Eide, mülkiyet konusundaki görüşmelerde de “ciddi bir umut” gördüğünü kaydetti.

Birleşmiş Milletler anlaşmasının 1945’de hayata geçirilişinin yıldönümü, bu akşam BM Günü adıyla Ledra Palace Otel’de resepsiyonla kutlandı.

Resepsiyona Türk tarafından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu,  Müzakereci Özdil Nami; Rum tarafından ise Dışişleri Bakanı YannakisKasulidis, Müzakereci AndreasMavroyannisile yabancı misyon şefleri katıldı.

Etkinlikte konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı EspenBarthEide, BM adaya geldiğinde 19 yaşında olduğunu, bugün ise 70 yaşına ulaştığını anlattı ve “BM ile Kıbrıs uzun bir geçmişi paylaşıyor” dedi.

Bugün çok ilginç ve umut verici bir dönemden geçilmekte olduğunu kaydeden Eide, bir çözümün sadece ada halkları için değil,bölge halkları için de  umut kaynağı teşkil ettiğini belirtti.

Eide, “Bugün, bölünmelerin yaşandığı, güvensizliğin ve parçalanmaların yaygınlaştığı bir dönemden geçiyoruz.Bunu tüm bölgede görebiliyoruz. Kıbrıs farklı, çünkü adadaki liderler ciddi bir şekilde çok eski uzlaşmazlıklara çözüm arıyor” dedi.

Liderler ve müzakereciler tarafından yürütülen müzakerelerde “sen kaybedersen ben kazanırım” yaklaşımından uzaklaşma gözlemlediğini kaydeden Eide, tüm Kıbrıslılar için ortak çözüm arayışı anlayışının zemin kazandığını belirtti.

Her iki liderin de sadece kendi taraflarının onay verebileceği bir anlaşma arayışının anlamsız olacağının bilincinde olduğunu kaydeden Eide,  Cumhurbaşkanı Akıncı’ya hitaben, “Karşı taraftan evet çıkması için Anastasiadis’eyardımcı olmanız gerektiğinin bilincinde olduğunuzu yaptığımız konuşmalardan söyleyebilirim” dedi. Eide, Anastasiadis’in de benzer sorumluluğu olduğunun farkında olduğuna inandığını belirtti.

Tarafların farklı noktalardan hareket ettiğini belirten Eide,  ancak zaman içerisinde tarafların bir ekip gibi olmaya başladığınıda belirtti. Eide, Kıbrıs sorununun çözümünün mümkün ve erişilebilir olduğuna inandığını kaydetti.

Müzakerelerde aşılması gereken pek pek çok farklılıkların bulunduğunu belirten Eide, “Güven, istek ve liderlik mevcuttur” dedi.

15 ÜYENİN DE DESTEĞİ BENZERİ OLMAYAN BİR DURUM

Geçen birkaç haftada en karmaşık konulardan biri olan mülkiyet konusunun ele alındığını da kaydeden Eide, “Her iki tarafta da, diğer tarafın yaklaşımı ve görüşlerinin neden o şekilde olduğu konusunda ciddi bir anlayış var. Burada ciddi bir umut görüyorum” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinin de sürece tam destek verdiğini kaydeden Eide, “Bu benzeri olmayan bir durum...Dünya umut ve esin kaynağı için Kıbrıs’a döndü” dedi.

EspenBarthEide, müzakerelerin liderler ve müzakereciler tarafından yürütülmekte olduğunu ancak kararın halk tarafından verileceğini de belirtti.

BUTTENHEİM

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheimda gecede yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un mesajında, bugün yaşanan sorunların sınırları aştığını ve çözüm için uzlaşıcı anlayış gerektirdiğinin altını çizdiğini ifade etti.

Bu yılki BM Günü’nün temasının “Güçlü BM, Daha iyi bir dünya” olduğunu kaydeden Buttenheim, temanın uluslararası işbirliği ile BM’nin önemini vurguladığını kaydetti.

Bu yıl, çatışmaların kadınlar üzerindeki etkisinin kaleme alındığı Birleşmiş Milletler kararının 15’inci yıldönümü de olduğunu kaydeden Buttenheim,  adada daha çok kadının çözüm sürecine  dahil edilmesinin gurur verici bir gelişme olması gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlerin ortak çabaları sonucunda geçmişte olmadığı kadar kadının bugün teknik ve müzakere ekiplerinde yer aldığını kaydeden Buttenheim,  liderler tarafından cinsiyet eşitliği teknik komitesinin oluşturulması kararı alınmasının da liderlerin bu yöndeki kararlılıklarının göstergesi olduğunu belirtti. 

Buttenheim, 1964 yılından itibaren hayatını kaybeden 185 BM askerine de rahmet diledi.

Giriş dışında resepsiyondan görüntü alınmasına izin verilmedi.