Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Toplumcu Demokrasi Partisi’ni (TDP) ziyaretinde, Kıbrıs sorununa çözüm bulma yönündeki sürecin kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu vurguladı.

Espen Barth Eide, siyasi partilere başlattığı ziyaretler çerçevesinde Toplumcu Demokrasi Partisi Başkanı Cemal Özyiğit’i de ziyaret etti.

Ziyarette, Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı ile TDP Milletvekili Zeki Çeler de hazır bulundu.

ÖZYİĞİT: “ÇÖZÜM UMUTLARI GÜÇLENDİ”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında, Cumhurbaşkanlığı’na Mustafa Akıncı’nın seçilmesiyle, çözüm yönündeki umutların arttığını, müzakerelerde atılan olumlu adımlar sayesinde de oluşan umutların güçlenmekte olduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkanı’nın Kıbrıs’a yapacağı yarınki ziyaretine işaret eden Özyiğit, bu girişimlerin kısa süre içerisinde olumlu sonuçlar vermesi ve Kıbrıs sorununun tarihin sayfalarına gömülmesi temennisini dile getirdi.

1436976424.jpg

EIDE: “ZOR VE ÖNEMLİ KONULAR GÖRÜŞMEM ÖNEMLİ”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ise, Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakereleri sürecinde siyasi parti liderleri ile “müzakerelerdeki zor ve önemli konuları” görüşmesinin önemli olduğunu kaydetti.

GÜVEN-İSTEK-LİDERLİK

Partilere yaptığı ziyaretlerin, müzakerelerdeki olumlu havayı aktarması açısından da önemli olduğunu belirten Eide, Cumhurbaşkanı Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis arasındaki ilişkinin “güven, istek ve liderlik temeline” dayandığını söyledi.

Eide, toplumun her kesimi ile görüşmesinin, verilmesi gereken kararlar hakkında bilgilendirme açısından çok önemli olduğunu ifade ederek, “Siyasi bir çözümün bir uzlaşı gerektireceğinin anlaşılması da gerek” dedi.

İki tarafın uygulanabilir, modern bir anlaşmaya varmasının esas olduğunu kaydeden Eide, “21’inci yüzyılın ikinci on yılında yeni, birleşik bir federal Kıbrıs kurulacaksa 21’inci yüzyıla göre bir antlaşma olmalıdır. Sadece, geçmişte ortaya konan fikirlerin birleştirilmesiyle oluşturulamaz” ifadelerini kullandı.

Espen Barth Eide, varılacak antlaşmanın, adadaki insanların yaşam kalitesini arttıracak kararları üretebilecek bir yapı oluşturması gerektiğini de vurguladı.

1436976452.jpg

“OPTİMİSTİM, UMUDUM ARTIYOR”

Eide, “Ben optimist biriyim ve her (liderler) toplantı sonrası da umudum artıyor. Çözülmesi gereken pek çok konunun olduğunu da kabul ediyorum, ancak konuların çözme şekline baktığımda bu sürecin kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu da görüyorum” dedi.

Eylül ayında uluslararası aktörlerin de katılımıyla New York’ta garantiler konusunun ele alınacağı bir çoklu toplantının öngörüldüğünü, ancak toplantının müzakerelerdeki ilerlemeye bağlandığının hatırlatılması üzerine Eide, müzakerelerin bir evresinde uluslararası aktörlerin de sürece dahil edilmesinin kaçınılmaz olduğunu, ancak liderlerle adada çözülebilecek tüm konuların adada çözülmesi üzerine mutabakata vardıklarını kaydetti.

Çoklu toplantının eylülde olması gerekmediğini de belirten Eide, bölgede bazı çalkantıların da yaşanması dolayısıyla tüm taraflar için doğru zamanı tespit etmek gerektiğini kaydetti.