Yeni tur görüşmeler için Ada’ya geçtiğimiz pazar günü gelen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, bugün, liderlerle bir araya geleceği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Kıbrıs ziyaretine yer verdiler.

Eide’nin aklında ve dikkatinde, BM’nin önünde bulunan “Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin Nisan ayı içerisinde başlaması” şeklindeki senaryonun bulunduğunu yazan gazete, Kıbrıs Türk basınına atıfta bulunarak Eide’nin dün ara bölgede Kıbrıs Türk müzakere grubu ile bir araya geldiğini belirtti.

Habere göre Eide, bugün sabah saat 10:00’da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, saat 11:30’da ise Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşecek.

Eide, öğleden sonra ise Rum müzakere grubu ile bir araya gelecek.

Gazete Eide’nin ziyaretinin, Kıbrıs sorunundaki momentumun korunması hareketini teşkil ettiğini buna paralel olarak niyet ve isteklerin kaydedilmesini de amaçladığını belirtti.

Politis gazetesi, elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, perşembe gününe kadar sürecek olan Kıbrıs ziyaretini “hazırlık” olarak değerlendirmek istediğini yazdı. 

Gazete, Eide’nin ayrıca Kıbrıs sorunundaki tüm boyutlara ilişkin olarak “ev ödevi” sürecinde bulunduğunu, ayrıca Kıbrıs Türk tarafındaki seçimlerin ve teknik nedenlerden dolayı ENI/KOGAS’ın çalışmalarının geçici olarak durmasının ardından, özellikle Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin başlamasıyla, gelecek dönemdeki tüm ihtimalleri de ele alıp kaydetmekte olduğunu belirtti.

Gazete, Eide’nin kamuoyu ünündeki açıklamalarında anlaşmazlıklara köprü kurulmasına ilişkin olarak incelenmekte olan ve müzakerelerin ilerlemesi durumunda gerekli olacak herhangi bir fikirden bahsetmekten kaçınmasının beklendiğini de yazdı.

Gazete yine bazı bilgilere ve yetkili kaynakların (gazeteye) yaptığı açıklamaya dayanarak, NAVTEX’in yenilenmemesi ve Barbaros gemisinin ayrılacağının kesin olması durumunda, müzakerelerin yeniden başlamasına dair, anlaşma veya kararların olmasa bile, göstergelerin bulunduğunu belirtti.

Habere göre Eide, Kıbrıs ziyareti çerçevesinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Lisa Buttenheim ile birlikte yarın öğleden sonra, kadın örgütlerinin temsilcilerine resepsiyon verecek ve kadınların süreçte daha çok temsiliyetinin gerekliliğinden bahsedecek.

Alithia gazetesi ise ilgili haberinde diplomatik çevrelerin, müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin ön hazırlıklar konusunda Mayıs ayının ilk haftasından bahsettiğini yazdı.

Kıbrıs Rum tarafının, müzakerelerin başlamasının ardından Ankara’nın “meydan okumalara” devam etmeyeceğini ve müzakerelerin kısa zamanda sonuçlanmasına ilişkin gerçek iradenin bulunmasını ve müzakerelerin sonsuza kadar sürmeyeceğini garanti altına almak istediğini yazan gazete fırsat penceresinin ise, NAVTEX’in süresinin dolması, ENIKOGAS konsorsiyumunun sondaj çalışmalarına üç aylığına durdurması ve KKTC’deki seçim sürecinin bitmesiyle açılacağını belirtti.

“ARKA FONDA BARBAROS’UN BULUNMASIYLA MÜZAKERELER”

Fileleftheros gazetesi yukarıdaki başlık altında verdiği haberinde, KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin NAVTEX’in 6 Nisan tarihinde sona ereceği ve yenilenmeyeceği şeklindeki açıklamasına atıfta bulunarak, Türk tarafının, Kıbrıs sorunu için fırsat penceresinin üç ay olduğunu belirtti.

Gazete Türk tarafının, Eide’nin yeni tur görüşmeleri ışığında “müzakerelerin Nisan ayında başlayacağı ancak ENI/KOGAS’ın teknik nedenlerden dolayı ara vereceği araştırmaların yeniden başlaması durumunda ise müzakerelere ara verileceği” şeklinde bir çerçeve ortaya koyduğunu savundu.

Gazete müzakerelerin başlaması ancak Rum Yönetimi’nin araştırmalara devam etmesi halinde, Barbaros gemisinin, yeniden gelmek için “motorlarının açık ve teyakkuzda olacağını” da ileri sürdü.