde slogan atması üzerine Sağlık Bakanı Ahmet Gülle eczacıların yanına geldi.

Birlik Başkanı Ebru Başay Alper, eczacıların sorun ve sıkıntılarını Bakana özetleyerek, zaten uzun uğraşlarla tamamlanan tüzüğün hemen ardından yasa tasarısı hazırlanmasıyla ilgili eleştirileri dile getirdi.

Gülle de tüzükle ilgili açıklamalarında da yasa hazırlığı olduğunu söylediğini ve yasaların tüzüklerin üzerinde olduğunu belirtti.

Tüm taraflardan yasa tasarısıyla ilgili yazılı öneri talep ettiklerini ve yasanın tüm kesimleri mağdur etmeyecek ve sürdürülebilir olması esasıyla hazırlanmasına gayret ettiklerini söyleyen Gülle hazırlanan yasa tasarısıyla ilgili eczacıların eleştirilerini dinledi sorularını cevapladı.

Daha Sonra Eczacılar Birliği temsilcileri, Gülle’yle birlikte bakanlığa girerek görüştü.

Eczacılar Birliği Başkanı Ebru Başay Alper eylem sırasında dile getirdiği taleplerini içiren bir yazıyı görüşme sırasında Bakan Gülle’ye verdi.

Birliğin basına da dağıttığı yazısında, bakanlıkla son birkaç yıl içinde yürütülen eczane açılışlarıyla ilgili mesafe sınırlandırmasını içeren çalışmaların ürünü olan tüzük taslağının, bakanlar kuruluna gelmeden, eczacılık fakültelerinde öğrenim görenler tarafından büyük tepkilere neden olduğu belirtildi.

İleri sürdükleri “yıpratma kampanyalarına” rağmen tüzüğün  12 Haziran tarihli resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girdiği kaydedilen yazıda, bu tüzüğün mevcut eczacıların yanı sıra ileride mezun olacak eczacılık öğrencilerini de meslek uygulaması yanı sıra, ekonomik açıdan da bir miktar koruyacak şekilde, yeni açılacak eczaneler arasında 350m uzaklık öngördüğü anımsatıldı.

Bu makul ölçünün bile, eczacılık öğrencileri ve aileleri tarafından “eczane açılmasının yasak ya da imkansız hale geleceği” şeklinde yorumlandığı kaydedilerek, bu vehime kapılan öğrencilerin, siyasi partileri ve hükümeti kışkırtarak anlamsız bir kavga içine girdiği savunuldu.

Yazıda, “Üzülerek görmekteyiz ki, öğrencilerimiz ileride atılacakları eczacılık mesleğini 350 m uzaklık kıstası ile daha düzgün ve daha avantajlı şekilde yürütebileceklerinin farkında değildirler ve hiçbir kıstas ve öngörünün olmadığı kaotik eczane enflasyonunun onlar için tehlike yaratacağının bilincine değildirler” denildi.

Öğrencilerin tam tersini yapıp, siyasi ve sosyal baskı kurarak mesleklerini koruyacak bu önlemleri ortadan kaldırma yönünde siyasi kulis ve eylemlere başvurdukları ifade edilerek, tüm çabalarının, tüzüğü geçersiz kılarak yeni bir yasa ile bu düzenlemeleri berhava etmek, yasa taslağı ile siyasi baskı ile tüzüğü ortadan kaldırmayı hedeflediği savunuldu.

“K.T. Eczacılar Birliği yönetimi ve üyeleri olarak inanıyoruz ki, yaşanan bu trajedinin gerçek sorumluları ne eczacılar ne de öğrencilerdir. Eczacıların feragat yaparak, düzenlemeden vazgeçerek bu öğrencilerin geleceğini kurtarmaları imkansızdır” denilen yazıda, beklentilerinin, bu sorunu çok geç fark eden, önceden planlayamayan ve hala önlem alamayan yetkili ve yöneticilerin, öğrenci gençler için mesleklerini uygulayabilecekleri çalışma alanları yaratması olduğu belirtildi.

