Bazı çevrelerin süreçte sorun var demesinin, “Bazı uzlaşıların var olduğu konulardan, daha önce hiç gerçek uzlaşının sağlanmadığı konulara geçilmesinden” kaynaklandığını söyleyen Eide, liderlerin çözüm kararlılığının ve sürece bağlılığının devam ettiğine dikkat çekti.

Espen Barth Eide, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yaklaşık 2 saat süren görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, oldukça yapıcı ve üretken bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Müzakerelerde oldukça yoğun bir sürece girilmekte olduğuna işaret ederek, her iki liderin de gelecek cumadan itibaren ya da kasım ayında daha sık bir araya gelme konusunda anlaştığını kaydeden Eide, şu an, görüşme günlerinin yanısıra yoğunlaşacak müzakerelerin içeriklerini de konuştuklarını belirtti.

Eide, “Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamada da vurguladığı gibi, sürecin kolay olmamasının kimseyi şaşırtmaması gerektiğini” söyledi.

“ÇÖZÜM YÖNÜNDE GERÇEK BİR İSTEKLİLİK VE FIRSAT VAR”

Kıbrıslıların nesillerdir müzakere ettiğine işaret eden Eide, şu an çözüm yönünde gerçek bir isteklilik ve fırsatın bulunduğunu ancak sürecin şu aşamasında bazı çok zor konuların derinliğinde bulunduklarını kaydetti.

Bazı çevrelerin süreçte sorun var demesinin de, ‘bazı uzlaşıların var olduğu konulardan, daha önce hiç gerçek uzlaşının olmadığı konulara girilmesinden’ kaynaklandığını söyleyen Eide, bir taraf için önemli olan prensipleri sağlamaya çalışırken diğer taraf için de önemli olan unsurları gözetecek bir anlayış geliştirmeye çalıştıklarını belirtti.

“ZAMAN ALACAK. ZOR OLACAK”

Eide, “Bu zaman alacak. Zor da olacak. Ancak her iki liderle gerçekleştirdiğim uzun görüşmelerden sonra tarafların sürece bağlılığının devam ettiğini söyleyebilirim. Çözüm için uygun zaman olduğundaki inançları sürüyor. BM olarak da biz de başarılı olmaları ve mayıs ayında müzakerelere başlarken belirledikleri hedefe ulaşmaları için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

Espen Barth Eide, liderlerin daha sık görüşme yönündeki kararlılığının sürece büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Eide, basında yer alan takvimlerle ilgili bir soruyu yanıtında, Kıbrıs’ta iki liderin de kaybedecek zamanı olmadığı ve şu an yakalanan momentumun  iyi değerlendirilmesi  gerektiği yönündeki görüşlerini kendisine dile getirdiklerini belirtti.

Sürecin bir Kıbrıslı süreci olduğunu ve Kıbrıslı liderler tarafından yürütüldüğüne işaret eden Eide, liderler ve mükemmel ekiplerinin, halklarına referandumda sunabilecekleri bir çözüm üzerinde çalıştıklarını söyledi.

“BİR TAKVİM YA DA ZAMAN SINIRI YOK”

Süreçte belirlenmiş herhangi bir takvim ya da zaman sınırı veya son tarih denebilecek bir zaman sınırı olmadığını ancak sonsuza kadar da devam edemeyeceğini kaydeden Eide, ivmenin gelip geçici olabileceği gibi mevcut koşulların yeniden sağlanıp sağlanamayacağının da belirsiz olduğunu belirtti. Eide, sürece uluslararası toplulukların desteğine vurgu yaptı.

Espen Barth Eide, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin süreci tehlikeye sokup sokmayacağına ilişkin soruyu yanıtında ise, “Sanmıyorum. Tam tersine, iyi değerlendirilirse, çözüme katkısı olabilir” dedi.