Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’nin yeni Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ilk kez katıldığı bugünkü görüşmelerinde, yapılandırılmış müzakerelerde bir sonraki aşamaya geçilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Liderler sonuç alıcı, birbirine bağlı bir şekilde ve dayanışma içerisinde kazan-kazan yaklaşımıyla en erken zamanda bir anlaşmaya varılması ve ardından eş zamanlı referanduma gidilmesi hedefiyle müzakereleri sürdürme taahhüdünde de bulundular.

Liderler  bugün ara bölgede müzakereler için tahsis edilen binada yaklaşık 2.5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmeye BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Kıbrıslı Türk ve Rum müzakere heyetleri ile Müzakereciler Kudret Özersay ile Andreas Mavroyannis de katıldı.

Görüşme sonrasında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, basına, liderlerin üzerinde uzlaştığı ortak açıklama metnini okudu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“ORTAK METİN ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARDILAR”

Liderlerin arkadaşça ve yapıcı bir atmosferde geçen bir görüşme gerçekleştirdiğini belirten Eide, bugünkü toplantıda, liderlerin bundan sonraki sürece dair bir ortak metin üzerinde anlaşmaya vardıklarını kaydetti.

Liderlerin bugüne kadar yapılan çalışmayı ve mevcut durumu gözden geçirdiğini ifade eden Eide, müzakereciler ve müzakere heyetlerinin, bütün konularda karşılıklı öneri sunmayı tamamladıkları konusunda fikir birliğine vardıklarını kaydetti. Eide, liderlerin müzakerelerde ikinci aşamanın tamamlanması konusunda büyük iş yapıldığının farkına vardıklarını ve bir sonraki aşamaya geçilmesi konusunda anlaştıklarını da söyledi.

“KAZAN-KAZAN YAKLAŞIMIYLA… EŞ ZAMANLI REFERANDUM…”

Liderlerin “sonuç alıcı,  birbirine bağlı bir şekilde ve dayanışma içerisinde kazan-kazan yaklaşımıyla en erken zamanda bir anlaşmaya varılması ve ardından eş zamanlı referanduma gidilmesi hedefiyle müzakereleri sürdürme taahhüdünde bulunduklarını” ifade eden Eide, Liderlerin Şubat ayında yaptıkları ortak açıklamada ortaya koydukları gibi mevcut statükonun kabul edilemez olduğu ve sonlandırılması konusunda da görüş birliği sağladığını belirtti.

ÖZLÜ KONULAR ÜZERİNDEKİ BOŞLUKLAR

BM Genel Sekreteri’nin yeni Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, yapılandırılmış müzakerelerde bir sonraki aşamaya geçilmesi hususunda anlaşmaya varan Liderlerin gerçek müzakere yaparak çözümlenmemiş özlü konular üzerideki boşluklar arasında köprü görevi görecek bağlantı kurmaları ve görüşmelerindeki ilerleme hızını artırmaları konusunda müzakerecilerine talimat verdiğini de ifade etti.

“AYDA EN AZ 2 GÖRÜŞME”

Kıbrıslı Liderlerin toplantılarını daha sık gerçekleştirme ve ayda en az iki görüşme yapma konusunda da anlaştığını vurgulayan Eide, Özel Temsilci Lisa Buttenheim’e geçtiğimiz 5 ay boyunca BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı gibi görev yaparak müzakereleri kolaylaştırmak için ortaya koyduğu çabalardan dolayı teşekkür ettiklerini de belirtti.

Eide’nin okuduğu açıklamadan sonra Eroğlu ile Anastasiadis ara bölgeden ayrıldı ve ardından Eide gazetecilerin sorularını yanıtladı.

SORULAR

“Liderlerin bir sonraki aşamaya geçecek ve çözümlenmemiş özlü konuların ele alınacak olmasının al-ver aşamasına geçileceği anlamına mı geldiğinin” sorulması üzerine Eide, kazan-kazan mantığıyla hareket edileceğini söyledi. Eide, bu ifadenin kullanılmasının kolektif kazanımın, kolektif kayıptan daha fazla olacağı konusunda bir anlaşma olmasından kaynaklandığını kaydetti.

Müzakerelerin fikir alış verişi yapmak ve sonunda karşılıklı kabul edilebilir bir anlaşmaya varma ile ilgili olduğunu belirten Eide, dün akşam gerçekleştirilen yemekte ve bugünkü görüşmede adanın bölünmüşlüğünün yarattığı ortak bir problem olduğu ve bu problemin her iki tarafın karşılıklı çalışmasıyla çözülebileceği, neticenin de her iki topluma yarar getireceği üzerinde odaklanıldığını söyledi.