1434727011.jpg

TALEP EDİLEN ÖNLEMLER

Eczacılar Birliği, acil alınmasını istedikleri önlemleri şu şekilde sıraladı:

a) Hükümet kamu ve özel hastanelerin tümünde, devlet laboratuarında, ilaç eczacılık dairesinde, ecza depolarında eczacı istihdam edileceğini deklare etmeli, münhal açmalıdır.

b) Kamuda görev alacak eczacıların 4 yıllık fakülte eğitiminin yıllardır 5 yıla çıkmasına rağmen eski baremde tutulmalarından vazgeçilmelidir.

c)Yeni eczacılık fakültesi açılmasına izin verilmemelidir.

d)YÖDAK’ın düzgün ve bilimsel kriterlere göre davranması istenmelidir”

Yazıda, “eczacılık öğrencilerini eczacılar ile çarpıştırmak, aralarına nifak sokmaya çalışmak yerine, bu öğrencilerin gelecekteki çalışma hayatını verimli kılmak için sorumluluk alıp harekete geçilmesi” talep edildi.

Şu anda 180 olan eczane sayısının 4-5 yıl sonra 360-400’e çıkmasının sorumlularının yöneticiler olduğu kaydedilen yazıda, bu yükü Eczacılar Birliği ve üyelerinin omuzlarına yığmanın adil ve insani bir tutum olmadığı ifade edildi.

Birlik, “devlet, hükümet, bakanlık yetkililerinin önlemlerini deklare etmesinden, eczacılık fakültelerine yığılmaları en erken bir zamanda durdurmasından” sonra elini taşın altına koymaya ve adil bir uzlaşmaya hazır olduğunu belirtti.

1434726944.jpg

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ise, ülkede uzun yıllar belli düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle oluşan sıkıntılarla mücadele edilen bir süreçten geçildiğini belirterek, planlama eksikliği nedeniyle farklı kesimlerin gergin bir zamandan geçtiğini söyledi.

Gülle, samimiyetle ve içtenlikle üniversite aşamasından itibaren belli düzenlemelerin yapılması gerektiğini düşündüklerini ve bu konuda eğitim bakanlığı ve ilgililerle gerekli istişarelerde bulunduklarını anlattı.

Gülle, geçirilen tüzüğün ardından değişikliklerin yasayla olması gerektiği ve bu konuda çalışma yapacaklarını söylediklerini anımsatarak,  Eczacılar Birliğinin de bu konuda alışma yapmasını istediklerini onların da bu çalışmayı kısa sürede yapamayacaklarını ilettiklerini belirtti.

Bakanlığın bir çalışma yaparak Eczacılar Birliğine ilettiğini ve görüş beklediklerini ifade eden Gülle, bugün düşüncelerini ve sıkıntılarını dinlediğini ve yazılı olarak düşüncelerini beklediğini söyledi.

Gülle, elbette öğrencilerle de görüşeceğini ve onların da düşüncelerini alarak iki yaklaşımı da değerlendirerek herkesin yararına olacak bir sonuç almayı arzuladıklarını belirtti.

Gülle herkesin bu düzenlemelerin zorunlu olduğunu anlaması gerektiğini vurgulayarak, “keşke önceden bu görüşmeleri kendi aralarında yapsalardı” dedi.

1434726943.jpg

ALPER

Eczacılar Birliği Başkanı Ebru Başay Alper ise görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, eczacıların 1,5 aydır sokağa dökülmemek adına sağduyulu davrandıklarını ancak eczacılık mesleğinin politik oyunlara gelmeyeceğini belirterek, bir kaos beklediğini belirtti.

Birlik olarak çözüm önerileri sunduklarını ancak şu anda gelinen noktada tüzüğün tartışılır hale geldiğini söyleyen Alper, pazartesi günü bakanlığın hazırladığı yasa tasarısıyla ilgili yeniden görüşeceklerini kaydetti.

Alper, Bakan Gülle’nin bugün yaptıkları eylemden dolayı eczacıları kınadığını da ifade ederek konuyla ilgili olarak bu akşam Birliğin ilgili organlarıyla toplantı yapacaklarını vurguladı.

Alper’in ardın bazı eczacılar da söz alarak fikirlerini beyan etti.

GÜLLE ÖĞRENCİ TEMSİLCİLERİYLE DE GÖRÜŞTÜ

Bu arada Bakan Gülle, Eczacılar Birliği üyeleriyle bir araya gelmesinin ardından eczacılık öğrencilerinin temsilcileriyle de görüştü.