Ülkede sürekli artış gösteren ölümlü trafik kazaları bir kez daha araç kullanıcıların yeterliliklerini gündeme getirirken, KKTC'deki ehliyet sistemi de hedef noktasına oturdu

Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Mehmet Avcı, şoför okullarının korsan kitapçıklarla mevzuata uygun olmayan şekilde ehliyet verdiklerini savunarak, Maliye Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı’nı da bu kitapçıklara göz yumarak yasa dışı iş yapmakla suçladı

Avcı, Ulaştırma Bakanlığı’yla birlikte AB normlarına uygun yeni bir tüzük hazırladıklarını, tüzüğün şu anda Mevzuat Dairesi’ne sunulduğunu gerekli görüşler alındıktan sonra Bakanlar Kurulu’na sunulmasının ardından uygulamaya konulacağını söyledi 

“Şoför okullarıyla müfettişler al gülüm ver gülümle bu işleri hallediyor” diyen Avcı, ehliyetlerin denetimden yoksun müfettişlerin inisiyatifi ve şoför okullarıyla anlaşma yoluyla verildiğine işaret etti  

Yeni tüzükle birlikte normal ehliyet sahiplerinin 10 yılda bir sağlık kontrolünden geçerken, profesyonel ehliyetlilerin ise 5 yılda bir sağlık kontrolünden geçmek zorunda olacağına vurgu yapan Avcı, böylelikle yaşlı insanların ya da herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle trafikte tehlike arz edenlerin de önleminin alınabileceğini kaydetti

Özlem ÇİMENDAL

Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Mehmet Avcı, şoför okullarının korsan kitapçıklarla mevzuata uygun olmayan şekilde ehliyet verdiklerini savunarak, Maliye Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı’nı da bu kitapçıklara göz yumarak yasa dışı iş yapmakla suçladı. Trafikte yaşanan sorunlara ve ölümlere önlem olabilecek nitelikte hazırlanan yeni tüzükle herkesin istediği gibi ehliyet alamayacağını ifade eden Avcı, son aşamada olan yeni tüzüğün Bakanlar Kurulu’nun onayından geçtikten sonra uygulamaya gireceğini söyledi.

AB normlarına uygun yeni tüzük

TKÖD Başkanı Mehmet Avcı Ulaştırma Bakanlığı’yla birlikte AB kuralları normlarına uygun yeni bir tüzük hazırladıklarını, tüzüğün şu anda Mevzuat Dairesi’ne sunulduğunu ve çıkacak sonucu beklediklerini söyledi.  AB Uyumlu Sürücülerde Sınav Tüzüğü, Şoför Okulları Tüzüğü, Sürücülerde Sınav Tüzüğü adı altında 3 tüzük hazırlandığını ve gerekli incelemelerin yapıldığını söyleyen Mehmet Avcı, Mevzuat Dairesi’nin de onayı ve görüşleri alındıktan sonra tüzüğü Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını ifade etti.

Trafikte birçok sorunun önüne geçilecek

AB normlarına uygun olan yeni tüzüğün yazılı sınavı, sağlık muayenesini, şoför okullarının eğitimini de içerdiğine değinen Avcı, yeni yasayla birlikte trafikte birçok sorunun önüne geçilebileceğini kaydetti.   AB desteği ile oluşturulan ve kendisinin de içinde olduğu AB Birliği Yol Güvenliği Komitesi’nde hazırlanan tüzüğün Savcılığın onayı alındıktan sonra 6 ay önce de Mevzuat Dairesi’ne sunulduğunu söyleyen Avcı, yeni yıla kadar yetişmese bile en kısa sürede hayat bulacak yasa için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Sınavlar bilgisayar destekli olacak

Yeni tüzük için yeni soru bankası hazırlanacağını ve sınavların bilgisayar destekli yapılacağını ifade eden Avcı, “Bu iş için biraz daha zamanımız var soru bankaları oluşturulmalı. Şoför okullarındaki eğitmenlerin daha eğitimli ve bilinçli olması şartı yer alacak bir tüzük olacak” dedi.

“Normal ehliyetlerde 10 yıl, profesyonel ehliyetlerde 5 yıl şartı”

Yeni tüzükle birlikte ehliyet sahiplerinin 10 yılda bir ehliyetini yenileyip, sağlık kontrolünden geçmek zorunda olacağını ifade eden Avcı, ayrıca normal ehliyetlerin 10 yılda bir sağlık kontrolünden geçerken, profesyonel ehliyetlilerin ise 5 yılda bir sağlık kontrolünden geçmek zorunda olacağına vurgu yaparak, böylelikle yaşlı insanların ya da herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle trafikte tehlike arz edenlerin de önleminin alınabileceğini kaydetti.

Trafikte KKTC’de uygulananlar çağ dışı

KKTC’deki şoför okullarındaki şu anki uygulamayı çağ dışı olarak nitelendiren Avcı,  “Dünyanın hiçbir yerinde bizdeki gibi bir uygulama yok” dedi. Yeni tüzükte resmi bir kitabın kullanılmasının zorunlu olacağını söyleyen Avcı, sağlık kontrolünden, göz muayenesinden, bilgisayar destekli yazılı sınavdan ve resmi kitabın müfredatına göre ders almayan hiç kimsenin ehliyet alamayacağını belirtti. 

“Maliye ve Ulaştırma Bakanlığı göz yummakla yasa dışı iş yapıyor”

KKTC’de Bakanlar Kurulu onaylı, "Kara Yolları Eğitim Kitabı"nın var olduğunu ancak hiçbir şoför okulunun bunu uygulamadığını işin kolayına kaçıp birkaç sayfalık korsan kitapla işi ticarete döktüklerine değinen Avcı, “Resmi kitap kullanılmıyor. Kaçak korsan kitap kullanıyorlar. Önce Maliye Bakanlığı şimdi Ulaştırma Bakanlığı o kitabın kullanılmasına göz yummakla yasa dışı iş yapıyor. İnce ve birkaç sayfalık yasa dışı korsan bir kitapla insanlara ehliyet veriliyor” dedi.

“Var olan Resmi Kara Yolları Eğitim Kitabı uygulanmıyor”

Dünyada eşi benzeri görülmeyen kitaplarla KKTC’de verilen trafik eğitimini eleştiren Avcı, “AB’de böyle bir uygulama yok, hatta dünyada da yok. Resmi Kara Yolları Eğitim Kitabı olmasına rağmen ve Bakanlar Kurulu onaylı olmasına rağmen bu kitap şoför okullarında verilmiyor” dedi ve ehliyet alanların da gerekli bilgi ve beceriyle ehliyet sahibi olmadığına işaret etti.

“Şoför okullarıyla müfettişler al gülüm ver gülüm yapıyor”

 Şoför okullarında Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarılmış olan resmi kitabın olduğunu ancak hiçbir şoför okulu tarafından kullanılmadığını eleştiren Avcı, “Şoför okullarıyla müfettişler al gülüm ver gülümle bu işleri hallediyor” diyerek ehliyetlerin denetimden yoksun müfettişlerin inisiyatifi ve şoför okullarıyla anlaşma yoluyla verildiğine işaret etti.

Kaynak: Yeni Bakış