Eide, çalışmalarının ancak ve ancak müzakarelerin son turunda çözümü mümkün olan konular dışındaki konuları çözme yönünde ilerlediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Espen Barth Eide, pazar günü yer alacak liderler görüşmesine hazırlık amacıyla bugün yaklaşık iki saatlik bir görüşme yaptı.

Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Akıncı ile görüşmesinin iyi geçtiğini belirten Eide, Ocak ayında yapılacak görüşmeler için iyi bir zemin oluşturmaya çalıştıklarını, liderlerin 20 Aralık Pazar günü yapacağı Aralık ayının son görüşmesinde Ocak ayının programını ele alacağını söyledi.

Bazı kilit konularda yararlı gelişmelerin yaşandığını ifade eden Eide, şimdi yapılması gerekenin, ancak müzakerelerin son turunda çözülebilecek konuları belirlemek olduğunu söyledi. Eide, hedeflerinin müzakerelerin son turunda ellerinde önemli ancak sayıca az konu kalması olduğunu ifade etti.

Mülkiyetle ilgili olarak Eide, bu konuda çok daha fazla zaman harcamamayı ve diğer konulara geçmeyi öngören bazı fikirler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Aylar öncesine göre mülkiyetle  iglili bir uzlaşıya çok daha yakın olduklarını ancak halen çözülmesi gereken unsurların bulunduğunu kaydeden Eide, “Her iki tarafın memnun kalabileceği, mülkiyet sorununda uzlaşıyla iglili genel hatlarını görmeye başladığımıza inanıyorum, ancak liderler konuyu sonuçlandırmadan bunu açıklayamam” dedi.

Başlıkların üzerinde ayrı ayrı uzlaşıya varılacağı yöndeki anlayışın yanlış olduğunu belirten Eide, bazı başlıklardaki bazı konuların, farklı bir başlıktaki diğer konularla bağlantılı olduğunu belirtti.

Eide, “Gelecek aylar için umudum, elimizde, cevapları ya budur ya da diğeri diyebileceğimiz birkaç önemli sorunun kalmasıdır” dedi.

REFERANDUM TARTIŞMALARI

Mart 2016’da referandum yapılacağı tartışmalarıyla ilgili olarak da Eide, müzakerelerde bir takvimin bulunmadığını, ancak her iki liderin de kaybedecek zaman bulunmadığının altını devamlı olarak çizdiğini ifade etti.

GARANTİLER

Garantiler konusunda da Türkiye’de temaslarda bulunduğunu, yakın zamandan Atina’ya gideceğini, İngiltere ile yakın temas halinde olduğunu kaydeden Eide, ancak bir yerde tüm partilerin de bir araya gelmesi gerekeceğini ifade etti.

EKONOMİ

Son bir hafta içerisinde ekonomi başlığıyla ilgili olumlu gelişmeler yaşandığını, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Birliği’nden uzmanların liderlere destek olmak için BM yetkilileriyle çalıştığını kaydeden Eide, bankacılık, vergi konuları, vergilerin kullanımı gibi konuların ele alındığını söyledi.