Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Örgüt Sekreteri Salih Efendi, hükümetin uyguladığı tarım ve hayvancılık politikasını eleştirerek, “ülkede üretimin tüm sektörleri durma noktasına getirildi” dedi.
 
Efendi, yaptığı yazılı açıklamada, CTP-UBP hükümetinin üreticilerin alacaklarını ödemediğini, bu nedenle üreticilerin çek yasakları, davalar ve ekonomik bunalım ile boğuştuğunu iddia ederek,  “Litresi 2.86 TL olan mazotun ithalatını durduran hükümet, üreticiyi litresi 3.16 TL olan euro dizel ile üretim yapmaya zorlamaktadır. Bu karar kesinlikle kabul edilemezdir. Üreticiye ve üretime destek olmak yerine köstek olmaktadırlar” ifadelerine yer verdi.

“TÜRKİYE-RUSYA KRİZİ ÜRETİCİMİZİ DE ETKİLEDİ”

Üretilen narenciyenin büyük bölümünün, Türkiyeli tüccarlar aracılığı ile Rusya’ya ihraç edildiğini, ancak Türkiye ve Rusya arasında yaşanan kriz sonucunda bu ihracatın durduğunu kaydeden Efendi, “Türkiyeli tüccarlar daha önce alacaklarını taahüt ettikleri ürünlerinin bedelini ödemedikleri gibi, üreticilerimize kestikleri çekleri de geri talep ediyorlar. Ürünler üreticinin elinde kalacak. CTP-UBP hükümeti  bu kriz karşısında hiçbir önlem almadığı gibi üreticileri kaderleri ile başbaşa bırakmıştır” dedi.

BKP’nin üreticilerin alacaklarının bir an önce ödenmesini, mazot ithalatının durdurulması sonucu ortaya çıkan zararın üreticiye ödenmesini ve Türkiye-Rusya arasındaki kriz sonucu zarar eden üreticilerin tazmin edilmesini talep ettiğini vurgulayan Salih Efendi, “Süratle yeni pazarlar tespit edilmeli ve ihracatın önündeki engeller kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Efendi, kooperatifçiliğin desteklenip geliştirilmesi; ayrıca üreticiye düşük faizli krediler, uygun ödeme koşulları ile tohum, gübre ve zirai ilaç sağlanarak üreticilerin borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.