Lefkoşa Atatürk Spor Salonunda yer alacak ve Hüseyin Özgürgün ile Ersin Tatar'ın yarışacağı kurultayda sandıklar 08.00'de açılacak ve 18.00'de kapanacak.

9 bin 224 üyenin bulunduğu kurultayda oy verme işleminin tamamlanmasıyla ilk önce genel başkanlık için kullanılan oylar sayılacak, ardından UBP Parti Meclisi üyeliği oyları sayılacak.

Divan Başkanı İlker Edip bugün Türk Ajansı Kıbrıs muhabirine, UBP Tüzüğüne göre ara verilen UBP 20. Olağan Kurultayı ve pazar günü gerçekleştirilen kurultayda parti meclisi için kullanılan oyların nasıl muhafaza edildiğine dair açıklamalarda bulundu.

Edip, 31 Ekim cumartesi başlayan kurultaya, tüzüğe göre ara verdiklerini, çünkü kurultayın henüz tamamlanmadığını ve genel başkanlık için ikinci turun yapılacağını kaydetti.

UBP Divan Başkanlığı olarak kurultayın ikinci turunun bir hafta sonra yani 7 Kasım cumartesi günü yapılmasına karar verdiklerini ifade eden Edip, sandıkların saat 08.00'de açılacağını ve 18.00'de oy verme işleminin tamamlanacağını söyledi.

Edip, tüm üyelere, ilk turdaki gibi kurultaya katılım göstermesi ve birlik beraberlik içinde ikinci turdaki sayıyı daha da artırması çağrısında bulundu.

Pazar günü gerçekleştirilen ve aralıksız 24 saat seçim ve oy sayımı ile geçen kurultaya, pazartesi günü Atatürk Spor Salonundaki spor müsabakaları sebebiyle ara verdiklerini ifade eden Edip, "Bu karar Divan Başkanlığında oybirliği ile alındı. Spekülasyonlar yapıldığı gibi talimat alınmadı ve alınmayacaktır. Kimse divana talimat verme yetkisinde değildir, bağımsız karar aldık" diye konuştu.

Kurultayda Parti Meclisi oy sandıklarının birçok Parti Meclisi adayı huzurunda bantlandığını, imzalandığını ve parti genel merkezinde güven altına alındığını ifade eden Edip, sandıkların Divan Başkanı olan kendisi, divan başkan yardımcısı, bazı adaylar ve polis nezaretinde merkeze getirilip kilit altına alındığını, anahtarın da kendisinde bulunduğunu vurguladı.

Parti Meclisi oylarının tamamen kontrol altında bulunduğunu, mühür ve imzalarla güven altında saklandıklarını belirten Edip, oy pusulalarıyla ilgili çıkan haberlerin spekülasyon olduğunu, oyların şaibesiz kontrol altında bulunduğunu kaydetti, adayların endişe taşımamasını istedi.

"Başkanlık seçimi gibi şaibesiz bir şekilde herkes emeğinin karşılığını alacak. Boş düşüncelere girilmesin" diyen Edip, KKTC siyasi tarihinde ilk kez bu boyutta bir kurultay gerçekleştirildiğini ve ortaya çıkan sonucun divanın başarısı olduğunu belirterek, "Bu gölgelenmemelidir" dedi.

İlker Edip, Parti Meclisi oylarının sayılamamasının bir diğer gerekçesinin de optik okuyucuda yaşanabilecek sıkıntılar olduğunu ifade ederek, üyeleri tüm uyarılara rağmen optik okuyucu konusunda tam olarak bilgilendiremediklerini ve bazı yanlışlıklar yapıldığını tespit ettiklerini, bu yüzden oyların mecburen elde sayılacağını kaydetti.

Edip, kurultaya ara verildiğini, ertelenmediğini de belirterek, parti meclisi oylarının saklandığı odanın tek anahtarının da kendisinde bulunduğunu yineledi.

Divan Başkanı İlker Edip, açıklamasının ardından oyların kilit altında bulunduğu UBP Genel Sekreterlik odasını da açarak, sandıkları ve bu konudaki tutanağı gösterdi.