BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla gerçekleştirdikleri bugünkü görüşme, dünkü müzakereciler görüşmesi  de dahil olmak üzere gerçekleştirilen her şeyin ümit verici olduğunu,  sadece soyut olarak değil, esas konunun içeriğine inme noktasında  gerçek ve samimi bir  irade ile istek  gördüğünü söyledi. Eide, çok uzun zamandır böyle bir şey görmediklerinin de altını çizdi.

Bu yüzden her iki lidere de önerisinin “sahip olunan zamanı iyi kullanmaları” olduğunu belirten Eide, boşa harcanacak zaman bulunmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Esen Barth Eide yarınki liderler görüşmesi öncesinde bugün 1 saat 20 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı’nda saat 10.00’da başlayan ve Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin; BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenhaim  ile BM heyetinin de yer aldığı görüşme saat 11:20’de sona erdi.

Görüşme sonrasında Eide kısa bir açıklama yaptı ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Espen Barth Eide, Akıncı’yla gerçekleştirdikleri görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini ve yapıcı bir görüşme olduğunu söyledi.  Eide uzun uzun yarınki görüşmeyi nasıl organize edeceklerini konuştuklarını kaydetti.

Sürecin lider odaklı bir süreç olmasına saygısından,  görüşmenin içeriğiyle ilgili fazla bir şey söylemek istemediğini dile getiren Eide, yapılması gereken bir duyuru olursa liderler  görüşmesi sonrasında liderler tarafında yapılacağını söyledi.

“HARİKA İŞ”

Kıbrıslı Türk ve Rum Müzakerecilerin harika bir iş ortaya koyduğunu vurgulayan Eide, müzakerecilerin hangi noktada olunduğuyla ilgili ortak bir anlayış ve yaklaşım hazırlamak için  yoğun şekilde çalıştığını ifade etti.

Yarınki toplantıdan ne beklendiğinin sorulması üzerine de Eide,  yarınki toplantı için beklenmesi gerektiğini kaydetti.

Eide, bugünkü görüşme, dünkü müzakereciler görüşmesi  de dahil olmak üzere gerçekleştirilen her şeyin ümit verici olduğunu,  sadece soyut olarak değil, esas konunun içeriğine inme noktasında gerçek ve samimi bir  irade ile istek  gördüğünü ve çok uzun zamandır böyle bir şey görmediklerini dile getirdi.

Bu yüzden her iki lidere de önerisinin “sahip olunan zamanı iyi kullanmaları” olduğunu belirten Eide, boşa harcanacak zaman bulunmadığını kaydetti.

Bir başka soru üzerine de Eide, doğal gaz ve petrolla ilgili konuların gelecekte Birleşik Federal Kıbrıs’ta çözümleneceğini kaydetti.

Bugün Rum Yönetimi başkanı Nikos Anastasiadis’le bir araya gelen Eide, yarın ara bölgede yer alacak olan liderler görüşmesine katılacak ve ilgili taraflarla çeşitli temaslar gerçekleştirdikten sonra Cuma günü adadan ayrılacak.