“YAPILANDIRILMIŞ MÜZAKERELER GERÇEK ANLAMIYLA ŞİMDİ BAŞLIYOR”

Kazan kazan ifadesinin yeni bir ifade olmadığının söylenmesi ve yeni aşamada neyin yeni olduğunun sorulması üzerine de Eide, tamamlanmış olan 2. aşamanın daha ziyade pozisyonlarla ilgili olduğunu, her iki tarafın artık birbirlerinin konularla ilgili pozisyonlarını iyi bildiklerini belirtti. Şubat ayında yapılan ortak açıklamada da yer alan yapılandırılmış müzakerelerin aslında gerçek anlamıyla şimdi başlıyor olduğunu kaydeden Eide, pozisyonlarla ilgili hazırlık aşamasının yapıldığını, Liderlerin bu aşamanın tamamlandığı konusunda anlaştığını ve yeni aşamada çözümlenmemiş tüm zor konuların masaya yatırılarak müzakere formatında ele alınacağını kaydetti. Her iki Liderler ve Buttenheim’le birlikte bu doğrultuda çalışacaklarını, Liderlerin de kendi çalışmasını destekleyeceğini dile getiren Eide, var olan boşluklar arasında köprü görevi görecek fikirlerle çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Bazı konularla ilgili olarak bir birinden farklı fikirler olabileceğini, ancak bu farklılıkları ve sorunları ortadan kaldırmak isteyen iki Lider bulunduğunu hissettiğini dile getiren Eide, Liderlerin sorunları çözmenin statükonun devamından daha iyi olduğu ve statükonun devamının kabul edilemeyeceği görüşünde olduğunu da kaydetti.

“İKİ AYRI EKONOMİNİN TEK EKONOMİYE DÖNÜŞMESİ”

Eide, iki ayrı ekonominin tek ekonomiye dönüşmesinden herkesin kazanım elde edeceğini, bundan bir tarafın kaybının olmasının söz konusu olmadığını, bunun daha büyük bir şey için daha küçük bir şeyi bırakmak anlamına geldiğini vurguladı.

Liderlerin bir sonraki görüşmesinin sorulması üzerine ise Eide, Liderler’in gelecek hafta New York’ta BM Genel Sekreteri Ban ile bir araya geleceğini, daha sık bir araya gelme ve en az ayda 2 kez görüşme yapma kararı aldıklarını ve bir sonraki görüşmelerinin muhtemelen ekim ayı içerisinde olacağını söyledi.

“BUGÜN BÜYÜK KONULAR ELE ALINDI”

Eide, bugünkü görüşmede güven artırıcı önlemler konusunun ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine de, bugün daha büyük konuların ele alındığını dile getirdi.

Bunun güven artırıcı önlemlerin önemli olmadığı anlamında gelmediğini kaydeden Eide, daha ziyade nereye gitmek istedikleri ve nasıl gidilebileceğine odaklandıklarını söyledi.

Espen Barth Eide, şubat ayında Liderlerin yaptığı ortak açıklamanın cesaret verici bir açıklama olduğunu ve yeni devletin karakteri de olmak üzere bir çok şeyi sıraladığını kaydetti. Küçük adımları konuşmak yerine Liderin gitmek üzere anlaştıkları yeri görmek için uğraştıklarını vurgulayan Eide, bunu gerçeğe dönüştürmek için atmaları gereken adımları incelediklerini ifade etti.

“ORTAK AÇIKLAMA GÜÇLÜ İSTEK BARINDIRIYOR”

Liderlerin Şubat ayında yaptıkları ortak açıklamanın bir yere gidilmesi konusunda güçlü bir istek barındırdığını dile getiren Eide, kolay olacağını söylemediğini, olmayacağını, ancak sonucun ne olması gerektiğiyle ilgili mevcut ortak bir vizyon bulunduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, BM ve kendisinin gelecekle ilgili fikirlerinin sorulması üzerine de, bunu zamanı geldiğinde basınla paylaşmayı dört gözle beklediğini, tabi ki fikirleri olduğunu ancak şimdi Liderlerle ilgili çalışmalar yaptığını ve onlara saygısından dolayı bunlara şimdi girmeyeceğini söyledi.

“BEN SADECE YARDIMCI OLUYORUM”

Eide Kıbrıs’ta aradıkları çözümün kendi barışı, kendi anlaşması olmadığını, bunun Kuzey ve Güney Kıbrıs’taki insanların anlaşması olduğunu ve nihai anlaşmayı Liderlerin yapacağını, kendisinin sadece anlaşmaya ulaşmalarına yardımcı olacağını kaydetti.