Doğu Akdeniz Üniversitesi DAÜ TV yapımcılığında ve DAÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ülker Vancı Osam’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Eğitim ve Yaşam” programına bu hafta DAÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emel Kaya Gözlü konuk oldu. Programda “Edebiyat sevgisi ve okuma alışkanlığı” konusu ele alındı.

Yrd. Doç. Dr. Emel Kaya Gözlü, okumanın tanımını yaparken, okuyucunun metni kendi süzgecinden geçirmesi gerektiğine ve okumanın eskiden edinilen bilgilerin yeni bilgilerle kaynaştırılması sonucu okuyucuya bir bakış açısı sunması ile sonuçlanması gereken bir eylem olduğuna dikkat çekti.

Günümüzde çocuklara baskıcı bir uslupla okuma alışkanlığı kazandırılmaya çalışıldığına vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Gözlü, eğitimde baskı altında kitap okumaya zorlanan çocukların aslında gerçekte bir bakış açısı kazanamadığını, bunun da gerçek bir okuma alışkanlığı olmadığını dile getirdi. Çocuklarının okuma alışkanlığından şikayet eden ebeveynlerin öncelikle kendi okuma alışkanlıklarını gözden geçirmeleri tavsiyesinde bulunan Yrd. Doç. Dr. Gözlü, çocukların ebeveynlerini taklit ederek bunu bir davranış haline getirdiğini anlattı. Anne ve babalara çocuklarına okuma alışkanlığı kazandırabilmeleri için önerilerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Gözlü, “Çocuklara, zevk alabileceği konuları tespit edip bir takım alternatifler sunmadığınız sürece çocuklar, okumayı sıkıcı ve sıradan birşey olarak algılıyorlar. Günümüz dünyasında etrafta çok fazla cazip uyaran bulunuyor. Öte yandan sadece kuru bir yazı ile görünen materyaller durağan ve sıkıcı gelebiliyor. Önemli olan çocuklara bu yazının içerisinde ne bulacağına dair bir bilinç vermektir.” ifadelerini kullandı. Yrd. Doç. Dr. Gözlü, küçük yaşta çocukları hikayelerle tanıştırmak gerektiğini belirterek, “Hikayelerin insanları tanımakta birinci derecede iletişim kurma yolu olduğunu kavrayabilirlerse bu sadece kitap okuma alışkanlığı kazandırmaz ayrıca çok daha başarılı bir sosyal hayatı olmasını sağlayabilir.” dedi. Çocukların hayal kurabilme becerilerine destek vermek gerektiğine değinen Yrd. Doç. Dr. Gözlü, ilkokul çağındaki çocuklara kendi dillerinin zevkini alabilmeleri adına Türk Edebiyatı’ndan Gülten Dayıoğlu, Nilay Özer, Çiğdem Sezer, Ahmet Günbaş gibi yazarların kitaplarının okutulabilecek örnek kitaplar olduğunu kaydetti.  Yrd. Doç. Dr. Gözlü ayrıca dünya klasiklerinden de örnekler vererek; Sefiller, Don Kişot, 80 Günde Devri Alem gibi sadeleştirilmiş ve özetlenmiş ama çevirisi iyi olan klasikleri çocuklara okutulmasını önerdi.

Kitap okuma alışkanlığı konusunda üniversite gençlerinin de geç kalmadığını bildiren Yrd. Doç. Dr. Gözlü, gençlere bu alışkanlığı kazanmaları için öncelikle öykü kitapları okumakla başlamalarını sonrasında modern öyküler ve daha sonra da romanlara geçmelerinin daha verimli bir okuma süreci sağlayacağını bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Gözlü, “Kendinize en doğru kitabı seçerken kapağın tasarımına değil arka kapak yazısına dikkat edin. Kitabı almadan önce mutlaka biraz karıştırın ve anlatımını görmeniz açısından birkaç sayfa okuyun. Kitabın ilginizi çekmesi ve kitaba yakın hissettirmesi gerekiyor. Sonra gün içerisindeki boş saatinizi hergün okuma zamanı olacak şekilde önceden ayarlayın. Ya öykü sayısı ya da zaman dilimini önceden hedefleyin. Bir süre sonra okuma alışkanlığı oturmaya başlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Eğitim ve Yaşam programının söz konusu bölümü 11 Haziran 2016 Cumartesi günü, 21:00 – 21:45 saatleri arasında, BRT 2 kanalında yayınlanacaktır.