Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüştü.

Cumhurbaşkanlığında 16.00’da başlayan ve yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmede, Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim da bulundu.

EIDE

Görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel danışmanı Eide, basına açıklamalarda bulundu.

Eide, Kasım ayı içerisinde planlanan 6 liderler görüşmesinin üçüncüsünün tamamlandığını hatırlatarak, bunun uzun bir görüşmenin seri oturumları olarak algılanması gerektiğini kaydetti.

Liderler görüşmeleriyle ilgili yapılacak son görüşmenin ardından konuşmanın doğru olacağını ve şimdilik bu kurala bağlı kalmak istediğini belirten Eide, şimdilik söz konusu “uzun görüşme” fikrinin çok yapıcı olduğunu söyleyebileceğini, her görüşmenin sonucunu ayrı ayrı değerlendirmek yerine en sonunda söylenecek daha çok şey olduğunda konuşmanın doğru olacağını ifade etti.

Basın mensuplarından sabırlı olmalarını isteyen Eide, seri görüşmelerin sonunda yapılacak açıklamanın böylelikle daha “ilginç” olabileceğini kaydetti.

Pazartesi meydana gelen saldırı olayını her iki liderle değerlendirdiklerini ve her iki liderin düz ve açık bir dille olayı kınadıklarını ifade eden Eide, bugün de ortak bir açıklamayla olayı kınadıklarını ve bu tür olayların barış sürecini rayından çıkarmayacağına olan inançlarını yazıya döktüklerini anımsattı.

1447862376.jpg

1447862375.jpg

1447862374.jpg